Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-02-2023 15:43

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ

Δεν μπορώ να κρύψω τη συγκίνησή μου για την αναγνώριση της συνεργασίας μας. Αναλάβαμε -το ιστορικό το έχει διαγράψει ο φίλος Χριστόδουλος Αγκαστινώτης- όμως, χωρίς τη δική σας στήριξη, όλες και οι όποιες πολιτικές χαράξαμε με τους πανάξιους συνεργάτες μου δεν θα είχαν αποτέλεσμα αν εσείς δεν συμβουλεύατε, δεν προσαρμόζατε, δεν εισηγείστο πολιτικές, οι οποίες να ανορθώσουν ή να επιτύχουν αυτό που έχουμε επιτύχει.

Όσοι και αν παραγνωρίζουν, δεν μπορεί να αγνοούν πως περάσαμε τρεις κρίσεις, σεισμικές κρίσεις θα μπορούσα να πω. Την κρίση του 2013, την κρίση της πανδημίας, την κρίση του πρόσφατου πολέμου. Εκείνος που αξιολογεί το έργο μιας Κυβέρνησης δεν είναι η αντιπολίτευση, που εκ καθήκοντος μπορεί να ασκεί κριτική, και δεν εννοώ τη μηδενιστική κριτική, αλλά εννοώ την εποικοδομητική κριτική. Εκείνο που σημασία έχει είναι πως, χάρη και στη δική σας συνεργασία και των υπολοίπων εμπλεκόμενων εταίρων στην οικονομία, έγινε κατορθωτό να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις κρίσεις, και όχι μόνο να τις αντιμετωπίσουμε, αλλά διαψεύσαμε τις προγνώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρουσιάζοντας φέτος, το ΄22, με έναν πόλεμο ο οποίος έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, με κυρώσεις που υποχρεώθηκε η Ευρώπη και όχι μόνο να επιβάλει κατά της Ρωσίας, να παρουσιάζουμε ρυθμούς ανάπτυξης 5,8%, παραδίδοντας όχι μόνο πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, αλλά και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου. Είτε αυτά αναφέρονται σε υπηρεσίες, όπως ο τουρισμός είτε αυτά αναφέρονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα είτε στην καινοτομία είτε στη ναυτιλία είτε στην αειφόρο ανάπτυξη και στη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη είτε στα ενεργειακά. Και δεν θέλω να επεκταθώ διότι δεν είναι η πρόθεση μου να κάνω απολογισμό του έργου. Αυτό το κρίνει η Ιστορία με νηφαλιότητα, όταν θα περάσει ο κονιορτός της οξύτητας που ακολουθεί πάντα μια προεκλογική περίοδο.

Αυτό που νιώθω την ανάγκη είναι να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τις ευχαριστίες μου για τη συνεργασία σας, τη στενή μας συνεργασία που ήταν αποφασιστική στα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση, γιατί είμαστε μια Κυβέρνηση, ήμασταν μια Κυβέρνηση που έτεινε ευήκοον ους εις όσους γνώριζαν πολύ περισσότερα από ό,τι ενδεχομένως εμείς. Και δεν μπορώ να παραλείψω πως ως αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της συνεργασίας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της οικονομικής ευμάρειας έγινε κατορθωτό να εφαρμόσουμε και μια πολιτική που στόχο είχε τον άνθρωπο, μέσα από μια ριζοσπαστική κοινωνική πολιτική, μια ριζοσπαστική πολιτική που αφορούσε την υγεία. Για να μην αναφερθώ στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν τη λειτουργικότητα του κράτους. Η απόφαση για περιορισμό των θητειών του Προέδρου σε δύο, δεν ήταν άλλη από δική μας απόφαση. Η απόφαση για δημιουργία Υφυπουργείων, έτσι ώστε σε πολιτικά πρόσωπα να ανατίθεται ο οραματισμός, δεν ήταν παρά μια πράξη προς τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Και μιλώντας για εκσυγχρονισμό, δεν μπορώ να παραγνωρίσω το έργο του Υφυπουργού Καινοτομίας και Έρευνας όσον αφορά τον μετασχηματισμό, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κυβέρνησης και αυτά θα διαφανούν στη συνέχεια του χρόνου. Τα όσα έγιναν τα τέσσερα χρόνια δεν έγιναν ποτέ προηγουμένως στα 60 χρόνια της Δημοκρατίας. Είναι πολλοί οι τομείς που θα μπορούσα να αναφερθώ, είτε στις μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης είτε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε των αποφάσεων που δεν λάμβαναν υπόψη το πολιτικό κόστος, αλλά το ωφέλιμο, το καθολικό καλό. Δεν θέλω να επεκταθώ, δεν είναι ώρα απολογισμού του έργου.

Ο φίλος μου ο Χριστόδουλος Αγκαστινώτης, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, έχει κάνει εκτενή αναφορά μόνο σε μέρος των πολλών που έχουμε επιτύχει και αυτό που έχει σημασία είναι ότι κριθήκαμε στις τρεις κρίσεις, θεσμικές, σεισμικές κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα και βγαίνουμε αλώβητοι.

Αυτό που νοιώθω την ανάγκη είναι για άλλη μια φορά να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου για τη στενή συνεργασία που είχαμε. Να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στους στενούς μου συνεργάτες, στο Υπουργικό Συμβούλιο και να υποσχεθώ πως ως ενεργός πολίτης θα είμαι πάντα δίπλα σας για να ασκήσω την όποια μπορώ, επιρροή, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, προκειμένου η χώρα να συνεχίσει τη σταθερότητα, την οικονομική ευημερία, τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ευχαριστώ θερμά για όλα.

(ΜΠΟ/ΝΓ/ΕΠ)