Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-07-2023 21:41

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή τελετή αποφοίτησης των φοιτητών/τριών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η παρουσία μου εδώ, εκ μέρους της Πολιτείας, αποτελεί ένδειξη τιμής, τόσο προς τους φοιτητές μας που θα λάβουν απόψε τον πολυπόθητο τίτλο σπουδών, όσο και αναγνώρισης της πολύ σημαντικής δουλειάς που γίνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ειδικότερα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Το Πανεπιστήμιο έχει από την ίδρυσή του, και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή και δεν το λέω επειδή βρίσκομαι απόψε εδώ, συνδέσει το όνομά του με την ποιότητα στην εκπαίδευση, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Με γνώμονα την ακαδημαϊκή αριστεία, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς, σύμφωνα με τις πιο έγκυρες διεθνείς κατατάξεις Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Εφαρμόζοντας σύγχρονες μαθητοκεντρικές μεθόδους εκπαίδευσης και ενσωματώνοντας, και εδώ είναι μια από τις πρωτοτυπίες του Πανεπιστημίου σας, τις ψηφιακές τεχνολογίες στη διαδικασία της μάθησης, έχει πετύχει να εφοδιάζει όλους τους φοιτητές με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να διακριθούν στο σημερινό, ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς εργασίας, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Σημαντικό έργο έχει να επιδείξει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στον τομέα της διεθνοποίησης που αποτελεί βασικό πυλώνα της δικής μας προσέγγισης σε σχέση με το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο και θα τοποθετηθώ στη συνέχεια για τη δική μας προσέγγιση και πώς θα κινηθούμε στο θέμα αυτό.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Πανεπιστήμιό σας, πρόσφατα, έχει εξασφαλίσει μια θέση στην Ευρωπαϊκή Πανεπιστημιακή Συμμαχία NEOLAiA, στην οποία συμμετέχουν εννέα πανεπιστήμια, με κοινό στόχο την παροχή διασυνοριακών προγραμμάτων σπουδών υψηλού επιπέδου. Η πανεπιστημιακή συμμαχία προσδίδει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία στη διασύνδεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα, εξ ου και συνεργάζεται στενά με επαγγελματικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους, ώστε να εναρμονίζεται και να συμβαδίζει με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, και κατ΄ επέκταση να προσαρμόζει και εμπλουτίζει το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών του στις εν λόγω ανάγκες. Και πιστεύω, μιλώντας ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, απόδειξη αποτελούν τα δημοφιλή προγράμματα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων το Master of Business Administration και τα μεταπτυχιακά προγράμματα στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, που αποτελούν μια καινοτόμο πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ως και οι σχετικές ανάγκες της αγοράς.
Βρισκόμενος σήμερα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στις σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις και τη δραστήρια πολυπολιτισμική φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου που, ανάμεσα σε πολλά άλλα, συμβάλλουν στην τόνωση και τη διαμόρφωση του τοπίου της ανάπτυξης στην πόλη της Λευκωσίας. Και βλέπουμε τι γίνεται στη γύρω περιοχή από το Πανεπιστήμιο.
Για όλα όσα προανέφερα, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, τη Σύγκλητο, τους ακαδημαϊκούς, το διοικητικό προσωπικό και βεβαίως όλους εσάς, τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τα μέχρι σήμερα επιτεύγματά σας.
Η Πολιτεία, έχοντας πλήρη επίγνωση της μεγάλης σημασίας που έχει για τον τόπο μας η ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, προβαίνει συνεχώς στη λήψη στοχευμένων μέτρων, με απώτερο στόχο να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε ένα ποιοτικό, περιφερειακό και διεθνές, εκπαιδευτικό κέντρο –επιμένω στο ποιοτικό, διότι βλέπουμε και τελευταία μια τάση στη χώρα μας για σύσταση νέων πανεπιστημίων συνεχώς και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως Πολιτεία, γιατί το κλειδί για να μπορούμε να αναπτυχθούμε και να αναδειχθούμε σε ένα αξιόπιστο εκπαιδευτικό κέντρο είναι η ποιότητα των σπουδών που προσφέρουμε στην Κύπρο. Και είναι μια διάσταση η ποιότητα των προσφερόμενων προγραμμάτων, που ως νέα Κυβέρνηση δίδουμε ιδιαίτερη σημασία, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ίδρυσης πολλών πανεπιστημίων στη χώρα μας που θα είναι αποκλειστικά κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Κάτι τέτοιο δεν θα μας οδηγήσει σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να γίνουμε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πληγούν και τα υφιστάμενα πανεπιστήμια που προσφέρουν ποιοτικές σπουδές.
