Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-07-2022 11:08

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στις εργασίες του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου, στη Θεσσαλονίκη

15 - 17 Ιουλίου 2022

Χαιρετίζω με συγκίνηση τις εργασίες του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου, καθώς με τη διοργάνωση του τίθενται ισχυρά θεσμικά θεμέλια για την πολυεπίπεδη διασύνδεση διακεκριμένων επιστημόνων της ομογένειας από όλο τον κόσμο.

Από κοινού Ελλάδα και Κύπρος εργαζόμαστε πάντα για την καλύτερη οργάνωση του απόδημου ελληνισμού, με στόχο την αξιοποίησή του στην προβολή και προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Ζούμε και αναπνέουμε τα ίδια οράματα και ελπίδες. Βαδίσαμε μαζί σε χαλεπούς καιρούς. Η κοινή ιστορική μας διαδρομή, οι κοινές μας θυσίες, ανησυχίες, προβληματισμοί και οι κοινές προκλήσεις αντιμετωπίζονται με τους αδιάσπαστους δεσμούς που μας ενώνουν.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για το σημαντικό αυτό γεγονός που λαμβάνει χώρα στην Ελληνική συμπρωτεύουσα, καθώς πρόκειται, πράγματι, για ένα μοναδικής κλίμακας και εμβέλειας συνέδριο που με την παρουσία και τη συμμετοχή ερευνητών, επιστημόνων και καθηγητών από όλο τον κόσμο, θα συμβάλει με βεβαιότητα στην καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση της διασποράς μας, μέσω της γόνιμης ανταλλαγής απόψεων αλλά και της σύσφιγξης διαπροσωπικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό συμμερίζομαι απόλυτα την εκτίμηση της διοργανώτριας αρχής του συνεδρίου, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ότι το συνέδριο μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες συνέργειες των μελών του απόδημου ελληνισμού μεταξύ τους, αλλά και με την μητρόπολη, με στόχο την ανάδειξη του αξιολογότατου και πάντοτε αξιόμαχου δυναμικού που διαθέτει.

Αποτελεί στοιχείο κοινής διαπίστωσης ότι σήμερα οι Έλληνες της Διασποράς έχουν διαπρέψει και χαίρουν του σεβασμού και της εκτίμησης όλων των συμπολιτών τους στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν. Προσαρμόστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, έμαθαν τη γλώσσα, έκαναν οικογένειες, ανάθρεψαν και σπούδασαν τα παιδιά τους, καταξιώθηκαν και ανάπτυξαν έντονη επιχειρηματική, ακαδημαϊκή και κοινωνική δράση, χωρίς, όμως να έχουν πολιτισμικά αλλοτριωθεί και αφομοιωθεί.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στους αξιόλογους ακαδημαϊκούς ιατρούς και επιστήμονες της Διασποράς  μας, που έχουν οικοδομήσει την καριέρα τους στο εξωτερικό, αλλά έχουν πάντα την πατρίδα στην καρδιά τους. Εδώ, αυτές τις ημέρες, όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος του Συνεδρίου, ο Ιπποκράτης συναντά τον Αριστοτέλη. Καταξιωμένοι ιατροί από όλες τις χώρες του εξωτερικού, που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη, συναντιόνται στο Πανεπιστήμιο, που φέρει το όνομα του Αριστοτέλη. Με τα επιτεύγματά τους έχουν κάνει Ελλάδα και Κύπρο γνωστή σε όλον τον πλανήτη και ενώνουν τις δυνάμεις τους για την πρόοδο της Επιστήμης.  

Αποτελούν ένα άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τις χώρες μας και μπορούν να γίνουν οι πιο αποτελεσματικοί των πρέσβεων μας.  Νιώθουμε υπερήφανοι και ευγνώμονες για την προσφορά τους.

Ένας από τους κοινούς μας στόχους είναι η δημιουργία ενός Μητρώου Ιατρών της Διασποράς μας, οι οποίοι διαβιούν στο εξωτερικό, με πολλαπλά οφέλη τόσο για τις χώρες μας, όσο και για τους ομογενείς στις χώρες που βρίσκονται.

Να σημειωθεί ότι ξεκίνησε μια προσπάθεια συγκέντρωσης των Κύπριων Ιατρών της Διασποράς μας και ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το Cyprus Medical Society UK, με σκοπό να φέρει κοντά Κύπριους γιατρούς που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Απόδημος Ελληνισμός διαθέτει προσωπικότητες σε διάφορα πεδία – πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και άλλα – μπορεί σίγουρα να διαδραματίσει δυναμικό ρόλο στα θέματα που αφορούν τον ελληνισμό στο σύνολό του.

Τούτο, βεβαίως, έχει και την ιδιαίτερη, πρόσθετη σημασία του στην εποχή που ζούμε με την έξαρση των προκλήσεων που δέχεται ο Ελληνισμός εξαιτίας του αναθεωρητισμού και της επικίνδυνης συμπεριφοράς της τουρκικής ηγεσίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά και τους άλλους διοργανωτές του συνεδρίου, το Υπουργείο Εσωτερικών,  το Υπουργείο Υγείας, καθώς και τους άλλους φορείς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Τα θερμά μου συγχαρητήρια εκφράζω, επίσης, στους εκλεκτούς προσκεκλημένους και διακεκριμένους ομιλητές.

Εύχομαι την πλήρη ευόδωση των στόχων που έχουν τεθεί με τη διοργάνωση του ώστε να αποτελέσει ένα μεγάλο θεσμικό γεγονός και για τα επόμενα χρόνια, προωθώντας παράλληλα και τα μεγάλα οφέλη που προκύπτουν όσον αφορά στην περαιτέρω οργάνωση και αξιοποίηση του κόσμου των αποδήμων μας. 

(ΡΜ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα