Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-07-2023 20:42

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια του Κέντρου «ΝΗΜΑ»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση για να εγκαινιάσουμε το Κέντρο «Νήμα», μαζί με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μια απόφαση για τη λειτουργία αυτού του πρωτοποριακού Κέντρου που λήφθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Γνωρίζω από τη συνεργασία μου με τον τέως Πρόεδρο πόσο ψηλά στις προτεραιότητές του ήταν η ανάγκη λειτουργίας αυτού του Κέντρου και χαίρομαι που είναι σήμερα μαζί μας στα εγκαίνια.

Η σημερινή μέρα, χωρίς καμία δόση υπερβολής, αποτελεί ορόσημο στον κοινό μας στόχο για προαγωγή της ψυχοσωματικής υγείας και στήριξης των συνανθρώπων μας που χρειάζονται βοήθεια για ανάρρωση από τραύματα που στιγμάτισαν τη ζωή τους.

H λειτουργία του Κέντρου έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό –και είμαστε περήφανοι διότι η χώρα μας είναι ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες όπου λειτουργεί ένα τέτοιο Κέντρο– σε σχέση με την ουσιαστική στήριξη ενήλικων συμπολιτών μας που έχουν υποστεί σεξουαλική βία στην παιδική τους ηλικία. Συμπολιτών μας, που δεν είχαν την πρόσβαση, είτε για κοινωνικούς λόγους εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος –κακά τα ψέματα, πρέπει να λέμε τα πράγματα ως έχουν– είτε λόγω έλλειψης των αναγκαίων δομών, της στήριξης που χρειάζονταν.

Η ιδέα δημιουργίας του Κέντρου προέκυψε μέσα από την πολυεπίπεδη και πολύ αξιόλογη δράση του Συμβουλίου «Φωνή» και μετά από εισήγηση της Πρόεδρου του, της κας Αναστασίας Παπαδοπούλου, την οποία συγχαίρω για την πρωτοβουλία, αφού τόσο η Πρόεδρος όσο και το Συμβούλιο εντόπισαν εύστοχα την ανάγκη για στήριξη, ενήλικων ατόμων, που είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία.

Σήμερα, λοιπόν, εγκαινιάζουμε την πρώτη δομή που παρέχει ψυχολογική στήριξη και θεραπεία σε ενήλικα άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία και στις οικογένειές τους. Πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας. 

Στη διάρκεια της Ιστορίας, οι κοινωνίες αντιμετώπισαν τις πολυπλοκότητες της σεξουαλικής τραυματικής εμπειρίας, συχνά καλυμμένης από σιωπή, κοινωνικό στίγμα και ντροπή. Αυτές ακριβώς οι κοινωνικές προκαταλήψεις και αντιλήψεις εμπόδιζαν πρώτα όλους εμάς να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα και τις αλυσιδωτές συνέπειες που είχαν, και κατά δεύτερο, αφού δεν αναγνωρίζαμε το πρόβλημα, δεν οδηγηθήκαμε στην υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων της ίδρυσης τέτοιων κέντρων όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, με το οποίο ανοίγουμε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και τον δρόμο για ένα περιβάλλον που θα δημιουργεί συνθήκες πρόληψης, κατανόησης, υποστήριξης και θεραπείας.

Σε έναν κόσμο, όπου οι σκιές της σεξουαλικής τραυματικής εμπειρίας συχνά σκεπάζουν τις ζωές πολλών συμπολιτών μας, το Κέντρο που εγκαινιάζουμε απόψε, αποτελεί φάρο φωτός, ελπίδας και συμπόνιας. Αντιπροσωπεύει την ακλόνητη δέσμευση, τόσο της πολιτείας, όσο και της κοινωνίας των πολιτών να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά επίδραση, τις συνέπειες που τέτοιες εμπειρίες μπορεί να έχουν στην ανθρώπινη ψυχή.

