Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-08-2018 08:56

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο ετήσιο Φεστιβάλ του Συνδέσμου Αποδήμων και του Κοινοτικού Συμβουλίου Κρίτου Τέρρα, χθες

Αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά και προθυμία την πρόσκληση του Συνδέσμου Αποδήμων και του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κρίτου Τέρρα, για να θέσω υπό την αιγίδα μου το ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνεται από το 1985, με σκοπό τη συνέχιση και διατήρηση της επαφής και της ιδιαίτερης σχέσης των αποδήμων με το αγαπημένο τους χωριό αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεών τους με τους μόνιμους κάτοικους της Κοινότητας. Εκδηλώσεις όπως η αποψινή, συμβάλλουν στην αναζωογόνηση των μικρών κοινοτήτων, ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα αστικά κέντρα και πλήττονται από το καταστροφικό φαινόμενο της αστυφιλίας.

Η Κρίτου Τέρρα, 100 χρόνια πριν, ήταν ένα από τα τρία μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Πάφου, με 700 σχεδόν κατοίκους. Δυστυχώς, σήμερα αριθμεί κάτω από 100 μόνιμους κατοίκους. Παρόλα αυτά, ο δραστήριος Σύνδεσμος Αποδήμων του χωριού και το φιλοπρόοδο Κοινοτικό Συμβούλιο μαζί με τους κατοίκους, έχουν αποδοθεί σε ένα αγώνα βελτίωσης, ανάπτυξης και αναζωογόνησης της Κοινότητας, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά. Με τη σημαντική βοήθεια του κράτους, το χωριό έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Μερικά από τα έργα, συνολικής αξίας πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που εχουν γίνει από το 2013 και μετά, είναι η δημιουργία της όμορφης πλατείας στην οποία βρισκόμαστε τώρα, η διάνοιξη, διαπλάτυνση και βελτίωση κοινοτικών και αγροτικών δρόμων, η κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, πετρότοιχων, μονοπατιού της φύσης, υδατοδεξαμενής και κοινοτικών γραφείων, η επέκταση του οδικού φωτισμού, η βελτίωση του ηλεκτρικού δικτύου και διάφορα αντιπλημμυρικά έργα. Μόλις πρόσφατα μάλιστα, η Κοινότητα έλαβε πρόσθετη κρατική βοήθεια, ύψους 220 χιλάδων ευρώ περίπου, για τη βελτίωση της πρόσβασης προς τους πανέμορφους καταρράκτες του χωριού, που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Επιπρόσθετα, δίπλα από τους καταρράκτες, έχει δημιουργηθεί ένας όμορφος εκδρομικός χώρος, ενώ βρίσκεται στα τελευταία στάδια η κατασκευή ενός σημαντικού γεφυριού που θα προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση των οχημάτων. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται υπό εξέταση το αίτημα της Κοινότητας για εξωραϊσμό του πυρήνα του χωριού.

Από τα πιο πάνω, είναι νομίζω φανερή η συνεχής στήριξη της υπαίθρου και του αγροτικού κόσμου από την Κυβέρνηση. Όσον αφορά ειδικά στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,  θα ήταν ευχής έργο, εάν μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που εφαρμόζει, μπορούσε και η δική σας Κοινότητα να επωφεληθεί, καλλιεργώντας ξανά εκτάσεις με αμπέλια, εσπεριδοειδή, αμύγδαλα, χαρούπια και τόσα άλλα προϊόντα που ευδοκιμούσαν σε αφθονία εδώ παλαιότερα.

Πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής είναι ασφαλώς και το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όπως και το Σχέδιο της Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, το οποίο βρίσκεται στο τέλος της διαβούλευσης. Θεωρώ ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης της χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένων της ανάπτυξης των ίδιων των κοινοτήτων της και της προστασίας του περιβάλλοντος της. Επί του θέματος, θεωρώ σημαντικό να σας ενημερώσω ότι έχω δώσει οδηγίες στους συνεργάτες μου να διαβουλευθούν και με τη δική σας Κοινότητα, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη μου εάν δεν απηύθυνα έναν εγκάρδιο χαιρετισμό στον συγχωριανό σας τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ και στους τουρκοκύπριους συναδέλφους του, που βρίσκονται απόψε μαζί μας, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Κοινοτικού Συμβουλίου. Η παρουσία τους εδώ, μου δίνει την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τη σταθερή προσήλωση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού μας και στην ευημερία ολόκληρου του λαού μας.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή διασκέδαση.

-------------------------

ΜΑΚ/ΕΙ