Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-09-2018 13:18

Συνάντηση Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Αιγύπτου με τον Πρόεδρο του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Κύπρου – Αιγύπτου στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Γιώργος Λιλλήκας και τα Μέλη κ. Νίκος Τορναρίτης (Αναπλ. Πρόεδρος), κα Ελένη Σταύρου, κ. Γιώργος Λουκαΐδης, κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και κ. Άγγελος Βότσης, είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου δρα Ali Abdel-Aal και αντιπροσωπεία που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από 9 μέχρι 12 Σεπτεμβρίου 2018. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα της Αιγυπτιακής Βουλής κ. Ahmed Saad Eldeen Mohamed Abdelrehim, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Tarek Mohamed Abdelhamid Radwan, την Πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού κα Sahar Tallat Mostafa, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας κ. Talaat Emad Eldin Sadek Elsewedy, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών κ. Amr Hassan Essa Ghalab, τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Αιγύπτου – Κύπρου στο Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο κ. Karim Abdelkareem Darwish και τον βουλευτή κ. Eliyah Sarwat Sabet Bassily. Την αντιπροσωπεία συνοδεύουν η Πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο κα Mai Taha Khalil και άλλοι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές εξήραν τις άριστες ιστορικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου σε όλα τα επίπεδα, ενώ εκφράστηκε εκατέρωθεν η επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς την Αίγυπτο για τη σταθερή της στήριξη αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες για την επίλυσή του, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Σημείωσε δε ταυτόχρονα ότι η Κύπρος αποτελεί πρεσβευτή των θέσεων της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ο Πρόεδρος του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου επαναβεβαίωσε τις θέσεις αρχής που τηρεί η Αίγυπτος σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας την αποκατάσταση των δικαίων της Κύπρου και της ενότητάς της. Πρόσθεσε ότι ανέκαθεν η Αίγυπτος στήριζε τις θέσεις της Κύπρου, περιλαμβανομένου του δικαιώματός της για εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ενώ πάντοτε καταδικάζει τις όποιες εξωτερικές επεμβάσεις.

Στη συνέχεια, αντηλλάγησαν απόψεις για τις σχέσεις Αιγύπτου – ΕΕ και για ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, καθώς και της μάστιγας της τρομοκρατίας. Τονίστηκε, τέλος, η αμοιβαία επιθυμία για διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

 

(ΜΓ/ΕΙ)