Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-05-2023 17:15

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη- Προκοπίου στο τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος SEMELI

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετήσω τη λήξη του ερευνητικού έργου SEMELI, το οποίο αφορά στον ψηφιακό αποκλεισμό κοινωνικά και γεωγραφικά περιθωριοποιημένων νεαρών κρατουμένων, το οποίο υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, επιτρέψετέ μου, να συγχαρώ το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ιδιαίτερα τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Καθ. Μάριο Βρυωνίδη, αλλά και τους φοιτητές που συμμετείχαν στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού και αξιόλογου έργου.

Είναι σημαντικό και αξιόλογο, δεδομένου ότι το αντικείμενο έρευνας του έργου αφορά μια σημαντική και ευαίσθητη πτυχή του σωφρονιστικού συστήματος, όπως η  ενίσχυση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των κρατουμένων και του προσωπικού των φυλακών.

Είναι αναντίλεκτο ότι ο ρόλος των μέσων επικοινωνίας και της ψηφιακής τεχνολογίας στη σύγχρονη κοινωνία,  είναι πλέον καθοριστικός και αναμφίβολα πρέπει να αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης των νέων, αλλά κυρίως νεαρών που είναι κοινωνικά περιθωριοποιημένοι, όπως οι κρατούμενοι. Έργα όπως το Semeli συμβάλλουν στην προώθηση της εκπαίδευσης αυτών των νέων στα μέσα επικοινωνίας, μέσω καινοτόμων μεθόδων και πρακτικών και κατ΄ επέκταση στην κοινωνική τους επανένταξη.

Σήμερα, φυλάκιση δεν σημαίνει απλά εγκλεισμός του προσώπου που έχει διαπράξει αδίκημα και του έχει επιβληθεί η ποινή φυλάκισης. Σημαίνει βελτίωση της διαγωγής του προσώπου αυτού, μέσω ψυχολογικής στήριξης, εκπαίδευσης και προετοιμασίας για επανένταξη στην κοινωνία.

Στο Τμήμα Φυλακών καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την προαγωγή της ανθρωποκεντρικής αντιμετώπισης των κρατουμένων, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, με στόχο την αναμόρφωση και την κοινωνική τους επανένταξη. Η εκπαίδευση τόσο των κρατουμένων, όσο και του προσωπικού του Τμήματος Φυλακών αποτελούν αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της σωφρονιστικής πολιτικής που προωθεί το ΥΔΔΤ.

Η εκπαίδευση των κρατουμένων είναι δικαίωμά τους, το οποίο κατοχυρώνεται τόσο από το Σύνταγμα, όσο και από την περί Φυλακών Νομοθεσία, αλλά και τις Συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Εκπαίδευση στις Φυλακές».

Η εκπαίδευση των κρατουμένων αποσκοπεί στη δημιουργική κάλυψη του κενού χρόνου, στην απόκτηση και ανάπτυξη κοινωνικών και βασικών δεξιοτήτων, στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους, στην εύρεση εργασίας μετά την αποφυλάκιση και στην ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, καθώς και στη μείωση της εγκληματικότητας. Έρευνες απέδειξαν ότι η συμμετοχή κρατουμένων σε εκπαιδευτικά προγράμματα συνδέεται άρρηκτα με την ομαλή κοινωνική τους επανένταξη, αλλά και με τη μείωση της υποτροπής και την επιστροφή στις φυλακές.

Το ΥΔΔΤ, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της εκπαίδευσης των κρατουμένων τόσο κατά την κράτησή τους, αλλά κυρίως και μετά την αποφυλάκισή τους, ενισχύει συνεχώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Σχολείων των Φυλακών, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και στις τεχνολογικές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις στην κοινωνία. Επιστέγασμα της προσπάθειας αυτής είναι σήμερα, οι κρατούμενοι να μπορούν να αποκτήσουν πέραν των τυπικών τους προσόντων όπως απολυτήριο γυμνασίου, λυκείου ή και πτυχίου πανεπιστημίου και εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση, διευρύνοντας τόσο τις γνώσεις τους, αλλά ειδικότερα και τις δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας μετά την αποφυλάκισή τους.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός πρωτοποριακού Σχεδίου  Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ όπως αυτό εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο,  καθώς και του Mνημονίου Συναντίληψης για την υλοποίηση του υπό αναφορά Σχεδίου και της Εργασιακής Αποκατάστασης Αποφυλακισθέντων,  μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Αρκεί να σας αναφέρω ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για εργοδότηση αποφυλακισθέντων όλων των ειδικοτήτων ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού, μέχρι τις 8 Μαρτίου 2023, έγιναν 62 τοποθετήσεις αποφυλακισθέντων σε ισάριθμες επιχειρήσεις σε παγκύπρια βάση. 

Επιπλέον, στηρίζουμε μαζί με άλλα δύο Υπουργεία την Ανεξάρτητη Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, σε προγράμματα στήριξης και αποκατάστασης ουσιοεξαρτώμενων αποφυλακισθέντων.

Με την ευκαιρία της λήξης του ερευνητικού Προγράμματος SEMELI, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος μας είναι η συνεχής αναβάθμιση των προγραμμάτων του Σχολείου των Φυλακών, ώστε να προσαρμόζονται στη σύνθεση και τις ανάγκες του πληθυσμού των φυλακών και να συμβαδίζουν με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Παράλληλα, προτεραιότητά μας αποτελεί και η συνεχής επιμόρφωση όλου του προσωπικού των φυλακών προσαρμοσμένη, επίσης, στις κοινωνικοικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών, τη διατήρηση της ασφάλειας και τάξης στις φυλακές και την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι βέβαιη ότι τα αποτελέσματα του ερευνητικού αυτού Προγράμματος θα είναι ιδιαίτερα επωφελή για τη βελτίωση και αναβάθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος και ότι θα ενισχύσουν τις προσπάθειές μας για αναμόρφωση και κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, προς όφελος των ιδίων, της οικογένειάς τους και της κοινωνίας ευρύτερα.

Από πλευράς μας, ως Κυβέρνηση, σας διαβεβαιώ ότι τα αποτελέσματα της υλοποίησης του Προγράμματος θα μελετηθούν σοβαρά και θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στις φυλακές.

Κλείνω, συγχαίροντας εκ νέου το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Καθ. Μάριο Βρυωνίδη, τους φοιτητές που συμμετείχαν στην υλοποίηση του έργου και όλους τους συντελεστές του Προγράμματος.

 

/ΣΧ