Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-02-2024 11:16

Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο μνημόσυνο των ιδρυτών του Σωματείου «Αναγνωστήριο Ελληνισμός» Ακακίου

Με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα τους ιδρυτές του Σωματείου «Αναγνωστήριο Ελληνισμός» Ακακίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυσή του. Με αφοσίωση και αγάπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, οι άνθρωποι αυτοί ίδρυσαν ένα Σωματείο που αντλεί φως από την παράδοση και τον πλούτο του ελληνικού πνεύματος. Η πολύτιμη προσφορά τους μεταφέρει ελπίδα και γνώση σε γενιές γενεών, ανανεώνοντας τους δεσμούς μας με τις ρίζες μας και ενδυναμώνοντας την ακριτική κοινότητα Ακακίου στους γεμάτους προκλήσεις καιρούς που διανύουμε. 

Με τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής νωπά, και έχοντας ως φάρο τα υψηλά ιδανικά του Ελληνισμού, το 1924 μια μικρή ομάδα Ακακιωτών με πρωτοπόρους τον Ματθαίο Μαυρομμάτη, ο οποίος ήταν δάσκαλος, τον Κύπρο Ρωσσίδη, τον Χατζηγιάννη Χατζηρουσή, τον Χριστοφή Χατζηθεοφάνους και τον Γεώργιο Α. Πελεκάνο αποφασίζουν να ιδρύσουν Σωματείο και να του δώσουν το όνομα «Αναγνωστήριο Ελληνισμός». Ζυμωμένοι με τις εμπειρίες της ζωής, οι σκαπανείς αυτοί έθεσαν γερές βάσεις για την πρόοδο ολόκληρης της κοινότητας. Το Σωματείο αποτελεί έκτοτε, και για έναν αιώνα, το σημείο αναφοράς για την κοινότητα. 

Η ίδρυση του Σωματείου είχε ως σκοπό τη μόρφωση των νέων της Κοινότητας, η οποία προσέφερε την εποχή εκείνη φιλοξενία σε πρόσφυγες από τη Σμύρνη και άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας, μετά τον βάναυσο ξεριζωμό τους. Την ίδια στιγμή, ο «Ελληνισμός» Ακακίου αποτέλεσε το όχημα για την ενεργότερη συμμετοχή των νέων της κοινότητας στην πολιτική, την πολιτιστική και την αθλητική ζωή του τόπου. Υπήρξε πυρήνας μάθησης για όλους εκείνους που οι δύσκολες συνθήκες της εποχής δεν τους επέτρεπαν να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στο σχολείο. 

Την ίδια ώρα, ακολουθώντας τη σοφία και τις διδαχές των αρχαίων Ελλήνων, τα μέλη του «Ελληνισμού», πνεύματα ανήσυχα, δεν περιορίστηκαν μόνο στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Σωματείου. Δημιούργησαν τον Γυμναστικό Σύλλογο Ακακίου, μετουσιώνοντας σε πράξη το ρητό των αρχαίων προγόνων μας «νους υγιής εν σώματι υγιεί». 

Στον τομέα του αθλητισμού, το Σωματείο πρωτοστάτησε με τη δημιουργία τη δεκαετία του 1960 της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας «Τα Ηρώια», φέρνοντας κοντά ομάδες από πολλές Κοινότητες της ευρύτερης περιοχής. 

Η ποδοσφαιρική ομάδα του «Ελληνισμού» διά μέσου των δεκαετιών πρωταγωνίστησε στα αθλητικά δρώμενα του τόπου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η λειτουργία ακαδημιών ποδοσφαίρου για παιδιά, καλλιεργώντας στα παιδιά και τους νέους μας τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι, της συμμετοχικότητας και της ομαδικότητας. 

Ταυτόχρονα, η εθνική δράση του Σωματείου υπήρξε αξιομνημόνευτη. Μέλη του εντάχθηκαν στις τάξεις της ΕΟΚΑ με αξιόλογη δράση σε ολόκληρη την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της τουρκανταρσίας, το Σωματείο οργάνωσε πολιτοφυλακή από μέλη του και, σε συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας, ανέλαβε την τήρηση της τάξης, με αποτέλεσμα να μη σημειωθεί κανένα επεισόδιο σε βάρος Ελληνοκυπρίων ή Τουρκοκυπρίων. Κατά τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής, το Σωματείο πλήρωσε βαρύ τίμημα. Πέντε από τους εννέα κατοίκους της κοινότητας, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι κατά του Τούρκου εισβολέα ή εξακολουθούν να αγνοούνται, είναι μέλη του Σωματείου. 

Το Σωματείο «Ελληνισμός» Ακακίου αποτελεί μέχρι και σήμερα σημαντικό πυρήνα προόδου και ανάπτυξης, σε μια ακριτική αγροτική περιοχή. Η ενίσχυση των κοινοτήτων της υπαίθρου και ιδιαίτερα των ακριτικών κοινοτήτων αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας. Στόχος μας, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είναι ο περιορισμός του φαινομένου της αστυφιλίας, η ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, η οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών και η κοινωνική συνοχή της υπαίθρου. Ειδικότερα στη σημερινή εποχή με τις πολλαπλές καθημερινές προκλήσεις, η στήριξη των ακριτικών μας περιοχών αποτελεί εθνικό στόχο ύψιστης σημασίας. 

Εκατό χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου «Ελληνισμός» Ακακίου έχετε κάθε δικαίωμα να νιώθετε περήφανοι για την πετυχημένη του πορεία και την πολυεπίπεδη συνεισφορά του σε όλους τους τομείς. Με οδηγό σας τα πιστεύω και τις αρχές των πρωτεργατών που μνημονεύουμε σήμερα, είμαι βέβαιος πως με τον ίδιο ζήλο θα παραμείνετε πρωταγωνιστές στα αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα της τοπικής κοινότητας και της κοινωνίας ευρύτερα, ως η μεγαλύτερη ένδειξη τιμής και σεβασμού στην παρακαταθήκη των ιδρυτικών μελών σας. 

Θέλω να σας μεταφέρω τη βούληση της Κυβέρνησης να βρίσκεται δίπλα σας, για να ενισχύσει τις δράσεις και το έργο σας, με κοινό μας μέλημα την ευημερία των κατοίκων της κοινότητας και την προαγωγή υγιών προτύπων για τους νέους και την κοινωνία μας. 

Αιωνία η μνήμη των ιδρυτών, των Προέδρων, των μελών και όλων των ευεργετών του. Η αναλλοίωτη κληρονομιά που έχουν αφήσει μέσα από τις δράσεις τους αποτελεί πηγή έμπνευσης και αναγνώρισης από όλους εμάς, αλλά, το σημαντικότερο, και υποχρέωση να συνεχίσουμε την πορεία τους. Αιωνία τους η μνήμη.

 

(ΡΜ/ΝΖ/ΕΠ)