Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-02-2024 13:11

Ανακοίνωση του Γραφείου Επίτροπου Νομοθεσίας σχετικά με την υποβολή της Έκτης Περιοδικής Έκθεσης της Κύπρου δυνάμει της Σύμβασης - Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων

Η Επίτροπος Νομοθεσίας απέστειλε προς το Υπουργείο Εξωτερικών το τελικό κείμενο της Έκτης Περιοδικής Έκθεσης της Κύπρου δυνάμει της Σύμβασης-Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (Framework Convention for the Protection of National Minorities), για κατάθεση μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Στρασβούργου στην αρμόδια Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, εντός της καθορισμένης προθεσμίας που έληγε την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Πρόκειται για Σύμβαση-Πλαίσιο που έγινε στο Στρασβούργο την 1η Φεβρουαρίου 1995 κάτω από την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο την προστασία των Eθνικών Mειονοτήτων. Πρόκειται για σημαντικό ορόσημο, καθότι η Σύμβαση αυτή είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό πολυμερές όργανο που είναι αφιερωμένο στην προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων εν γένει. Η Κύπρος έχει κυρώσει τη Σύμβαση με τον περί της Συμβάσεως Πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (Κυρωτικό) Νόμο του 1995, Ν. 28(ΙΙΙ)/95.

Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας έχει συντάξει την εν λόγω Έκθεση βάσει στοιχείων και πληροφοριών που υποβλήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, το αρμόδιο Υπουργείο για θέματα Εθνικών Μειονοτήτων, από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το αρμόδιο Υπουργείο σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες (κατατέθηκε Έκθεση την ίδια περίοδο δυνάμει του Ευρωπαϊκού Χάρτη), καθώς και βάσει στοιχείων και πληροφοριών που υποβλήθηκαν από άλλα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες και από τους εκπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, σύμφωνα και με τις σχετικές Κατευθυντήριες Γραμμές του Συμβουλίου της Ευρώπης (Outline for state reports to be submitted under the sixth monitoring cycle of the Framework Convention for the Protection of National Minorities) [ACFC(2022)002,8 July 2022].

Επιπρόσθετα, για τη σύνταξη της Έκθεσης λήφθηκαν υπόψη οι Συστάσεις που περιέχονται στην Πέμπτη Γνωμάτευση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων για την Κύπρο, ημερ. 7.11.2019 [Fifth Opinion on Cyprus of the Advisory Committee on the Framework Convention for the Protection of National Minorities, ACFC/OP/V(2019)002] και το Ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ημερ. 13.1.2021 (Resolution CM/ResCMN(2021)3 on the implementation of the Framework Convention for the Protection of National Minorities by Cyprus).

Για την οριστικοποίηση της Έκθεσης, η Επίτροπος Νομοθεσίας διαβουλεύθηκε και μαζί με τους εκπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, οι οποίοι κατέθεσαν παρατηρήσεις και σχόλια. Σε συνάντηση της Επιτρόπου Νομοθεσίας με τους εν λόγω εκπροσώπους, η οποία προηγήθηκε της κατάθεσης της Έκθεσης, ανταλλάγησαν χρήσιμες απόψεις για το περιεχόμενο της Έκθεσης και συζητήθηκαν πάγιες θέσεις και αιτήματα των εκπροσώπων.

Μετά την κατάθεση της Έκθεσης θα ακολουθήσει επίσκεψη εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κύπρο, που συνήθως γίνεται έξι μήνες μετά την κατάθεση της Έκθεσης, για την ακρόαση/εξέτασή της.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας εκφράζει τις ευχαριστίες της προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τη συμβολή και συνεργασία του στην ετοιμασία της Έκθεσης καθώς και προς όλους όσους συνέβαλαν με στοιχεία και υλικό για την ολοκλήρωση της Έκθεσης. Η Επίτροπος Νομοθεσίας εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες για την πολύτιμη συμβολή των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, προς τους οποίους κοινοποιήθηκε η Έκθεση.

(ΕΑθ/ΝΓ)