Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-08-2018 20:32

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο 6ο Φεστιβάλ Καλαθοπλεκτικής του Δήμου Λιβαδιών

Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου και να χαιρετήσω το 6ο Φεστιβάλ Καλαθοπλεκτικής, που διοργανώνεται από τον φιλοπρόοδο Δήμο Λιβαδιών, ο οποίος με τις διάφορες εκδηλώσεις του συντηρεί την πολιτιστική μας παράδοση και μεταδίδει στις νεότερες γενιές τον μεγάλο πλούτο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Είναι για όλους μας μια τεράστια κληρονομιά που πρέπει να διαφυλάσσεται, να εμπλουτίζεται και να μεταδίδεται. Πρόκειται ουσιαστικά για την καρδιά του τόπου μας που χτυπά αντιστεκόμενη στις προκλήσεις της εποχής, χάρις στο πείσμα και το πάθος των ανθρώπων που εργάζονται και νοιάζονται για όσα μας συνδέουν άρρηκτα με τις ρίζες μας, την ιστορία μας και την προσφορά και τις θυσίες των προγόνων μας.

Θα ήθελα να επαινέσω ιδιαίτερα τις προσπάθειες του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβούλιου Λιβαδιών για τη μεγάλη συμβολή τους στην προσπάθεια αυτή, όπως και όλους τους κατοίκους της περιοχής που ασχολούνται με παραδοσιακούς κλάδους, όπως η καλαθοπλεκτική και η ψαθοπλεκτική, οι οποίες έχουν καταγραφεί και συμπεριληφθεί το 2015 στον εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ ως παραδοσιακές τέχνες των Λιβαδιών.

Αξιοποιώντας την μακρά παράδοση και τον μόχθο ολόκληρων γενεών, ο Δήμος Λιβαδιών δημιούργησε το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής, με σκοπό, ακριβώς, τη διαφύλαξη της μνήμης των ανθρώπων της κοινότητας που αφορά στη χρήση και την επεξεργασία του καλαμιού αλλά και για την προστασία της τέχνης της καλαθοπλεκτικής και ψαθοπλεκτικής, σε πείσμα των αλλαγών που έφερε η πάροδος του χρόνου.  Στα εκθέματα του Μουσείου εξέχουσα θέση έχουν αντιπροσωπευτικά δημιουργήματα της καλαθοπλεκτικής και ψαθοπλεκτικής που προκαλούν το ενδιαφέρον του κάθε επισκέπτη και διεγείρουν τις αισθήσεις.

Σήμερα, ως επάγγελμα, οι τέχνες αυτές τείνουν να εκλείψουν, αφού τα διάφορα δημιουργήματά τους προορίζονται πλέον περισσότερο για διακοσμητικούς λόγους. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει δίχως άλλο να διασωθούν, γιατί εκτός του ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής μας κληρονομιάς, δίδουν ταυτόχρονα στους λάτρεις της παράδοσης εξαιρετικά προϊόντα που ελκύουν γενικά για την ποιότητα, το χρώμα και την τεχνική των κατασκευαστών τους.

Στις 11 περασμένου Μαΐου είχα επίσης την τιμή να απευθύνω χαιρετισμό σε μια άλλη εκδήλωση προβολής και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εδώ, στον Δήμο Λιβαδιών, που αφορούσε στην αδελφοποίηση του Μουσείου Μνήμης Καλαμουργικής με το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου Βαρνάβα Αττικής. Πέραν από τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και της Ελλάδας, η εκδήλωση είχε και ευρύτερη σημασία, αφού έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Πολιτιστική Κληρονομιά, όπως έχει οριστεί το 2018 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να ενθαρρυνθούν περισσότερα άτομα να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν τη συνολική πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και να ενισχύσουν την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Έτσι, δεν διστάζω καθόλου να τονίσω ότι ο Δήμος Λιβαδιών συνέβαλε ουσιαστικά σε αυτό τον ευρωπαϊκό στόχο και αξίζουν στους αρμοδίους του όλα τα συγχαρητήρια.

Έχοντας μεταξύ άλλων και την αρμοδιότητα του χειρισμού των θεμάτων που αφορούν στους αποδήμους μας, θα ήθελα να χαιρετήσω ειδικά και την απόφαση του Δήμου Λιβαδιών να αφιερώσει το φετινό φεστιβάλ στους απόδημους Λιβαδιώτες. Όπου και αν ευρίσκονται, θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για την κοινότητά τους. Οι όπου γης απόδημοί μας είναι το πιο πολύτιμο στήριγμά μας στον αγώνα για αποκατάσταση των δικαίων του λαού μας. Είναι οι καλύτεροι πρέσβεις μας. Εκφράζω και από το βήμα αυτό τη μεγάλη εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας για τη συστράτευσή τους στον κοινό αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού μας θέματος, όπως και για την εν γένει στήριξή τους σε κάθε άλλη προσπάθεια μας που αφορά στο παρόν και το μέλλον του λαού μας.

Συγχαίρω, τέλος, όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλους τους στόχους του Δήμου Λιβαδιών για το καλό των δημοτών του.  

____________

ΡΜ/ΜΛ/ΣΧ