Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-07-2023 20:58

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή εγκαινίων του Δημοτικού Πάρκου Ζώδιας, στο Γέρι

Είναι με μεγάλη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση για την τέλεση των εγκαινίων ενός από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν στον Δήμο Γερίου τα τελευταία  χρόνια. Για τα εγκαίνια του πάρκου Ζώδιας, ενός πάρκου που βρίσκεται στην καρδιά του συνοικισμού αυτοστέγασης Γερίου, και έχει ένα διττό και συμβολικό ρόλο.

Πέρα από το προφανές, που είναι να αποτελέσει μια όαση ψυχαγωγίας και συνάθροισης των κατοίκων της περιοχής, με την ονομασία του το Πάρκο που εγκαινιάζουμε παραπέμπει στην αγαπημένη μας, κατεχόμενη σήμερα Ζώδια και διατηρεί την ανάμνησή της ζωντανή, ειδικότερα σε μια περίοδο έντονων διεργασιών που ελπίζουμε να οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Ενδεχομένως αυτή την πτυχή, αυτή την απόφαση που δεν την περίμενε ούτε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ζώδιας, αλλά ρώτησα ένα παιδάκι εδώ, τον Αντώνη, από πού είναι και μου είπε από την Αμμόχωστο. Και αντιλαμβάνεστε με την απόφαση για την ονομασία αυτή του πάρκου πώς διατηρείται η μνήμη στα παιδιά που δεν είχαν την ευκαιρία, στα παιδιά που γεννήθηκαν μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Άρα, η σημασία αυτής της απόφασης δεν είναι μόνο συμβολική για την κοινότητα της Ζώδιας, είναι και για τη νέα γενιά του τόπου μας ακριβώς για να μην ξεχάσουμε ποτέ τους στόχους μας γιατί αν ξεχάσουμε τους στόχους μας σίγουρα δεν θα τους διεκδικήσουμε, σίγουρα δεν θα εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού.

Τα πάρκα είναι ζωτικός χώρος για την ευεξία και την ψυχοσύνθεση των πολιτών. Παρέχουν μια πολύτιμη ανάσα στην καθημερινότητά μας, ένα μέρος όπου μπορούμε να ξεφύγουμε από το άγχος και να συνδεθούμε με τη φύση. Και δεν αφορά μόνο τα παιδιά, αφορά και εμάς τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Ως Πολιτεία, οφείλουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τέτοιου είδους δράσεις. Γνωρίζω τη γραφειοκρατία, είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και θεωρώ ότι μέσα και από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η υλοποίηση της οποίας είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προκλήσεις.

Και γνωρίζω ειδικότερα για τον Δήμο Γερίου – και πρέπει να είστε περήφανοι τα τελευταία χρόνια – ότι έχει προγραμματίσει και υλοποιήσει αρκετά σημαντικά έργα που έχουν αναβαθμίσει σημαντικά το Γέρι και το έχουν μετατρέψει σε ένα σύγχρονο Δήμο με όλες τις αναγκαίες, λειτουργικές υποδομές.

Για να αναφερθώ μόνο σε μερικά, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι σύγχρονες στάσεις λεωφορείων, η φωταγώγηση των λεωφόρων και η αναβάθμιση του οδικού δικτύου τόσο του Δήμου, όσο και της βιομηχανικής ζώνης Γερίου, σε συνάρτηση με τα δύο νέα πάρκα, αποτελούν απόδειξη της δουλειάς του Δήμου προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του βιοτικού επιπέδου των δημοτών του.

Γνωρίζοντας ότι υπάρχει ήδη ο σχεδιασμός για την υλοποίηση νέων βελτιωτικών έργων, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα σας – έχεις Δήμαρχε το τηλέφωνό μου μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου για οποιεσδήποτε δυσκολίες ή προβλήματα αντιμετωπίζετε. Ο στόχος δεν είναι αν χρειάζεται να επικοινωνήσεις μαζί μου, ο στόχος είναι να γίνεται δουλειά χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση του οποιουδήποτε και αυτός είναι ο στόχος μας.

