Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-01-2024 20:49

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια του ανακαινισμένου μόνιμου εκθεσιακού χώρου του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Αίθουσα Αγγλοκρατίας

Είναι σε όλους γνωστό και τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης ότι το βραβευμένο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες, αποτελεί ένα μοναδικό μουσειακό χώρο, ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, το οποίο διαφυλάσσει, τεκμηριώνει, συντηρεί και προβάλλει την Ιστορία της πατρίδας μας, και ιδιαίτερα την Iστορία της πρωτεύουσας.

Σε αυτό το πλαίσιο νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση, για να εγκαινιάσουμε τον ανανεωμένο και ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο με την ονομασία Αίθουσα Αγγλοκρατίας, στην οποία παρουσιάζεται ένα σημαντικό, το πιο καθοριστικό κομμάτι της σύγχρονης  ιστορίας του τόπου μας, η περίοδος 1878 – 1960. Μια περίοδος που σε μεγάλο βαθμό επηρέασε την εξέλιξη και την πορεία του τόπου μας, αφού οδήγησε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μια περίοδος που, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ανέδειξε τους πόθους, τις αγωνίες του λαού μας και τη θέλησή του για εξέλιξη.

Πιστό, λοιπόν, στο όραμα και τη γενικότερη αποστολή του, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας ανοίγει σήμερα τις πόρτες του στο κοινό, προσφέροντάς του την ευκαιρία – και αναφέρομαι ειδικότερα στη νέα γενικά του τόπου μας και θα πρέπει να δούμε πώς θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε από όλες τις επαρχίες, όχι μόνο από τη Λευκωσία, να επισκεφθούν το Μουσείο – να βιώσει μια σημαντική πτυχή της ιστορίας μας σε μία σύγχρονη μουσειολογικά αίθουσα, φιλική σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους.

Τα εκθέματα που θα συναντήσουμε αφηγούνται ιστορίες και καταγράφουν γεγονότα με τρόπο εύληπτο και ουσιαστικό. Συνήθως η περίοδος της Αγγλοκρατίας επικεντρώνεται, και αυτό είναι κατανοητό, στον ηρωικό αγώνα της ΕΟΚΑ, τον πιο αγνό αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού που οδήγησε σε ό,τι πιο σημαντικό έχουμε σήμερα, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, όμως, και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική αυτή την πτυχή, η έκθεση αναφέρεται και στην αστική ανάπτυξη, στην κοινωνική ζωή, στην οικονομία, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση και στις μεταφορές, στους αγώνες για την αυτοδιάθεση και την ελευθερία, καθώς και  σε σημαντικούς θεσμούς που προϋπήρχαν της Ανεξαρτησίας, όπως τα δικαστήρια, οι τράπεζες και η αστυνομία που είναι μόνο μερικές από τις ιστορικές πτυχές που ζωντανεύουν, για να μας ταξιδέψουν στις «διαδρομές» της πρωτεύουσας κατά τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά τη σπουδαιότητα της ανανεωμένης και ανακαινισμένης Αίθουσας Αγγλοκρατίας, που μας προσφέρει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ιστορικά ωφέλιμη «περιδιάβαση», αποκαλύπτοντάς μας ορόσημα της κοινωνικής, πολιτιστικής, πολεοδομικής και ιστορικής πορείας και εξέλιξης ειδικότερα του Δήμου Λευκωσίας. Και είναι σημαντικό  να τονιστεί ότι στη νέα αυτή αίθουσα, όπως και στους υπόλοιπους εκθεσιακούς χώρους εδώ στο Λεβέντειο, ο κάθε επισκέπτης θα λάβει γνώση της Ιστορίας στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας και αντικειμενικότητας και υπό το πρίσμα μίας μοναδικής μουσειολογικής μελέτης στα πρότυπα διεθνών μουσειακών εκθεσιακών χώρων.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που έχουμε αυτή την ευκαιρία.

Μάλιστα, το Μουσείο, στο πλαίσιο της ανακαινισμένης αίθουσας που εγκαινιάζουμε απόψε, παρέχει στον επισκέπτη μια σειρά από πολύ ελκυστικές μουσειακές δράσεις, έτσι ώστε η εμπειρία της ιστορικής αναδρομής να γίνεται όσο πιο ρεαλιστική και επιμορφωτική. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που αναφέρθηκα ειδικότερα στους μαθητές μας, στα παιδιά μας.

Η ιστορική γνώση του παρελθόντος αποτελεί το θεμελιώδες προαπαιτούμενο στοιχείο για την αποκρυπτογράφηση της ίδιας της ταυτότητάς μας. Ειδικότερα για μια πατρίδα υπό κατοχή– συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια– όπου μάλιστα η περίοδος πριν την Ανεξαρτησία της υπήρξε τόσο σημαδιακή και καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξή της. Η γνώση της ιστορικής της πορείας μέσα στα χρόνια είναι απαραίτητο συστατικό, ώστε να δημιουργήσουμε και να θεμελιώσουμε το μέλλον, το οποίο οραματιζόμαστε για εμάς και τα παιδιά μας.

Και το Λεβέντειο Μουσείο, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, έχει κατορθώσει με πράξεις και όχι με λόγια να πρωτοστατεί και να πρωταγωνιστεί στη διαφύλαξη και επιστημονική παρουσίαση στο ευρύ κοινό της Ιστορίας της πατρίδας μας και του λαού μας, με όλες τις θετικές για το σήμερα επιπτώσεις μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Καταλήγοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τη Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, την ομάδα της, τους συνεργάτες του Μουσείου για τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει, καθώς και την τέως Διευθύντρια που έθεσε τα θεμέλια του εν λόγω έργου. Μέσα από εξαίρετους συνεργάτες όπως η Έφορος του Μουσείου κα Μαρία Πατσαλοσαββή, η Ιστορικός κα Αντιγόνη Ηρακλείδου, οι αρχιτέκτονες Νάγια Σαββίδου και Κάριν Γεωργιάδου και άλλοι, που χάρη σε αυτούς έχουμε σήμερα έναν μουσειακό χώρο σύγχρονο, πρότυπο για τα κυπριακά δεδομένα, για τον οποίο δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι.

Θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη αν δεν εξέφραζα εκ μέρους της Πολιτείας τις θερμές μου ευχαριστίες και στο Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και ειδικότερα στη Διευθύντρια του κα Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, όπως επίσης στον Δήμο Λευκωσίας, στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, για τη στήριξη και φυσικά στο Υπουργείο Πολιτισμού που στήριξε από την αρχή αυτή την πρωτοβουλία.

Είναι σημαντικό να αναφέρω εκ μέρους της Πολιτείας, γιατί είναι μέρος του Μουσείου, και όλους τους δωρητές που εμπιστεύθηκαν τα προσωπικά και οικογενειακά τους κειμήλια στο Μουσείο και επέτρεψαν με αυτό τον τρόπο αυτήν την τόσο γλαφυρή και ολοκληρωμένη μουσειακή εμπειρία. Χάρη στη συμβολή όσων προανέφερα, διαθέτουμε σήμερα ένα νέο διαμάντι πολιτισμού στη Λευκωσία που δικαιωματικά μας κάνει όλους περήφανους.

(ΡΜ/ΕΠ/ΑΦ)