Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-11-2023 11:12

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στην τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΤΕΠΑΚ και Κοινοτικού Συμβουλίου Βουνίου, στο Βουνί

 

Αγαπητοί εκπρόσωποι του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, αγαπητέ κοινοτάρχη της κοινότητας Βουνίου, φίλες και φίλοι,

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στην τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και της ορεινής κοινότητας Βουνίου. Οι συνεργασίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη και την προώθηση της εκπαίδευσης και του πολιτισμού αλλά και στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων είναι κρίσιμης σημασίας, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις απαιτούν στενότερη συνεργασία και κοινούς στόχους.

Το μνημόνιο που υπογράφεται σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και των τοπικών κοινοτήτων. Μέσα από τέτοιου είδους συνέργειες δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου η εκπαίδευση συναντά τον πολιτισμό και η κοινότητα ενθαρρύνεται να συμμετέχει ενεργά στην ακαδημαϊκή διαδικασία.

Η αξιοποίηση από τα πανεπιστήμια των κοινοτήτων της Κύπρου μας, του πλούτου και των μακρών τους παραδόσεων είναι καταλυτική, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η διάδοση της γνώσης και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, στον τομέα του οίνου, όπου η Κύπρος έχει μακραίωνη παράδοση, η συνεργασία των πανεπιστημίων με τις τοπικές κοινότητες μπορεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, διατηρώντας παράλληλα και αντλώντας από τις παραδοσιακές μεθόδους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία της κοινότητας Βουνίου με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη δημιουργία της Σχολής Οινοχόων με εκπαιδευτική βάση στο Βουνί. Η επιλογή της κοινότητας Βουνίου, ενός από τα πιο γνωστά κρασοχώρια μας με μακρά παράδοση στην οινοπαραγωγή, ως εκπαιδευτικής βάσης μάς χαροποιεί ιδιαίτερα.

Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην κοινότητα όπως η προσφορά μαθημάτων της Σχολής Ξεναγών Κύπρου, η παραχώρηση πρόσβασης στο Koινοτικό Κέντρο και το Οινολογικό Κέντρο της κοινότητας Βουνιού στο ΤΕΠΑΚ για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, η από κοινού προώθηση και επιμόρφωση σε θέματα οινοτουρισμού, η διασύνδεση με την κοινωνία με την εμπλοκή των κατοίκων τής κοινότητας σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας αλλά και επισκέψεων προσωπικού και φοιτητών, δεν καθιστούν το Βουνί μόνον έναν εκπαιδευτικό πόλο. Είναι ενέργειες που προωθούν τον αειφόρο τουρισμό, αφού αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες που αναζητούν μια πιο βιωματική επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα βήμα προς την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας της περιοχής.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αμπελοοινικού Τομέα που θα εγκαινιαστεί σύντομα και το οποίο θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες προς επαγγελματίες που εμπλέκονται στην παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία αμπελοοινικών προϊόντων.

Εμείς, στο Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ενθαρρύνουμε δράσεις και συνέργειες που προωθούν την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, όχι μόνον για την ίδια την προσφορά της γνώσης αλλά και γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται και ενισχύεται η περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθητοποίηση. Μέσα από την παροχή εκπαίδευσης σε τομείς όπως αυτοί που καλύπτονται από το παρόν μνημόνιο, προωθούνται η κατανόηση των τοπικών πόρων και η βιώσιμη αξιοποίησή τους.

Ως εκ τούτου, θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και της κοινότητας Βουνίου. Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία θα έχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο για την ίδια την κοινότητα όσο και για το πανεπιστήμιο και τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του, αλλά για την Κύπρο γενικότερα. Ανυπομονώ να επισκεφτώ το Βουνί ξανά σύντομα για να δούμε από κοντά τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.

(ΕΝ/ΑΣΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα