Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-02-2024 12:52

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Βοσνία Ερζεγοβίνη

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, ολοκλήρωσε χθες στη Βοσνία Ερζεγοβίνη συναντήσεις που είχε υπό την ιδιότητα του Ειδικού Αντιπροσώπου της Συνέλευσης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Χατζηγιάννη είχε χωριστές συναντήσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Διεθνούς Κοινότητας για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη κ. Christian Schimdt, τον Ειδικό Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Πρέσβη κ. Johann Sattler, εκπροσώπους της Προεδρίας της χώρας, μέλη του Κολλεγίου της Βουλής των Λαών και της Βουλής των Αντιπροσώπων, με μέλη της αντιπροσωπίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ, με εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τους Πρόσφυγες, καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στις συναντήσεις o κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε στον ρόλο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και στις αρμοδιότητές του ως Ειδικού Αντιπροσώπου της Συνέλευσης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η Κ.Σ. ΟΑΣΕ», ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, «αποτελεί πλατφόρμα προώθησης διαλόγου και συνεργασίας προς επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας». Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των πολιτών και των Κοινοβουλίων, πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς η ενδυνάμωση  των δημοκρατικών θεσμών θα συμβάλει θετικά και στη συμφιλίωση των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα των Δυτικών Βαλκανίων.

Επισημαίνοντας ότι η πρόοδος που σημειώθηκε τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες θα πρέπει να συνεχίσει προς όφελος των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο Κύπριος βουλευτής προέτρεψε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν σε ουσιαστικό διάλογο για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Χατζηγιάννη διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της Κ.Σ. ΟΑΣΕ να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη προκειμένου να διευκολύνει τις πολιτικές διαδικασίες στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Τόνισε δε τη σημασία της παρουσίας του ΟΑΣΕ στην περιοχή μέσω των επιτόπιων αποστολών του, ενώ υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Αποστολής του ΟΑΣΕ και των εγχώριων θεσμών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Ο Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης ενημερώθηκε, εξάλλου, για τις τελευταίες εξελίξεις σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και συγκεκριμένα για τη λειτουργικότητα των κρατικών θεσμών, την περιφερειακή συνεργασία και τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι συνομιλητές του κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκαν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας, ενώ αναγνώρισαν ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει πρωταρχικός στόχος και το πιο αποτελεσματικό κίνητρο για την προώθηση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στη χώρα. Υπογράμμισαν δε τη σημασία της επικείμενης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την πιθανότητα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο της χώρας, ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε την ανάγκη άμεσης μεταρρύθμισής του σύμφωνα με τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημοκρατικών Θεσμών του ΟΑΣΕ (ODIHR), ιδιαίτερα ενόψει των εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο. Διαβεβαίωσε δε ότι η ΚΣ ΟΑΣΕ είναι έτοιμη να αναπτύξει Αποστολή Παρατήρησης Εκλογών εάν κληθεί από τις εθνικές αρχές.

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι κοινές προσπάθειες του ΟΑΣΕ, της ΕΕ, του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου και των εγχώριων θεσμών θα έχουν θετικά αποτελέσματα προς ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, ενώ εισηγήθηκε, τη διοργάνωση διακοινοβουλευτικού φόρουμ με τη συμμετοχή αντιπροσωπιών της Κ.Σ. ΟΑΣΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια, που θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, πρόταση που χαιρετίστηκε από όλους τους συνομιλητές. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα