Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-04-2023 14:57

Ο Υπουργός Εργασίας παρουσίασε στους κοινωνικούς εταίρους συμβιβαστική πρόταση για την ΑΤΑ

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου παρουσίασε σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους το περιεχόμενο της συμβιβαστικής πρότασης με στόχο την κατάληξη σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για το θέμα της ΑΤΑ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Παναγιώτου ανέφερε: «Η οικονομία μας και η κοινωνία μας χρειάζονται ομαλότητα και σταθερότητα για να έχουμε ανάπτυξη και συνοχή. Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές και οι γεωπολιτικές συνθήκες δημιουργούν έκρυθμες καταστάσεις. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε εργατική ειρήνη και πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία για το θέμα της ΑΤΑ».

«Η Κυβέρνηση», συνέχισε, «έχει διεξάγει εκτενή κοινωνικό διάλογο και, για να βοηθήσει στην προσπάθεια για συμβιβασμό, έχει καταθέσει συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με τις δυνατότητες της οικονομίας και στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας».

Συγκεκριμένα, η συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων προνοεί τα εξής:

  • Ανανέωση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 2017 για περίοδο τριών χρόνων,
  • αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ στα 2/3 (66.7%) του ΔΤΚ αντί στο μισό που ισχύει σήμερα και στο μηδέν που ίσχυε προηγουμένως,
  • άμεση καταβολή των αυξήσεων στους εργαζομένους από τον Ιούνιο σύμφωνα με τον πληθωρισμό του 2022,
  • ανάπτυξη δομημένου κοινωνικού διαλόγου για μόνιμη  ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι το 2025.

«Παράλληλα», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιώτου, «πέρα από την όποια συμφωνία, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα μέσα από την παροχή κινήτρων για την προώθηση του θεσμού της ΑΤΑ στο πλαίσιο και του στόχου για μεγαλύτερη κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις σύμφωνα με τον προσανατολισμό που τίθεται από την ΕΕ».

Ένας συμβιβασμός, κατέληξε, «δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμιά πλευρά, αλλά είναι απαραίτητος για το συλλογικό καλό και για το δημόσιο συμφέρον. Αναμένουμε ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα προσεγγίσουν τη συμβιβαστική πρόταση της Κυβέρνησης με νηφαλιότητα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, και αισιοδοξώ ότι κατά την συνάντησή μας την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει θετική ανταπόκριση».

(ΜΠ/ΣΧ)