Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-02-2024 13:13

Ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας σχετικά με την υποβολή της Έβδομης Περιοδικής Έκθεσης της Κύπρου δυνάμει του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες

Η Επίτροπος Νομοθεσίας απέστειλε προς το Υπουργείο Εξωτερικών την Έβδομη Περιοδική Έκθεση της Κύπρου δυνάμει του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες (European Charter for Regional or Minority Languages), για κατάθεση, μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Στρασβούργου στην αρμόδια Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, εντός της καθορισμένης προθεσμίας που έληγε την 1η Φεβρουαρίου 2024. Πρόκειται για Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που καταρτίσθηκε το 1992 και στοχεύει στην προστασία και την προώθηση των ιστορικών περιφερειακών και μειονοτικών γλωσσών της Ευρώπης.

Ο πρωτεύων σκοπός του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες είναι πολιτιστικός. Είναι σχεδιασμένος να προστατεύει και να προωθεί τις περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες ως απειλούμενο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Η Κύπρος έχει κυρώσει τον Χάρτη με τον περί του Ευρωπαϊκού Χάρτη για Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες (Κυρωτικό) Νόμο του 1993, Ν. 39(ΙΙΙ)/93.

Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας έχει συντάξει την εν λόγω Έκθεση βάσει στοιχείων και πληροφοριών, που υποβλήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το αρμόδιο Υπουργείο για τον Χάρτη, από το Υπουργείο Εσωτερικών, το αρμόδιο Υπουργείο για θέματα Εθνικών Μειονοτήτων (κατατέθηκε Έκθεση την ίδια περίοδο δυνάμει της Σύμβασης-Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων), καθώς και βάσει στοιχείων που διαβιβάστηκαν από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων σχετικά με την υπό αναφορά Έκθεση. Επιπρόσθετα, λήφθηκε υπόψη το περιεχόμενο των σχετικών στοιχείων που διαβιβάστηκαν από τους εκπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων και των Μαρωνιτών, σύμφωνα και με τις σχετικές Κατευθυντήριες Γραμμές του Συμβουλίου της Ευρώπης, MIN-LANG CM(2019)69 final, ημερ. 2.5.2019.

Για τη σύνταξη της Έκθεσης λήφθηκε επίσης υπόψη η Έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες του Έκτου Εξεταστικού Κύκλου, MIN-LANG(2021)16, ημερ.1.10.2021, η Σύσταση της Επιτροπής Υπουργών για την εφαρμογή του Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες από την Κύπρο, Έγγραφο CM/RecChL(2022)1 και το Έγγραφο Αξιολόγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για εφαρμογή των Συστάσεων Άμεσης Ενέργειας που περιλαμβάνονται στην Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης, ΜΙΝ-LANG(2023)4, ημερ. 16.3.2023.

Μετά την κατάθεση της Έκθεσης θα ακολουθήσει επίσκεψη εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κύπρο, που συνήθως γίνεται έξι μήνες μετά την κατάθεση της Έκθεσης, για την ακρόαση/εξέτασή της.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας εκφράζει τις ευχαριστίες της προς το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη συμβολή και συνεργασία τους στην ετοιμασία της Έκθεσης καθώς και προς όλους όσους συνέβαλαν με στοιχεία και υλικό για την ολοκλήρωση της Έκθεσης. Η Επίτροπος Νομοθεσίας εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες για την πολύτιμη συμβολή των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, προς τους οποίους κοινοποιήθηκε η Έκθεση.

(ΕΑθ/ΝΓ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα