Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-11-2022 17:15

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Γιάννη Τουμαζή στο Limassol Book Fair, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην τελετή έναρξης του Limassol Book Fair. Όπως γνωρίζετε, μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι η ανάπτυξη πολιτικής για την ενθάρρυνση της εκδοτικής δραστηριότητας και την καλλιέργεια της λογοτεχνίας, των επιστημών και των γραμμάτων στο σύνολό τους καθώς και η υιοθέτηση πολιτικής για την ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων και πολιτιστικής διπλωματίας, με απώτερο στόχο τη θεμελίωση των βάσεων για δυναμική προώθηση του πολιτιστικού μας προϊόντος στο εξωτερικό. Η ανελλιπής επίσημη εκπροσώπηση της Κύπρου σε διεθνείς εκθέσεις, όπως αυτή στη Φρανκφούρτη, στην οποία και παρευρέθηκα τον περασμένο Οκτώβριο, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιδιώξεις μας ως Υφυπουργείο Πολιτισμού στον τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας.

Είναι κοινώς αποδεκτό πλέον ότι οι δημιουργικές επιχειρήσεις είναι κρίσιμες για την αειφόρο ανάπτυξη. Τονώνουν την καινοτομία και αποτελούν σημαντικό παράγοντα στον αναπτυσσόμενο τομέα των υπηρεσιών, στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και συμβάλλουν στην πολιτιστική πολυμορφία. 

Διοργανώσεις όπως αυτή, με το εντυπωσιακό εύρος των συμμετοχών και τις ποικίλες, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις της, αποδεικνύουν τη δυναμική προσαρμογή του εκδοτικού χώρου στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας καθώς και το συνεχές ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη του διαλόγου, της ανταλλαγής ιδεών, της κριτικής προσέγγισης των κοινωνικών και πνευματικών ζητημάτων της εποχής μας.

Η αξιοποίηση της επιχειρηματικής και της πολιτιστικής ανάπτυξης της Λεμεσού αποτελεί καίρια απόφαση για τη δημιουργία μιας διεθνούς διοργάνωσης για το βιβλίο. Παράλληλα, η συμβολή της ίδιας της έκθεσης στην ανάπτυξη της πόλης αποτελεί ένα φιλόδοξο στόχο που καλώς τέθηκε και είμαι βέβαιος ότι έχει ήδη τροχοδρομηθεί η υλοποίησή του. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω το γεγονός ότι μια ομάδα νέων ανθρώπων, με αφοσίωση, αποφασιστικότητα και πολλή όρεξη για δουλειά, έχει την πρωτοβουλία και την ικανότητα να φέρει εις πέρας το μεγάλο και απαιτητικό αυτό εγχείρημα. Κερδισμένοι στο τέλος της μέρας θα είναι οι ίδιοι οι επαγγελματίες του χώρου και η ίδια η Κύπρος.

Η αρωγή της πολιτείας είναι ακόμη πιο απαραίτητη σ’ αυτούς τους καιρούς της μακράς και πολυδιάστατης κρίσης, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο εύθραυστος εκδοτικός κόσμος. Η στήριξή του είναι υποχρέωση όλων μας.

Για τον σκοπό αυτό το Υφυπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους επαγγελματίες του βιβλίου, σε μια προσπάθεια να αφουγκράζεται τις ανάγκες των εμπλεκομένων στην παραγωγή του βιβλίου, τόσο των συγγραφέων όσο και των εκδοτών και των βιβλιοπωλών, με απώτερο στόχο την καλύτερη διαχείριση των υπαρχουσών δυνατοτήτων στην παραγωγή και στη διάθεση του πολύτιμου αυτού πολιτιστικού αγαθού, του βιβλίου.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού  ενισχύει την εκδοτική παραγωγή με το Σχέδιο «Αγορά Εκδόσεων για τον Εμπλουτισμό Κυπριακών και Ξένων Βιβλιοθηκών», μέσω του οποίου στηρίζονται επιλεγμένες εκδόσεις. Παράλληλα, με το «Σχέδιο Επιχορήγησης Μεταφράσεων Έργων Κυπρίων Λογοτεχνών από την Ελληνική σε Ξένες Γλώσσες» και το «Σχέδιο Επιχορήγησης Μετάφρασης Λογοτεχνικών Έργων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» επιδιώκονται αντίστοιχα η προβολή των έργων της ελληνικής γραμματείας της Κύπρου στον κόσμο και η αλληλογνωριμία των δύο κοινοτήτων της Κύπρου μέσα από τα γραπτά έργα του πολιτισμού τους. Οι Κύπριοι εκδότες είναι δικαιούχοι και των δύο Σχεδίων και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην έκδοση μεταφράσεων, επεκτείνοντας την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε συμπράξεις με εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού, αλλά και σε εκδόσεις έργων Τουρκοκύπριων συγγραφέων στα ελληνικά.

Επίσης, με το «Σχέδιο ενίσχυσης της προώθησης και προβολής των κυπριακών εκδόσεων σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου στο εξωτερικό», το Υφυπουργείο αποσκοπεί στην ενίσχυση της στοχευμένης και αναβαθμισμένης παρουσίας των κυπριακών εκδοτικών οργανισμών σ’ αυτές.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ομάδα του Limassol Book Festival που με αφοσίωση, αποφασιστικότητα και πολλή όρεξη για δουλειά, είχε την πρωτοβουλία και την ικανότητα να φέρει εις πέρας το μεγάλο και απαιτητικό αυτό εγχείρημα, δίνοντάς μας τη χαρά να διαβάσουμε και να συζητήσουμε εκατοντάδες βιβλία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα αυτή διεθνή διοργάνωση, με συνεχή και ουσιαστική ανάπτυξη, ώστε όταν κοιτάξουμε κάποτε πίσω, αυτή τη μέρα, να συνειδητοποιήσουμε πόσα πολλά θα μάς έχει προσφέρει.