Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-02-2023 15:07

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη σε γεύμα που παρέθεσε σε ξένους Πρέσβεις με έδρα την Κύπρο

Εξοχότητες, Κυρίες και Κύριοι,

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενώ και να παραθέτω ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα για τελευταία φορά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στους Πρέσβεις που εδρεύουν στη Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Προξενικού Σώματος που είναι σήμερα μαζί μας.

Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τη βαθύτατη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών στη Συρία και την Τουρκία και ιδιαίτερα στις οικογένειες των συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους.

Για τον σκοπό αυτό και ως μικρή ένδειξη συμπαράστασης, όπως ίσως γνωρίζετε, την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση αποφάσισε να δωρίσει μισό εκατομμύριο ευρώ για να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες παροχής βοήθειας και ανταπόκρισης στις ανάγκες των επιζώντων στην Τουρκία και τη Συρία, και, φυσικά, θα ήθελα να επαινέσω τον κυπριακό λαό για τη σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως όλοι γνωρίζετε, η δεκαετής θητεία μου ως Προέδρου λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Από την άποψη αυτή, επιθυμώ να εκφράσω στις κυβερνήσεις σας και σε εσάς προσωπικά, περιλαμβανομένων των προκατόχων σας, τη βαθύτατη εκτίμηση και τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια προς όφελος των χωρών και των λαών μας, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και σε διεθνή φόρα όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξοχότητες,

Την τελευταία δεκαετία, η Κυπριακή Δημοκρατία πέρασε μια σειρά από οικονομικές και άλλες κρίσεις.

Μόλις αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον άμεσο κίνδυνο της  χρεοκοπίας.

Πήραμε με τόλμη σκληρές αποφάσεις ευθύνης που οδήγησαν σε μια επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης, επιτρέποντας έτσι στη χώρα μας να αφήσει πίσω τα μέτρα λιτότητας νωρίτερα από το αναμενόμενο, να επιδείξει πολλά υποσχόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα, να μειώσει την ανεργία, να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ενισχύσει την πολιτική επιδομάτων προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Η εφαρμογή της σωστής δημοσιονομικής πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας και την προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που διοχετεύονται σε νέα έργα καθώς και έργα που έμειναν σε αδράνεια για δεκαετίες.

Πάνω από όλα, έδωσε τη δυνατότητα στο κράτος να αναδειχθεί σε πρότυπο παγκοσμίως ως προς την επιτυχή αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών συνεπειών όσο και των επιπτώσεων που είχε στην υγεία η πανδημία που έπληξε την ανθρωπότητα το 2020.

Δυστυχώς, την παγκόσμια δοκιμασία για την υγεία ακολούθησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει συμπληρώσει ήδη έναν χρόνο. Ως αποτέλεσμα, εκτός από τις πληθωριστικές τάσεις που προκάλεσε η πανδημία, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο από τις κυρώσεις που δικαίως επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες κατά της Ρωσίας.

Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε την ενεργειακή κρίση και τις συνακόλουθες επιπτώσεις σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, με τις προβλέψεις να αναφέρονται σε ύφεση και όχι ανάπτυξη.

Παρ' όλα αυτά και παρά τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες που καταγράφονται σε παγκόσμια κλίμακα, η μικρή μας χώρα κατάφερε να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά, σημειώνοντας ρυθμούς ανάπτυξης 5,8% το 2022, δηλαδή διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ για το 2023, που θεωρείται έτος ύφεσης για τις περισσότερες χώρες, η ανάπτυξη στην Κύπρο αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3-3,5%.

Έχω πλήρη επίγνωση ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας μου έγιναν λάθη – άλλωστε είναι γνωστό ότι μόνο αν μείνεις αδρανής δεν θα κάνεις λάθη –, ωστόσο νιώθω πραγματικά εξαιρετικά περήφανος που στο τέλος της θητείας μου, όπως αναγνωρίζεται από διεθνείς ανεξάρτητους φορείς και παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς, θα παραδώσω ένα κράτος που είναι, μεταξύ άλλων:

(α)  Οικονομικά εύρωστο και ισχυρό.

(β) Αποτελεσματικό στη διαχείριση και προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ελάχιστο εγγυημένο μισθό και συντάξεις πάνω από το όριο της φτώχειας.

(γ)  Ένα κράτος που έχει επιτέλους το δικό του σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες του χωρίς αποκλεισμούς.

(δ) Ένα κράτος που μέσα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχει αναδιαμορφώσει τη διοικητική δομή του, σε τομείς όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, το κοινωνικό και δικαστικό σύστημα, ο τουρισμός και η ναυτιλιακή βιομηχανία.

(ε) Με μια πολυεπίπεδη και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική που αναβαθμίζει και ενισχύει το καθεστώς μας ως κράτος, καθιστώντας την Κύπρο πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και όχι μόνο.

Και παρόλο που περιορίστηκα στο ελάχιστο, θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου αν δεν αναφερόμουν στην κληρονομιά που αφήνουμε πίσω μας ως κυβέρνηση και που δεν είναι άλλη από το εθνικό εγχείρημα «Κύπρος: το Αύριο».

Ένα έργο που προβλέπει την υλοποίηση άλλων 58 μεταρρυθμίσεων και 75 επενδύσεων, με δημοσιονομικό αντίκτυπο άνω των 4,4 δισ. ευρώ και την επακόλουθη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Εξοχότητες,

Αν υπάρχει κάτι το οποίο με θλίβει βαθιά, είναι το γεγονός ότι παρά τις ακούραστες προσπάθειές μου, θα αφήσω την Προεδρία με τη χώρα μου να εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη λόγω της εδώ και δεκαετίες αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, παρά τους συμβιβασμούς και τις εποικοδομητικές προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Υπάρχει μόνο ένας δρόμος μπροστά μας και αυτός είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τις αξίες και αρχές της ΕΕ. Οτιδήποτε εκτός αυτού του πλαισίου, όπως η θέση της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών» δεν θα ήταν μόνο επιζήμιο για την Κύπρο και για όλους τους Κύπριους αλλά και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή, και θα είχε παγκόσμιο αντίκτυπο λαμβάνοντας υπόψη αυτό που συμβαίνει αλλού.

Η βοήθεια της χώρας σας για την ανατροπή της τρέχουσας κατάστασης είναι και παραμένει ανεκτίμητη.

Αυτό που θα ήθελα ευγενικά να ζητήσω από όλους σας είναι να μην παραβλέψουμε το Κυπριακό. Ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί εντός των καθορισμένων παραμέτρων: τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και το κεκτημένο της ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ε.Ε.

Για τον σκοπό αυτό, σας προτρέπω όλους να συνεργαστείτε στενά και εποικοδομητικά με τον νέο Πρόεδρο για μια λύση σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις παραμέτρους που έχουν θεσπιστεί από τον ΟΗΕ.

Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις, αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς ξεχωριστά, για τη συνεργασία και για την αμείωτη στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία από τους Αρχηγούς των Κυβερνήσεων σας και εσάς προσωπικά.

Είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία και η υποστήριξη θα συνεχιστεί με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, στενό μου συνεργάτη που έχει διατελέσει Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών αντίστοιχα στην κυβέρνησή μου.

Κάνω μια πρόποση για να ευχηθώ στους φιλικούς ανθρώπους των χωρών σας και σε εσάς προσωπικά συνεχή ευημερία και πρόοδο.

Ευχαριστώ.

(ΜΧ)