Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-02-2024 19:54

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Επιτροπής ICOMOS

Οίκημα ICOMOS, Λευκωσία.

Χαιρετίζω έναν γνώριμο για μένα χώρο με γνώριμους ανθρώπους και συνεργάτες. Όσο ξαφνικός ήταν για εσάς o διορισμός μου στη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος άλλο τόσο ξαφνικός ήταν και για μένα.

Παραμένοντας στη θέση της Αντιπροέδρου του Συμβουλίου, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές, θα συνεχίσω να συμβάλλω στις δράσεις του ICOMOS και, παράλληλα, στοχεύω να εντάξω τη θεματολογία του και στη δράση και τις εκστρατείες του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της αποστολής του το Γραφείο της Επιτρόπου:

-Καλείται να υποβάλλει εισηγήσεις σε Υπουργεία/Υφυπουργεία για θέματα σχετικά με το περιβάλλον και την εφαρμογή της σχετικής πολιτικής και νομοθεσίας, είτε κατά παράκληση των πιο πάνω είτε αυτόβουλα. Καλείται, επίσης, να υποβάλλει απόψεις σε σχέση με σημαντικές προτάσεις για την εφαρμογή σχετικών νόμων ή για την έγκριση νέων νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος, ή να παρέχει συμβουλές στο Υπουργικό Συμβούλιο ή/και σε οποιονδήποτε Υπουργό/Υφυπουργό για θέματα της αρμοδιότητάς της καθώς και στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ή την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

-Παρακολουθεί και συλλέγει στοιχεία, ετοιμάζει εκθέσεις και στατιστικές. Καταγράφει την ετήσια περιβαλλοντική κατάσταση και υποβάλλει ετήσια έκθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο με τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις της για την περιβαλλοντική πολιτική του κράτους.

Αναφέρω τα πιο πάνω ως ένα δείγμα των δυνατοτήτων και εργαλείων του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και τα οποία θα επιδιώξω, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, να αξιοποιήσω. Στη νέα αυτή πορεία μου προσβλέπω να έχω το ICOMOS Κύπρου συνοδοιπόρο και συνεργάτη.

Στην ομιλία του για τον ετήσιο Προγραμματισμό Διακυβέρνησης για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ορισμένους πυλώνες και πολιτικές που αφορούν το περιβάλλον, όπως είναι η πράσινη φορολόγηση, η πράσινη μετάβαση και η εφαρμογή του θεσμού της «Πράσινης Κοινότητας», με στόχο, εντός του 2024, κοινότητες ή/και συμπλέγματα κοινοτήτων, με τη συμβολή του κράτους, να καταστούν όχι μόνο ενεργειακά ανεξάρτητες αλλά να εξυπηρετούν και άλλους περιβαλλοντικούς στόχους.

Οι πιο πάνω εξαγγελίες εντάσσονται βεβαίως στο πλαίσιο της Πράσινης Μετάβασης και της εφαρμογής της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρώπης μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η Συμφωνία αυτή αποτελεί απότοκο της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος που συνιστούν απειλή για την ύπαρξη του κόσμου.

Αναφέρω ότι η εφαρμογή του θεσμού της «Πράσινης Κοινότητας» βρίσκεται στο επίκεντρο και της στρατηγικής μου ως Επιτρόπου Περιβάλλοντος για τη δημιουργία «Ουδέτερων Κλιματικά Κοινοτήτων». Θα επιδιώξω να συμβάλω στο μέγιστο των δυνατοτήτων του Γραφείου της Επιτρόπου, μέσω προγραμμάτων και σε συνεργασία με Υπηρεσίες και Φορείς, στον σχεδιασμό των αναγκαίων διαδικασιών στις κεντρικές και τις τοπικές διοικήσεις που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη δημιουργία των δομών συντονισμού που απαιτούνται για την εφαρμογή των πράσινων πολιτικών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος έχει ήδη ξεκινήσει δράσεις στο πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης του Aarhus, σύμβασης που αφορά την πρόσβαση σε πληροφορίες, την αποτελεσματική συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα. Ειδικός Εισηγητής για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Aarhus, θα βρίσκεται στην Κύπρο την άλλη εβδομάδα για σκοπούς ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων στην κυπριακή κοινωνία.

Το Γραφείο της Επιτρόπου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Τμήμα Περιβάλλοντος και την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, οργανώνουν κατ’ ιδίαν επαφές στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2024 με τον Ειδικό Εισηγητή, στις οποίες θα μετέχει και το ICOMOS, καθώς και Ενημερωτικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 8 Φεβρουαρίου 2024.

Θέλω να τονίσω ότι η συμμετοχή και η παρουσία σας σε αυτές τις συναντήσεις είναι πολύ σημαντική εφόσον ο ρόλος όλων μας σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με περιβαλλοντικά θέματα, τα οποία άπτονται φυσικά και θεμάτων πολιτισμού. Απώτερος στόχος, τόσο για μένα προσωπικά όσο και του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, είναι η ενίσχυση και η δημιουργία συνεργειών μεταξύ των αρμόδιων Αρχών, του δικαστικού σώματος, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ΜΚΟ/Πρωτοβουλιών/Ομάδων/Οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών, πάντα προς όφελος του περιβάλλοντος και για την ευημερία της κοινωνίας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον τη διάλεξη που ακολουθεί από τον φίλτατο Ανδρέα Γεωργιάδη.

Σας ευχαριστώ.

(ΑΣΠ)