Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-12-2023 18:56

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού

Η παρουσία μου σήμερα εδώ, όπως και του Γενικού Εισαγγελέα, της Υπουργού Δικαιοσύνης, και άλλων, είναι η πιο ισχυρή ένδειξη ότι στηρίζουμε τη δουλειά σας. Τα εγκαίνια των νέων σας γραφείων είναι ακόμη ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς σας, διότι, όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά, θυμάμαι χαρακτηριστικά [που αναφέραμε] πως η δουλειά σας θα γινόταν πιο ουσιαστική και αποτελεσματική με το να αποκτήσετε την ανεξαρτησία σας όσον αφορά στη στέγασή σας. Άρα αυτή η εξέλιξη είναι καθοριστική στο να είστε σαφώς πιο αποτελεσματικοί.

Ο αθλητισμός, από την πρώιμη ακόμη εμφάνιση του πολιτισμού, αποτέλεσε ένα εκ των σημαντικότερων στοιχείων σύστασης της κοινωνίας και της διαπαιδαγώγησης των νέων, και όχι μόνο. Ο υγιής αθλητισμός, ιδιαίτερα στον κλασικό πολιτισμό, αποτέλεσε προαπαιτούμενο για την ηθική και την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, γιατί μέσα από το ευ αγωνίζεσθαι ο άνθρωπος αναπτύσσει το αγωνιστικό πνεύμα, σφυρηλατεί την αποφασιστικότητα και την αυτοκυριαρχία και διδάσκεται τον σεβασμό προς τους κανόνες και τους συναθλητές και, κατ’ επέκταση, τον συνάνθρωπο.

Αυτόν ακριβώς τον αθλητισμό θέλουμε να προωθήσουμε, να διαφυλάξουμε και να προάξουμε μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Έχετε αναλάβει πολύ βαρύ φορτίο και ευθύνη, όχι απλώς έναντι του κυπριακού αθλητισμού, αλλά έναντι και της κυπριακής κοινωνίας γενικότερα.

Από το 2021, οπότε ξεκίνησε ουσιαστικά τις εργασίες της η Επιτροπή, έχουν ερευνηθεί πέραν των 100 σοβαρών υποθέσεων αναφορικά με το ασυμβίβαστο στον αθλητισμό, και προφανώς σχετικά με θέματα διαφθοράς, που πλήττουν και ταλαιπωρούν τον αθλητικό κόσμο του νησιού μας. Και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, να λέμε τα πράγματα ως έχουν. Υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Αν δεν το αναγνωρίσουμε, δεν θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Από τις εν λόγω έρευνες και τα πορίσματα που έχουν προκύψει έχουν εξαχθεί σημαντικά ευρήματα και διαπιστώσεις που καθημερινά, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, αξιοποιούνται ακόμη και σε επίπεδο ποινικών ερευνών, έτσι ώστε τα φαινόμενα διαφθοράς να παταχθούν και οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Επιτροπή μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη ριζική καταπολέμηση των φαινομένων σήψης και διαφθοράς που μολύνουν τον αθλητισμό μας. Πιστεύω έντονα ότι με το έργο της μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα εξυγίανσης. Αυτός είναι και ο λόγος που προέτρεψα και ενθάρρυνα τα μέλη της Επιτροπής όπως προχωρήσουν στην ενοικίαση των νέων γραφείων που σήμερα εγκαινιάζουμε, ούτως ώστε η Επιτροπή να αποκτήσει στέγη, για να μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της και ως εθνική πλατφόρμα της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δράσης της Επιτροπής και αναγνωρίζοντας τον όγκο και τη σημασία της εργασίας που έχει να επιτελέσει, αποφασίσαμε επίσης την αύξηση των ωρών των συνεδριάσεων της επιτροπής από 40 σε 60, γεγονός το οποίο έχει βοηθήσει σημαντικά ως προς την ενίσχυση και ενδυνάμωση της προσπάθειας για υλοποίηση του έργου της.

Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει και μια άλλη διάσταση της δουλειάς σας, των αρμοδιοτήτων σας, των ευθυνών σας – ενδεχομένως αυτή να είναι και η πιο σημαντική. Είναι η πρόληψη των παθογενειών που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός μας. Κανείς δεν θέλει να φτάνουμε [στο σημείο] να έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα και μετά να τα αντιμετωπίζουμε. Το πιο σημαντικό είναι να μη γίνονται, να υπάρχει εκείνο το πλαίσιο που να αποτρέπει τον οποιονδήποτε από το να σκεφθεί μια τέτοια ενέργεια. Είναι παρόμοιο και με έναν από τους στόχους της Επιτροπής Κατά της Διαφθοράς. Η πρόληψη είναι από τα πιο σημαντικά δεδομένα.

Σε αυτό το πλαίσιο έχω ενημερωθεί με ικανοποίηση για την ολοκλήρωση των προτάσεων για τροποποίηση της Νομοθεσίας που αφορά στην Επιτροπή, κάτι που θα την καταστήσει ακόμη πιο αποδοτική και ωφέλιμη ως προς το έργο που καλείται να παράξει. Είναι κάτι που μελετούμε σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και φυσικά το αρμόδιο Υπουργείο.

Θα πρέπει – και θέλουμε τη βοήθειά σας – να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την παρεμπόδιση ενεργειών χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, μια πραγματική μάστιγα που εκθέτει τον κυπριακό αθλητισμό και σπιλώνει τη διεθνή υπόληψη της χώρας.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, και γι’ αυτό η Επιτροπή, μέσα από το δικαίωμα που έχει για να διερευνά αυτεπάγγελτα υποθέσεις ύποπτης στοιχηματικής δραστηριότητας, θα πρέπει να [μεριμνήσει ούτως ώστε να] «φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο». Και αυτό δεν είναι μόνο δική μου απαίτηση ή της Κυβέρνησης, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Είμαι βέβαιος ότι με σκληρή δουλειά, πλήρη διαφάνεια και με συνεργασίες, όχι μόνο εσωτερικά αλλά και με διεθνείς οργανισμούς – και έχετε τέτοιες συνεργασίες – που ασχολούνται με το εν λόγω αντικείμενο σε παγκόσμια κλίμακα, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο: έναν αθλητισμό καθαρό, μακριά από παράνομες οικονομικές εξαρτήσεις και δραστηριότητες. Να δημιουργήσουμε μαζί ένα αθλητικό πεδίο που θα παρέχει στους νέους μας αλλά και στην κοινωνία ειδικότερα τις προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση, κοινωνική ευημερία και πάνω από όλα αθλητικές επιτυχίες.

Θα ήθελα να αξιοποιήσω τη σημερινή μου παρουσία εδώ για να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά, όπως έπραξα και στη συνάντηση που είχαμε, ότι ως Πολιτεία στηρίζουμε το έργο σας και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας, σεβόμενοι απόλυτα τη δουλειά που κάνετε και την ανεξαρτησία της Επιτροπής.

Εμείς είμαστε εδώ για να ενισχύουμε τη δουλειά σας πρακτικά και ενεργά με ένα και μόνο στόχο: την ολική πάταξη της αθλητικής διαφθοράς. Αυτή είναι και δική σας ευθύνη αλλά και δική μου – δική μας υποχρέωση, της πολιτείας – στην οποία δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε.

Ως πολιτεία είμαστε στο πλευρό σας, στη διάθεσή σας, σεβόμενοι πάντα την ανεξαρτησία των εργασιών σας. Καλές δουλειές.

(ΡΜ/ΕΑθ/ΑΦ/ΕΠ)