Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-02-2023 14:07

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στη συνέντευξη Τύπου για τη συγκρότηση Αρχείου Προφορικής Παράδοσης για τις κοινότητες των Αρμενίων και των Λατίνων της Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη συνέντευξη Τύπου και χαιρετίζω την έναρξη του ερευνητικού προγράμματος που αφορά στη συγκρότηση Κυπριακού Αρχείου Προφορικής Παράδοσης, για τις Θρησκευτικές Ομάδες των Αρμενίων και Λατίνων της Κύπρου και φέρει την ονομασία Καρμέλα.

Η αποτύπωση μέσα από εμπειρίες και βιώματα των μελών των δυο κοινοτήτων κατά τον τελευταίο αιώνα και η καταγραφή πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων, παραδόσεων και γλωσσικών ιδιαιτεροτήτων της κάθε κοινότητας, συνδράμουν ουσιαστικά στη διάσωση και αναβίωση του πολιτισμού των Αρμενίων και Λατίνων, που οφείλουμε δίχως άλλο να διαφυλάξουμε.

Είμαι βέβαιος ότι με την ολοκλήρωση της έρευνας θα αξιοποιηθεί πλήρως το έργο των επιστημόνων, ώστε όχι μόνο να μην χαθεί η Ιστορία και οι παραδόσεις, αλλά τουναντίον μέσω αυτής της καταγραφής πιθανόν να βγουν στο φως και άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της κουλτούρας, της γλώσσας, της τότε καθημερινότητας και των παραδόσεων των δυο κοινοτήτων. Είμαι σίγουρος ότι η έρευνα θα καταδείξει ότι τα πιο πάνω αποτελούν βασικό στοιχείο της ταυτότητας και της ιστορίας των δυο κοινοτήτων, και μέρος της ιστορίας του τόπου μας.

Όλη αυτή η ποικίλη άυλη πολιτιστική κληρονομιά θα τύχει επεξεργασίας και καταγραφής από ειδικούς επιστήμονες ώστε να συμβάλει με επιστημονικό τρόπο στην οικοδόμηση μιας  σύγχρονης κοινωνίας Αρμενίων και Λατίνων που δεν ξεχνά τις ρίζες της. 

Ως Κυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στήριξε κάθε δράση που αφορά στην προβολή και την ανάδειξη της θρησκείας, της Ιστορίας και του πολιτισμού της κάθε θρησκευτικής ομάδας. Στο γλωσσικό επίπεδο, πέρα από την καταγραφή της κυπριακής μαρωνιτικής αραβικής, που ξεκίνησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και βρίσκεται σχεδόν στο τελικό στάδιο, η συγκρότηση του Αρχείου Προφορικής Παράδοσης για τους Αρμένιους και τους Λατίνους έρχεται να εμπλουτίσει, τεκμηριωμένα και καταγεγραμμένα πια, τον πολιτιστικό και πολιτισμικό πλούτο των τριών θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου και γι’ αυτό χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση αυτήν την πρωτοβουλία.

Συγχαίρω θερμά τους επιστήμονες που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας το σοβαρό αυτό έργο και τους εύχομαι κάθε επιτυχία. Συγχαίρω θερμά τους Εκπροσώπους των δυο κοινοτήτων, των Αρμενίων και των Λατίνων, που μαζί συμπορεύονται στο να καταγραφεί ό,τι κοινό τους ενώνει αλλά και να αποτυπωθεί επιστημονικά η διαφορετικότητα. Συγχαίρω το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας καθώς και το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που στηρίζουν έμπρακτα πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη.  Συγχαίρω, επίσης, τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τους συνεργάτες του για τη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας.

 

(ΡΜ/ΕΠ/ΣΧ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα