Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-04-2022 09:01

Δελτίο Τύπου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών συνήλθε σε συνεδρία της χθες, Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022, παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Γενικού Ελεγκτή, του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Αρχηγού της Αστυνομίας, του Αναπληρωτή Εφόρου Κρατικού Αρχείου, καθώς και εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου και του Τμήματος Φυλακών, για την αυτεπάγγελτη εξέταση της Ετήσιας Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το έτος 2020 [Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως - Ειδική Έκθεση 17.3.2022 (ΥΔΔΤ/01/2022)] (Αρ. Φακ. 23.04.039.002- 2022, 05.14.007.001), στο πλαίσιο της οποίας κατατέθηκαν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ο Γενικός Ελεγκτής ενημέρωσε την επιτροπή για τον σκοπό και τα ευρήματα του οικονομικού ελέγχου που διενεργήθηκε από την υπηρεσία του επί των οικονομικών καταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του οποίου ελέγχθηκε δείγμα συναλλαγών εισπράξεων και πληρωμών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στη Διοίκηση/Τμήματα/Υπηρεσίες που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου για τα έτη 2019 και 2020. Επίσης, αναφέρθηκε στα ευρήματα του ελέγχου συμμόρφωσης για τα υπό αναφορά έτη.

Επιπροσθέτως, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μη προώθηση ενεργειών επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων και διασφάλισης ότι όλα τα κτίρια που ενοικιάζονται από την Αστυνομία διαθέτουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, σε περιπτώσεις ακαταλληλότητας αποθηκευτικών χώρων της Αστυνομίας, όπως για παράδειγμα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών του Κλιμακίου Λευκωσίας, στην καθυστέρηση της επίλυσης των στεγαστικών προβλημάτων του Κρατικού Αρχείου, καθώς και στην καθυστέρηση της προκήρυξης διαγωνισμών τόσο για τη ναυπήγηση και προμήθεια τριών ταχύπλοων περιπολικών ακάτων όσο και για την παροχή υπηρεσιών για τροποποίηση/επέκταση και σύνδεση του Κεντρικού Συστήματος της Αστυνομίας με το Εθνικό Σύστημα Ελέγχου Εισόδου/Εξόδου της Δημοκρατίας. Αναφορικά με το Τμήμα Φυλακών, σημείωσε την ανάγκη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου σε σχέση με την ολοκληρωμένη λειτουργία του συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης και, περαιτέρω, επισήμανε τον μεγάλο αριθμό αδειών ασθενείας δεσμοφυλάκων σε σύγκριση με την υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία. Όσον αφορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναφέρθηκε στην αύξηση των ωρών στις κάρτες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού κατά 37% μεταξύ των ετών 2019 και 2020.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διαβεβαίωσε ότι όλα τα ως άνω

αναφερθέντα ζητήματα/προβλήματα που καταγράφηκαν στην υπό εξέταση έκθεση τυγχάνουν διαχείρισης από τα αρμόδια τμήματα/υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να αντιμετωπιστούν, και ενημέρωσε την επιτροπή ότι υπάλληλος της μονάδας εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου εκπαιδεύεται, με στόχο την ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας του ελέγχου και την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων, ώστε να μη συσσωρεύονται ή/και να χρονίζει η επίλυσή τους.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας ενημέρωσε την επιτροπή για τον σχεδιασμό του σώματος για επίλυση των στεγαστικών του προβλημάτων. Περαιτέρω, σημείωσε ότι οι υπερωρίες των μελών της Αστυνομίας οφείλονται κατά κύριο λόγο στην παγοποίηση των θέσεων κατά την περίοδο 2012-2017, η οποία συνέτεινε στην υποστελέχωση της Δύναμης, και ότι στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πλήρωσης κενών θέσεων.

Οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Φυλακών, καθώς και ο Αναπληρωτής Έφορος Κρατικού Αρχείου σχολίασαν τα επιμέρους ευρήματα της έκθεσης και απάντησαν σε σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν από τα μέλη της επιτροπής.

Η επιτροπή αποφάσισε όπως επανέλθει σε μεταγενέστερο στάδιο για συζήτηση του ειδικότερου θέματος που αφορά την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Αστυνομίας και του Κρατικού Αρχείου.

_________________________

Γραμματεία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών

Email: parliamentary-committees@parliament.cy

 

(ΙΚ)