Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-08-2018 08:55

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο 27ο Φεστιβάλ Παπουτσόσυκου, χθες

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα το αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων Νατάς να θέσω υπό την αιγίδα μου μια εκδήλωση που έχει πια καταστεί θεσμός, το 27ο Φεστιβάλ Παπουτσόσυκου. Είναι γενικά παραδεκτό ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που φέρνουν τον λαό μας σε άμεση επαφή με την ύπαιθρο και τις αγροτικές δραστηριότητες, συμβάλλουν στην πολιτισμική ανάπτυξη των κοινοτήτων μας και παράλληλα αναδεικνύουν την αγάπη και το μεράκι των κατοίκων τους για τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή τους.

Το παπουτσόσυκο, το προϊόν για το οποίο διοργανώνεται το αποψινό φεστιβάλ, εκτός από την κατανάλωση του ως φρέσκο νόστιμο καλοκαιρινό φρούτο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή άλλων προϊόντων, όπως γλυκά, μαρμελάδες, παγωτά και οινοπνευματώδη ποτά. Επίσης, το έλαιο που προέρχεται από τους σπόρους του, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των καλλυντικών. Επιπρόσθετα, οι βλαστοί της παπουτσοσυκιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τροφή για τα ζώα, καλύπτοντας μέρος της ημερήσιας διατροφής τους.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την εμπορική εκμετάλλευση των παπουτσόσυκων, με αποτέλεσμα να καλλιεργηθούν συστηματικές φυτείες. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, βλέποντας την αυξητική αυτή τάση, ζήτησε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τη διεξαγωγή έρευνας για τις προοπτικές διάθεσης του παπουτσόσυκου στις αγορές του εξωτερικού. Από την έρευνα διαφάνηκε ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές εξαγωγών, τόσο για φρέσκα φρούτα, όσο και για μεταποιημένα προϊόντα. Επιπλέον, το Υπουργείο μας, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, ετοίμασε σχετική έκθεση για την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές που παρουσιάζει η καλλιέργεια της παπουτσοσυκιάς στην Κύπρο, προγραμματίζοντας διάφορες ενέργειες για στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξή της.

Φίλες και φίλοι,

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα και την ενίσχυση του εισοδήματος του αγρότη. Βασικό εργαλείο για την άσκηση της αγροτικής μας πολιτικής είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, με την υλοποίηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Κλείνοντας, επιθυμώ να επαναλάβω για άλλη μια φορά τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου και να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια, τόσο στο Κοινοτικό Συμβούλιο όσο και στον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων της όμορφης Νατάς, για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση!

--------------------------

ΜΑΚ/ΕΙ