Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-04-2022 08:52

Δελτίο Τύπου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συνήλθε σε συνεδρία της χθες, Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022, και συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

1. Ο περί Εγγραφής Μουσικοθεραπευτών και για Άλλα Συναφή Θέματα Νόμος του 2021.

(Πρόταση νόμου των βουλευτών κ. Ευθύμιου Δίπλαρου, Σάβιας Ορφανίδου και Χαράλαμπου Πάζαρου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, Πανίκου Λεωνίδου και Χρύσανθου Σαββίδη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και Χρίστου Χρίστου εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου)

(Αρ. Φακ. 23.02.062.133-2021)

Η επιτροπή συνέχισε και ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρον συζήτηση επί της πιο πάνω πρότασης νόμου, σκοπός της οποίας είναι η νομοθετική ρύθμιση της άσκησης του επαγγέλματος των μουσικοθεραπευτών.

2. Ο περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021.

(Αρ. Φακ. 23.01.062.183-2021)

Η επιτροπή, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών και εμπλεκόμενων φορέων, επανεξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο, ύστερα από απόφαση της ολομέλειας του σώματος ημερομηνίας 24 Φεβρουαρίου 2022. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα αδειοδότησης νοσηλευτηρίων τα οποία δε διαθέτουν κουβούκλιο ασφαλείας και προτίθενται να παρέχουν θεραπείες η προετοιμασία των οποίων γίνεται σε κουβούκλιο ασφαλείας, νοουμένου ότι τα εν λόγω νοσηλευτήρια θα είναι συμβεβλημένα με εξειδικευμένα κέντρα διάλυσης κυτταροστατικών και άλλων εξειδικευμένων φαρμακευτικών προϊόντων.

Η επιτροπή αποφάσισε την εκ νέου προώθηση του νομοσχεδίου προς ψήφιση στην ολομέλεια του σώματος όπως αυτό έχει διαμορφωθεί.

3. Πρόταση για μείωση του ηλιακού ορίου του πληθυσμιακού ανιχνευτικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού και αύξηση της συχνότητας διενέργειας του προσφερόμενου εντός του ΓΕΣΥ τεστ Παπανικολάου.

(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των κ. Ευθύμιου Δίπλαρου, Σάβιας Ορφανίδου, Χαράλαμπου Πάζαρου, Μαρίνας Νικολάου, Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστόφια και Χρίστου Χρίστου)

(Αρ. Φακ. 23.04.039.066-2022)

Η επιτροπή, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών και εμπλεκόμενων φορέων, συζήτησε την ανάγκη διεύρυνσης του ηλικιακού ορίου για τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου καρκίνου του μαστού, καθώς και τη συχνότητα διενέργειας εξέτασης Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η επιτροπή, αφού άκουσε τις απόψεις όλων των πλευρών, επιφυλάχθηκε όπως επανέλθει σύντομα εκ νέου επί του θέματος.

__________________________________

Γραμματεία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

e-mail: parliamentary-committees@parliament.cy

 

 

(ΙΚ)