Το Κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί μέρος μιας ολιστικής στρατηγικής αντιμετώπισης του θέματος, ώστε κανένας και καμία πολίτης να μη μένει αβοήθητη. Η λειτουργία του Κέντρου αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι η αντιμετώπιση και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών δεν αφορά μόνο τα άτομα που τη βιώνουν, άλλα έχει σημαντικές αλληλεπιδράσεις και αρνητικές επιπτώσεις και αποτελέσματα για την κοινωνία μας ευρύτερα. Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο θα υλοποιεί δράσεις που αφορούν, πέραν της στήριξης των ατόμων, στην πρόληψη, όσο επίσης και στην καταπολέμηση του φαινομένου. Και ο παράγοντας της πρόληψης είναι ιδιαίτερα καθοριστικής σημασίας.

Ανάμεσα στις πολλές δράσεις, θα παρέχει ψυχολογική στήριξη και θεραπεία, ενημερωτικές δράσεις, την αναγκαία διασύνδεση με άλλες Υπηρεσίες υγείας, τη νομική καθοδήγηση, καθώς και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προληπτικών προγραμμάτων, με στόχο την εκπαίδευση παιδιών, γονιών και επαγγελματιών σε θέματα που αφορούν κυρίως στις υγιείς σχέσεις, τη σεξουαλική κακοποίηση και στην εκμετάλλευση των παιδιών.

Με τη λειτουργία του Κέντρου ανταποκρινόμαστε, επίσης, σε διεθνείς δεσμεύσεις που προκύπτουν από σχετικές ευρωπαϊκές και διεθνείς Συμβάσεις, αλλά κυρίως ανταποκρινόμαστε έμπρακτα στην υποχρέωση του κράτους να στηρίζει τους πολίτες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και στην πρόληψη του φαινομένου. 

Το Κέντρο παρέχει όλο το φάσμα υπηρεσιών που καλύπτουν τις πολυδιάστατες ανάγκες των θυμάτων, αναγνωρίζοντας ότι κάθε άτομο απαιτεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση. Υποδέχεται και σέβεται όλους τους ανθρώπους, παρέχοντας έναν ασφαλή χώρο σε όλες και όλους. Εδώ, κάποιος σίγουρα θα βρει κάποιον που θα ακούσει προσεκτικά, μια φωνή χωρίς κρίση και έναν ευσυνείδητο άνθρωπο που είναι πρόθυμος να περπατήσει πλάι του υποστηρικτικά, ενισχύοντας την προσπάθειά του.

Το Κέντρο θα συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς όπως το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, την Αστυνομία και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς.

Η σεξουαλική κακοποίηση, η σεξουαλική βία δεν μπορεί να έχει καμία θέση στην κοινωνία μας. Το 2023, και σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, το οποίο μεταφράζεται και σε ένα στα πέντε ενήλικα άτομα ανάμεσά μας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Στα θύματα που είναι σήμερα μαζί μας, θέλουμε να γνωρίζετε ότι οι εμπειρίες σας μας συντάραξαν, ο πόνος σας αναγνωρίζεται και οι φωνές σας ακούστηκαν και θα ακούγονται και για αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Η λειτουργία του Κέντρου αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας, του θάρρους και της δική σας αποφασιστικότητας να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας. Ο δρόμος μπροστά μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν είστε μόνοι στην προσπάθεια αυτή.

Ας αποτελέσει η σημερινή ημέρα την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τη χώρα μας, ενός νέου κεφαλαίου, όπου ο σεξουαλικός τραυματισμός δεν θα είναι πλέον μια σιωπηλή επιδημία που καταπίνει ζωές, αλλά ένα κεφάλαιο, όπου θα προχωρήσουμε μπροστά, χέρι με χέρι, για να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε αυτούς που τον έχουν υποστεί, αλλά και για να αποτρέψουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Ας γίνει λοιπόν το Κέντρο καταφύγιο ελπίδας για όλους, δίνοντας “Νήμα” για τα αδιέξοδα της ζωής.

(ΡΜ/ΝΓ)