Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-02-2024 10:42

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην Ημερίδα «Τα Κονιάματα στην Παράδοσή μας - Χρήση Κονιαμάτων σε Παραδοσιακές Οικοδομές και Μνημεία»

Αγαπητή κα Υφυπουργέ Πολιτισμού,

Αγαπητέ κε Πρόεδρε του ΕΤΕΚ,

Αγαπητέ κε Πρόεδρε του ICOMOS Κύπρου,

Εκλεκτοί εισηγητές και εκλεκτές εισηγήτριες στην Ημερίδα

Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα να προλογίσω αυτή την Ημερίδα που συνδιοργανώνουν το ΕΤΕΚ και το ICOMOS Κύπρου σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή Μνημείων και Παραδοσιακών Οικοδομών του ΕΤΕΚ υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Ως αντιπρόεδρος του ICOMOS, μέλος του ΕΤΕΚ και μέλος της Επιτροπής Μνημείων, με πολύχρονη και στενή συνεργασία, εξακολουθώ να στηρίζω και υπό τη νέα μου ιδιότητα ως Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κάθε δράση που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, της φυσικής και κτιστής κληρονομιάς, στην αρμονία μεταξύ φύσης και ανθρώπινης δραστηριοποίησης, και εν γένει κάθε δράση προς όφελος όλων εμάς, της κοινωνίας και του πλανήτη.

Για το θέμα της Ημερίδας σήμερα που αφορά τη χρήση των κονιαμάτων σε έργα προστασίας και αποκατάστασης παραδοσιακών οικοδομών και μνημείων, θα αναφερθώ πολύ συνοπτικά – αναμένοντας να ακούσω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις που θα ακολουθήσουν από τους εκλεκτούς Ακαδημαϊκούς και ειδικούς. Οι παραδοσιακές οικοδομές και τα μνημεία όταν αποκατασταθούν με αυθεντικότητα στέκονται όχι μόνο ως φυσικές δομές αλλά ως ζωντανές μαρτυρίες του πλούσιου ιστορικού και πολιτιστικού παρελθόντος. Η χρήση των κατάλληλων κονιαμάτων υπερβαίνει τις τεχνικές πτυχές της κατασκευής. Απαιτεί βαθιά κατανόηση των παραδοσιακών οικοδομικών πρακτικών, των διαθέσιμων υλικών καθώς και των χαρακτηριστικών του τοπικού περιβάλλοντος, και αποτελεί συνειδητή προσπάθεια να διατηρηθεί ο αρχιτεκτονικός παραδοσιακός θησαυρός του νησιού καθώς και έμπρακτη συνεισφορά στη διατήρηση της πολιτιστικής συνέχειας και διαχρονικότητας.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της αποστολής του, διοργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ημερίδες, διεξάγει επιθεωρήσεις, διερευνά καταγγελίες που αφορούν το περιβάλλον και τον πολιτισμό – κτιστό και άυλο – καθώς και άλλες δράσεις ώστε να συμβάλλει στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, γνώσης και κουλτούρας. Πέραν, όμως, των πιο πάνω θα δώσω έμφαση και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε να προβαίνω σε εισηγήσεις για θέματα σχετικά με το περιβάλλον και σε προσαρμογές της κείμενης πολιτικής και νομοθεσίας και να υποβάλλω απόψεις για τροποποίηση νόμων ή για έγκριση νέων, όπου θεωρώ ότι υπάρχουν κενά και περιθώρια βελτίωσης στη σχετική νομοθεσία.

Στην ομιλία του για τον ετήσιο Προγραμματισμό Διακυβέρνησης για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ορισμένους πυλώνες και πολιτικές που αφορούν το περιβάλλον, όπως είναι η πράσινη φορολόγηση, η πράσινη μετάβαση και η εφαρμογή του θεσμού της «Πράσινης Κοινότητας», με στόχο, εντός του 2024, κοινότητες ή/και συμπλέγματα κοινοτήτων, με τη συμβολή του κράτους, να καταστούν όχι μόνο ενεργειακά ανεξάρτητες αλλά να εξυπηρετούν και άλλους περιβαλλοντικούς στόχους.

Οι πιο πάνω εξαγγελίες εντάσσονται βεβαίως στο πλαίσιο της Πράσινης Μετάβασης και της εφαρμογής της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρώπης μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η Συμφωνία αυτή αποτελεί απότοκο της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος που αποτελούν απειλή για την ύπαρξη του κόσμου.

Αναφέρω ότι η εφαρμογή του θεσμού της «Πράσινης Κοινότητας» και η προώθηση προτύπων και τεχνικών φυσικής δόμησης βρίσκονται στο επίκεντρο και της στρατηγικής μου ως Επιτρόπου Περιβάλλοντος με στόχο τη δημιουργία «Ουδέτερων Κλιματικά Κοινοτήτων». Θα επιδιώξω να συμβάλω στο μέγιστο των δυνατοτήτων του Γραφείου τής Επιτρόπου, μέσω προγραμμάτων και σε συνεργασία με Υπηρεσίες και Φορείς, στον σχεδιασμό των αναγκαίων διαδικασιών στις κεντρικές και τις τοπικές διοικήσεις που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και στη δημιουργία των δομών συντονισμού που απαιτούνται για την εφαρμογή των πράσινων πολιτικών.

Σε πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων μου, το γραφείο μου, και γενικότερα το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος θα είναι πάντοτε ανοιχτό για συναντήσεις, για ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων, ώστε να καταστεί δυνατόν – σε αυτό το διάστημα που θα εκτελώ αυτά τα καθήκοντα – να επιφέρουμε βελτιωτικές αλλαγές, μικρές ή μεγάλες στον τόπο μας. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές, κάποιες διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, τις γνωρίζω ως Επίτροπος, κάποιες άλλες πιθανώς όχι. Γι’ αυτό τον λόγο είμαι στη διάθεσή σας και βασίζομαι και στη δική σας συνεισφορά σε αυτό το έργο που έχω να επιτελέσω.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος έχει ήδη ξεκινήσει δράσεις στο πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης του Aarhus, Σύμβασης που αφορά την πρόσβαση σε πληροφορίες, την αποτελεσματική συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα. Ειδικός Εισηγητής για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Aarhus, θα βρίσκεται στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα για σκοπούς ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων στην κυπριακή κοινωνία. Το Γραφείο της Επίτροπου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Τμήμα Περιβάλλοντος και την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, οργανώνουν κατ’ ιδίαν επαφές στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2024 με τον Ειδικό Εισηγητή, στις οποίες θα μετέχει και το ICOMOS Κύπρου, καθώς και ανοικτό Ενημερωτικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 8 Φεβρουαρίου 2024 στο οποίο θ μετέχει το ΕΤΕΚ και το ICOMOS Κύπρου.

Θέλω να τονίσω ότι η συμμετοχή και η παρουσία σας σε αυτές τις συναντήσεις είναι πολύ σημαντική, εφόσον ο ρόλος όλων μας σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με περιβαλλοντικά θέματα, τα οποία άπτονται φυσικά και θεμάτων πολιτισμού. Απώτερος στόχος, τόσο για μένα προσωπικά αλλά και του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, είναι η ενίσχυση και η δημιουργία συνεργειών μεταξύ των αρμόδιων αρχών, του δικαστικού σώματος, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών, πάντα προς όφελος του περιβάλλοντος και για την ευημερία της κοινωνίας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας.

Σας ευχαριστώ.

(ΑΣΠ)