Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-09-2018 15:20

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Heiko Maas

Είχα μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση σήμερα με τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την εγκάρδια υποδοχή.  

Είχαμε την ευκαιρία να προβούμε σε μια πολύ χρήσιμη ανασκόπηση του φάσματος των διμερών μας σχέσεων και να ανταλλάξουμε απόψεις επί ευρωπαϊκών και περιφερειακών θεμάτων που μας απασχολούν, ως δύο Κράτη Μέλη της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας. Μέσα από τον διάλογο διαπιστώσαμε ότι οι επιδιώξεις και τα συμφέροντα των χωρών μας είναι κοινά σε πολλούς τομείς. Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για το πολύ καλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, και τη βούλησή μας να εργαστούμε επί των προοπτικών που υπάρχουν για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι η θεσμοθέτηση τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών θα αποτελέσει μια ισχυρή πλατφόρμα για την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας μας.

Από δικής μου πλευράς, ενημέρωσα τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη και την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπως επίσης για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μέσω της αντιπροσώπου του, της κας Lute, για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Crans-Montana. Επαναβεβαίωσα την απόλυτη προσήλωση της δικής μας πλευράς στον εν λόγω στόχο και τόνισα ότι η επιδιωκόμενη λύση, που είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος, θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασα στον κ. Heiko τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τη διαχρονική θέση της Γερμανίας στο Κυπριακό και ανταλλάξαμε συγκεκριμένες απόψεις για τον ρόλο που η Γερμανία δύναται να διαδραματίσει, ειδικότερα στην παρούσα κρίσιμη φάση, για επίλυση ενός καθαρά ευρωπαϊκού προβλήματος.

Είχα την ευκαιρία ,επίσης, να ενημερώσω για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, οι οποίοι ενδιαφέρουν ασφαλώς την ΕΕ και τη Γερμανία, καθώς το θέμα συνδέεται άμεσα και με τις συζητήσεις μας στις Βρυξέλλες για το μέλλον και τις προοπτικές της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, καθώς και με την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευαίσθητη και ιδιαίτερα σημαντική για την ΕΕ, περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.   

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή μας ατζέντα, με έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της αυτονομίας της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, στη σχέση της Ένωσης με την Τουρκία ― υπό το πρίσμα και της πολύ πρόσφατης επίσκεψης του κ.  Heiko στη χώρα, της επικείμενης επίσκεψης του κ. Ερτογάν στη Γερμανία, αλλά και του καθοριστικού ρόλου της Τουρκίας στο Κυπριακό ― καθώς και για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι οι προσεγγίσεις μας ταυτίζονται και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει και η αναγκαία συνεργασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της συνομιλίας ανταλλάξαμε ,επίσης, απόψεις και για το Μεταναστευτικό και μετέφερα τη βαθιά μας ανησυχία καθότι το τελευταίο διάστημα,  η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο, κατ’ αναλογία πληθυσμού, αριθμό αιτούντων πολιτικού ασύλου.

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή ήταν ,επίσης, αντικείμενο των συζητήσεων μας. Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στη Συρία όπως επίσης το Μεσανατολικό σε συνέχεια και της συζήτησης που είχαμε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στην Αυστρία. Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησής μας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενημέρωσα τον ομόλογό μου για το έργο που επιτελείται στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Κύπρος, σε συνεργασία  με την Ελλάδα, με όλες τις χώρες της περιοχής. Θεωρούμε πως θα ήταν χρήσιμο για την ΕΕ, αλλά και για την Γερμανία  να εξετάσουμε τις προοπτικές αξιοποίησης των εν λόγω μηχανισμών, με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση της  σταθερότητας και της ειρήνης .   

Συνολικά, μέσα από τη συζήτησή μας προκύπτει ξεκάθαρα ότι Κύπρος και Γερμανία έχουν κοινή θεώρηση σε πλείστα από τα κεφαλαιώδη ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα, όπως είναι για παράδειγμα η ανάγκη για στήριξη και επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης μας στην πολυμερή διπλωματία, για επιστροφή σε ένα σύστημα διεθνών σχέσεων που να μην παραγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο και για προώθηση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης που να σέβεται το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εν λόγω ταύτιση απόψεων και προσεγγίσεων με γεμίζει αισιοδοξία για τις προοπτικές συνεργασίας των χωρών μας, εντός και εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Φίλε Heiko, ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την φιλοξενία και για την παραγωγική συζήτηση που είχαμε σήμερα.

_____________

ΑΜ/ΣΧ