Γνωρίζω, και έχουμε ήδη τροχοδρομήσει τις ενέργειες προς την κατεύθυνση να δημιουργηθεί η Βιοτεχνική Ζώνη, αλλά γνωρίζω και το θέμα του σταδίου και της ανάγκης ανέγερσης του δικού σας Γηπέδου.

Πρόσφατα είχαμε μια συνάντηση με τους Δήμους, οι οποίοι έχουν σημαντικό μέρος της επικράτειάς τους στη νεκρή ζώνη, ο Δήμαρχος έθεσε ένα συγκεκριμένο θέμα που ήδη το έχουμε προωθήσει. Για το θέμα του δρόμου Πυρόϊ – Αθηένου που αφορά την περιοχή Γερίου, το έχουμε ήδη αξιολογήσει και προωθήσει και ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε αποτελέσματα προς την κατεύθυνση που θέλουμε όλοι.

Την ίδια στιγμή δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην απόφασή σας να ονομάσετε το πάρκο με το όνομα της αγαπημένης μας Ζώδιας, στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα για τον κοινό μας αγώνα. Είπα προηγουμένως για την επίδραση στη νέα γενιά, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Αντώνη και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα αποστρατευτούμε ποτέ από την προσπάθεια μέχρι την ευλογημένη ώρα της επανένωσης του τόπου μας.

Αναφέρθηκες, Δήμαρχε, πολύ εύστοχα στα προβλήματα, είχε και μια διαδήλωση χθες σε σχέση με τη βιομηχανική περιοχή για το πώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την επηρεάζει. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, να προσπαθήσουμε να ωραιοποιήσουμε μια κατάσταση που δεν είναι θετική για τις κοινότητες Γερίου, Ιδαλίου και Τσερίου.

Θέλω να σας πω ότι την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη είχα δύο υπουργικές συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Σήμερα υπήρξε νέα σύσκεψη Υπουργών. Θέλω να σας πω ότι δόθηκαν οδηγίες ότι δεν θα δοθεί καμία νέα άδεια. Έχω καλέσει και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας για να αυστηροποιηθούν όλοι οι όροι που τίθενται για τη λειτουργία τέτοιου είδους εργοστασίων, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα απόβλητα και τον κίνδυνο που εμπεριέχουν.

Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να κάνω και την κριτική μου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί όταν είσαι Πρόεδρος είναι πολύ εύκολο να ρίχνεις τις ευθύνες στους προηγούμενους. Αυτή είναι μια εντελώς λανθασμένη περιοχή. Πήγαμε και κάναμε μια βιομηχανική ζώνη εδώ και ακολούθως γύρω γύρω οικιστικές ζώνες και σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Και οι λύσεις είναι δύο. Είτε μεταφέρεις τους κατοίκους είτε μεταφέρεις τη βιομηχανική ζώνη. Τους κατοίκους δεν πρόκειται να τους μεταφέρεις, άρα πρέπει να εργαστούμε για να μεταφερθεί η συγκεκριμένη ζώνη. Δεν υπάρχει άλλη λύση και θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Αυτό ήταν ένα λάθος που έγινε από πλευράς της πολιτείας. Γι’ αυτό στη χώρα μας ποτέ δεν έγινε χωροταξικός διαχωρισμός, πολλές φορές χρησιμοποιούσαμε ως δικαιολογία το γεγονός ότι υπάρχει κατοχή και θα περιμένουμε την επανένωση της Κύπρου για να κάνουμε χωροταξικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα αυτά τα προβλήματα στο Γέρι και στις γειτονικές περιοχές. Να έχουμε τα ίδια προβλήματα στην περιοχή Βασιλικού με διπλάσιο αριθμό κοινοτήτων σε ένα περιβάλλον που δημιουργεί αρκετά προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσα από τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και αυτό θα κάνουμε αμέσως.

Θέλω να σας συγχαρώ για την αποψινή εκδήλωση, και να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειές σας με στόχο να ευοδωθούν  εντός του 2024.

(ΡΜ/ΕΠ)