Ο στόχος, λοιπόν, είναι να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ποιοτικό και αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο αναφοράς και πολύ σύντομα, μετά και από διαβούλευση μαζί σας, όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί, δηλαδή η Υπουργός Παιδείας και οι Υπουργοί Εσωτερικών, Εργασίας, και Εξωτερικών έχουν ενημερωθεί για ένα έγγραφο εργασίας που ετοιμάσαμε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου δίδεται ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση της ενίσχυσης ακόμη περισσότερο της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης, δίδοντας περισσότερες ευκαιρίες στους φοιτητές που έρχονται εδώ, δίδοντας περισσότερα κίνητρα στα πανεπιστήμια στη βάση δεικτών της ποιότητας εκπαίδευσης και, αμέσως μετά την εσωτερική σύσκεψη θα συζητήσουμε με όλους εσάς σε μια δημόσια διαβούλευση με τα πανεπιστήμια στη χώρα μας, με στόχο να ανακοινώσουμε τη στρατηγική μας πριν το τέλος του 2023, ακριβώς για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους.
Αγαπητοί και αγαπητές απόφοιτοι/ες, είμαστε όλοι απόψε εδώ, για εσάς. Το βήμα λόγου που μου δίνεται σε μια τόσο σημαντική μέρα της ζωής σας αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη τιμή.
Το σημερινό βράδυ είναι τόσο ξεχωριστό όσο και ιδιαίτερο συναισθηματικά, καθώς σηματοδοτεί την επιτυχημένη ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών σας και την ίδια στιγμή προκαλεί έντονα συναισθήματα, ένα συναίσθημα χαρμολύπης, όπως συμβαίνει εξάλλου σε κάθε ολοκλήρωση ενός κεφαλαίου στη ζωή μας. Συνάμα, το νέο ξεκίνημα που σηματοδοτείται μετά από κάθε τέλος διαχέει στην ατμόσφαιρα τον ενθουσιασμό για τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που έρχονται.
Ολοκληρώνετε τις σπουδές σας σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, σε μια εποχή όπου η ανάγκη για μάθηση είναι συνεχής και η δια βίου εκπαίδευση γίνεται μέρος της σημερινής πραγματικότητας της καθημερινότητας. Σχεδιάστε το μέλλον σας με δυναμισμό και διορατικότητα, τολμήστε να επενδύσετε τον χρόνο και το ενδιαφέρον σας σε νέους, αναπτυσσόμενους τομείς, και αξιοποιήστε τις δυνατότητές σας. Με συστηματική δουλειά, τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτήσατε με μεθοδικότητα, προσαρμοστικότητα, επιμονή και πίστη στον εαυτό σας, είναι σίγουρο ότι οι στόχοι σας θα επιτευχθούν.
Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι σημαντικό να τολμήσετε να ονειρευτείτε!
Γιατί τα όνειρα δεν λογαριάζουν αντικειμενικές δυσκολίες, δεν λαμβάνουν υπόψη εμπόδια και θέτουν το όριο των στόχων μας στο ανυπέρβλητο. Μην αφήσετε τις όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες, γιατί θα υπάρξουν σίγουρα δυσκολίες και προβλήματα, να σας απομακρύνουν από τα όνειρά σας και μην αφήσετε άλλους να καθορίσουν το δικό σας μέλλον.
Πάντα να θυμάστε ότι τα όνειρα για να γεννηθούν χρειάζονται γόνιμη γη που μόνο η πίστη, η επιμονή και η υπομονή μπορούν να δημιουργήσουν.
Συνεχίστε με υπομονή και πείσμα να ποτίζετε τα όνειρά σας. Μη σταματάτε να απλώνετε τις ρίζες σας βαθιά, να χτίζετε τα γερά θεμέλια που χρειάζονται για να φτάσετε ψηλά. Και πάντα να θυμάστε πως το μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό επίτευγμα θα είναι να παραμείνετε, να παραμείνουμε όλοι μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας, άνθρωποι με παιδεία, ήθος και αγάπη για τη ζωή και τους συνανθρώπους μας.
Προτού κλείσω, επιτρέψετέ μου, δεν θα μπορούσα εξάλλου διαφορετικά, να μην αναφερθώ στους γονείς και στην οικογένειά σας, τους αφανείς ήρωες όλης αυτής της διαδρομής που σας στήριξαν και που χωρίς αυτούς το ταξίδι σας προς την ακαδημαϊκή γνώση δεν θα ήταν εφικτό, και γι’ αυτό βρίσκονται απόψε εδώ, περήφανοι για να μοιραστούν μαζί σας τη χαρά της επιτυχίας σας.
Ξανά λοιπόν, σας συγχαίρω θερμά για την αποφοίτησή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο στάδιο της ζωής σας.

(ΡΜ/ΝΓ)