Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-11-2023 11:02

Συμμετοχή του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Training of Lawyers on European Law relating to vulnerable groups of migrants»

Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, στο πλαίσιο της παραγωγικής συνεργασίας του με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο στη βάση και του μεταξύ τους Μνημονίου Συνεργασίας, συμμετείχε εμπράκτως στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Training of Lawyers on European Law relating to vulnerable groups of migrants (TRALVU)», που διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Ιρλανδίας (Law Society of Ireland) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευρωπαίων Δικηγόρων (European Lawyers Foundation), τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, τους Δικηγορικούς Συλλόγους του Παρισιού, Αθηνών, Ιταλίας, Πολωνίας, και Ισπανίας που διεξήχθη στις 26 Οκτωβρίου 2023, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, δικηγόρος κ. Αντώνης Σερώφ, ήταν ένας εκ των ομιλητών, παρουσιάζοντας τη θεματική με τίτλο «Migrants with disability, elderly migrants and migrants with diseases and trauma».

Η παρουσίαση εστίασε στο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (Common European Asylum System), στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities) και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβάσεις του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναφορικά με αιτητές/δικαιούχους διεθνούς προστασίας και μετανάστες που υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες.

Αναλύοντας το κείμενο της Οδηγίας 2011/95/ΕΕ (Qualification Directive) και της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ (Reception Conditions Directive), η παρουσίαση εστίασε στην πρόθεση του νομοθέτη, εξετάζοντας την προσέγγιση της Οδηγίας 2011/95/ΕΕ προς άτομα με αναπηρία καθώς και την προσέγγιση της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ προς συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων αιτητών διεθνούς προστασίας.

Ακολούθως, η παρουσίαση ανέλυσε το κείμενο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, εξετάζοντας τη διάσταση της σύμβασης αναφορικά με το καθεστώς του πρόσφυγα (the refugee dimension of the Convention). Τέλος, η παρουσίαση εξέτασε συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί παραβάσεων του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφορικά με αιτητές/δικαιούχους διεθνούς προστασίας και μετανάστες που υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες, παρουσιάζοντας την εξελισσόμενη προσέγγιση του Δικαστηρίου.

Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας ευχαριστεί τους διοργανωτές του σεμιναρίου, τονίζοντας ότι τα σεμινάρια αυτά είναι πλέον απαραίτητα για την αποτελεσματική και ορθή συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και παράλληλα για την επιμόρφωση των δικηγόρων και νομικών.

Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας παραμένει στη διάθεση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου στα προγράμματα αυτά και στις εκπαιδεύσεις και γενικά σε κάθε θέμα που αφορά το μεταξύ τους Μνημόνιο.

(ΚΚ/ΝΓ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα