Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2023 19:35

Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Αγνοουμένων που διοργανώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου

Είναι με βαθιά συγκίνηση που χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση που διοργανώνεται από την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, με αφορμή την καθιέρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της 29ης Οκτωβρίου ως Ημέρα Μνήμης των Αγνοουμένων. Των αγνοουμένων μας, της τραγικότερης πτυχής της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης για σαράντα εννέα χρόνια τώρα κατοχής.  Σαράντα εννέα χρόνια μετά και οι συγγενείς αναμένουν καρτερικά να ενημερωθούν για τη διακρίβωση της τύχης των δικών τους ανθρώπων. Σαράντα εννέα χρόνια μετά με πολλά αναπάντητα ερωτήματα, πολλά γιατί και με την αγωνία να κυριεύει την καθημερινότητά τους, την κάθε τους σκέψη.

Η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων ήταν ανέκαθεν μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων μου. Ως διπλωμάτης, ως Υπουργός Εξωτερικών και τώρα ως Πρόεδρος. Δεν ξεχνώ, και πώς θα μπορούσα να ξεχάσω άλλωστε, τον πόνο των οικογενειών των αγνοουμένων και την προσμονή τους για την τύχη των δικών τους. Ο πόνος και η αγωνία τους για διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων είναι και δικός μας. Όλων μας.

Παρά το ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, παρά τις προκλήσεις και παρά τα διάφορα εμπόδια, πολλά εκ των οποίων δεν θα έπρεπε να υφίσταντο σε ένα καθαρά ανθρωπιστικό και ανθρώπινο ζήτημα, η αποφασιστικότητά μου για επίτευξη αυτού του στόχου παραμένει αμετάβλητη και σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα των Συγγενών Αγνοουμένων ενισχύουμε τις προσπάθειες και τις δράσεις μας. Θα σταματήσουμε μόνο όταν όλες οι οικογένειες βρουν γαλήνη. Μόνο τότε θα βρούμε και εμείς τη δική μας γαλήνη.

Η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας αποτελεί λοιπόν προτεραιότητα τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για μένα προσωπικά. Ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που από την πρώτη μου συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, πριν ακόμα την ανάληψη των καθηκόντων μου, είχα θέσει το κατεπείγον και την ανθρωπιστική πτυχή του θέματος των αγνοουμένων, προτείνοντας την από κοινού επίσκεψή μας στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι για να στείλουμε, ανάμεσα σε άλλα, ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών με το θέμα διαδικασιών. Μια επίσκεψη που τελικά έγινε  στις 28 Ιουλίου και, αφού τύχαμε ενημέρωσης για τις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), απευθύναμε από κοινού έκκληση σε όσους κατέχουν πληροφορίες να τις μοιραστούν με τη ΔΕΑ.

Μέσα από την ίδια θεώρησή μας που τοποθετεί το θέμα των αγνοουμένων πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας, κατά την επίσκεψή μας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ υπέβαλα και πρόταση προς τον κ. Τατάρ για τη σύσταση Επιτροπής Αλήθειας, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με τη ΔΕΑ, ενισχύοντας το έργο της και την γενικότερη προσπάθεια για τη διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων μας.

Θέλω να σας ενημερώσω, επίσης, απόψε ότι από την πλευρά μας, τους τελευταίους μήνες καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια, προχωρώντας και σε αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης πολιτών, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξασφάλισης και διερεύνησης πληροφοριών για την τύχη των αγνοουμένων. Οι αλλαγές αυτές φαίνεται ότι αποδίδουν αφού έχουμε αύξηση της ροής των πληροφοριών με θετικά αποτελέσματα μάλιστα και, ήδη, μέσα σε ένα μήνα είχαμε πάνω από έξι ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φίλες και φίλοι, και με στόχο να συνεισφέρουμε ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια της ΔΕΑ, έχω αποφασίσει (ανεξάρτητα από του το τι θα πράξει η τουρκική πλευρά) να αυξήσουμε, ως Κυπριακή Δημοκρατία, την οικονομική μας συνεισφορά προς τη ΔΕΑ, έτσι ώστε να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της με περισσότερες ομάδες και περισσότερα συνεργεία στον τομέα των ανασκαφών. Είναι κρίμα να υπάρχουν πληροφορίες και να μην υπάρχουν περισσότερες ομάδες που να αξιολογούν και να διερευνούν τις πληροφορίες αυτές. Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή έχουμε επτά ομάδες που ασχολούνται με τη συλλογή πληροφοριών και στόχος μας, μέσα από την ενίσχυση της οικονομικής μας συνεισφοράς, είναι η αύξηση των εν λόγω ομάδων.

Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζοντας το ελάχιστο χρέος της Πολιτείας προς τους γονείς των πεσόντων και αγνοουμένων, τις χήρες πεσόντων και τις συζύγους των αγνοουμένων, ανακοίνωσα πριν λίγες μέρες, κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό από την Πολιτεία, την απόφαση της Κυβέρνησης για παραχώρηση επιδόματος φροντίδας σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που παραχωρείται στους αιχμάλωτους και ομήρους του 1974.

Σαράντα εννέα χρόνια από το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και η πατρίδα μας βρίσκεται ακόμα υπό κατοχή, οι πρόσφυγές μας αναμένουν καρτερικά την επιστροφή στα σπίτια τους και οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων συνεχίζονται. Σαράντα εννέα χρόνια κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους με τους πολίτες τούτου του τόπου να στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σαράντα εννέα χρόνια, σχεδόν μισός αιώνας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού. Είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο που από την πρώτη στιγμή εργαζόμαστε για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017. Ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πραγματικά ελπίζω ότι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά και από δικές μας συνεχείς προσπάθειες για διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας ως απεσταλμένου, αποδεχθεί και η τουρκική πλευρά, θα ανοίξει το δρόμο για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην ευλογημένη μέρα της επανένωσης της πατρίδας μας.

Μιας επανένωσης που θα απαλλάσσει την Κύπρο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Μιας λύσης που θα άρει στην πράξη την κατοχή και θα επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους τούτου του τόπου να συνυπάρξουν, μακριά από οποιουσδήποτε διαχωρισμούς, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας.

Σας ευχαριστώ.

(ΕΑθ/ΚΚ)