Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-05-2023 17:27

Συμμετοχή βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη σε συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στο Μπαχρέιν

Ολοκληρώθηκαν χθες στη Μανάμα του Μπαχρέιν, οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής για την Οικονομία και Αειφόρο Ανάπτυξη της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στις οποίες συμμετείχε ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η σύνδεση της οικονομικής προόδου με την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) του Κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, κ. Ahmed bin Salman Al-Musallam.

Σε σύντομη εναρκτήρια δήλωσή του, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των δεσμών με τους εταίρους της στην Ασία, και ότι, μέσω της συμμετοχής της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ΑΚΣ, η Κύπρος έχει την ευκαιρία να αναπτύξει συνεργασίες και να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη. Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι μέσα από συντονισμένη δράση, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο δημοκρατικό διάλογο και στην εφαρμογή πολιτικών, που προάγουν την κοινωνική σταθερότητα και την ευημερία, με στόχο τη διασφάλιση ενός ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος για την Ασία, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ακολούθως, η Επιτροπή εξέτασε ψηφίσματα που αφορούν στην ενίσχυση των προσπαθειών για οικονομική ανάπτυξη, στον ρόλο των κοινοβουλίων στην εφαρμογή των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, στην εξάλειψη της φτώχειας, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς της Ασίας, καθώς και σε περιβαλλοντικά θέματα, με έμφαση στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Με την ολοκλήρωση της συνεδρίας, τα εγκριθέντα προσχέδια ψηφισμάτων θα προωθηθούν για υιοθέτηση στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας της ΑΚΣ, εντός του τρέχοντος έτους.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της Επιτροπής, οι επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών, έγιναν δεκτοί από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Shaikh Khalid bin Abdulla Al Khalifa και είχαν συναντήσεις με τους Προέδρους της Άνω και Κάτω Βουλής της χώρας, κ.κ. Ali Bin Saleh Al-Saleh και Ahmed bin Salman Al-Musallam. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις σχέσεις Κύπρου – Μπαχρέιν, τονίστηκε εκατέρωθεν το πολύ καλό επίπεδο των ανταλλαγών και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένης της οικονομίας και του εμπορίου και εκφράστηκε η επιθυμία για περαιτέρω διεύρυνσή τους προς αμοιβαίο όφελος.

Ο κ. Λουκαΐδης πραγματοποίησε επίσης επαφές με τα μέλη της Μόνιμης Γραμματείας της ΑΚΣ, καθώς και με μέλη των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών της Κίνας, της Ινδίας και της Ινδονησίας, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας και λειτουργίας της Συνέλευσης και για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας, τόσο στο διμερές όσο και στο πολυμερές επίπεδο.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)