Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-05-2022 12:32

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση βράβευσης σχολείων που διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό με τίτλο «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες»

Κατ’ αρχάς να εκφράσω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Νίκου Αναστασιάδη τη βαθιά εκτίμηση μας για το έργο που επιτελείται στα πλαίσια της συγκεκριμένης αυτής προσπάθειας για δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας και κοινών δράσεων μεταξύ των σχολείων της Κύπρου, της Ελλάδας και των κοινοτήτων του όπου γης Ελληνισμού.

Το γεγονός ότι φέτος ο διαγωνισμός έχει τεθεί υπό την αιγίδα των Προέδρων της Δημοκρατίας τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία και την ωφελιμότητα του έργου που επιτελείται για στήριξη των εθνικών εκπαιδευτικών μας αναγκών μέσω της συνεργασίας των σχολείων, των εκπαιδευτικών αλλά και του μαθητικού μας κόσμου.

Ειδικά συγχαίρουμε θερμά τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών για την υλοποίηση για μια ακόμα χρονιά του Προγράμματος «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες», και μαζί όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Θερμά συγχαίρουμε και τα σχολεία και τους μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, όπως, βέβαια, και τους εκπαιδευτικούς, χάρις στην καθοδήγηση, τις γνώσεις και την έμπνευση των οποίων επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος.

Η θεματολογία του διαγωνισμού είναι ευρύτατη, όπως και τα μέσα έκφρασης των προβληματισμών των παιδιών. Κοινό χαρακτηριστικό έχουν όμως τον Ελληνισμό της Κύπρου, τις προοπτικές και τα προβλήματα του, όπως και τις προοπτικές του ευρύτερου Ελληνισμού, δεδομένου ότι για το παρόν και το μέλλον του αγωνιζόμαστε από κοινού και σε πνεύμα ομοψυχίας και συναδέλφωσης.

Με βάση αυτά, θεωρώ πως η σημερινή εκδήλωση υπερβαίνει σε νόημα εκείνο μιας απλής τελετής ανακοίνωσης και επίδοσης βραβείων. Είναι περισσότερο μια γιορτή επιβεβαίωσης τοι κοινού πατριωτισμού και της ελληνικότητας που διακρίνει την ιστορία και τον πολιτισμό μας: Των κοινών αρχών, των αξιών και των ιδεωδών μας. Της μιας και μόνης εθνικής ταυτότητας μας. Των κοινών οραματισμών μας.

Κοινό θεμέλιο μας είναι η ελληνική γλώσσα την διατήρηση της οποίας οφείλουμε να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε στον σύγχρονο πολυπολιτισμικό κόσμο με τις τόσες προκλήσεις και προβλήματα.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στη Διασπορά, είναι πανθομολογούμενο ότι η πολιτισμική επιβίωση του Ελληνισμού βασίζεται στην Παιδεία. Και Παιδεία, δεν υπάρχει χωρίς την Ελληνική Γλώσσα. Μόνο μαθαίνοντας ελληνικά θα μπορέσει η νέα γενιά των αποδήμων μας να κατανοήσει στην πληρότητά του τον πολιτισμό μας, παλαιότερο, νεότερο και σύγχρονο. Γι’ αυτό και η εκμάθηση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας, ιδιαίτερα μεταξύ της νέας γενιάς του απόδημου Ελληνισμού, παραμένει πάντα στις δικές μας προτεραιότητες με ειδικά προγράμματα και συνεργασίες με Πανεπιστήμια και ομογενειακές οργανώσεις.

Συγχαίρω για μια ακόμα φορά τους συντελεστές του πολυσήμαντου αυτού προγράμματος και εύχομαι σε όλους την ευόδωση των ευγενών στόχων τους.


(ΡΜ/ΜΒ/IK)

Σχετικά Ανακοινωθέντα