Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-02-2024 15:15

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στην Τελετή Υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας για τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Εκκλησίας της Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών και για την περαιτέρω ανάληψη δράσεων με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, που επιτυγχάνονται μέσω της υπογραφής του εν λόγω Μνημονίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ως παρατηρητής στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση των προσπαθειών για την προώθηση και ενθάρρυνση δράσεων για τη μελέτη και τη διατήρηση της μνήμης αυτής. Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει θεσμοθετήσει τα τελευταία χρόνια ετήσιο Διαγωνισμό στη Μέση Εκπαίδευση για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, ενώ, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, φιλοξενούνται σε σχολεία της Κύπρου περιοδεύουσες εκθέσεις σχετικές με το Ολοκαύτωμα. Μια καινούρια έκθεση με τον τίτλο «Stars without Heaven - Τα παιδιά  στο Ολοκαύτωμα», θα ενταχθεί στις ήδη υπάρχουσες, με πρωτοβουλία της αρμόδιας Ομάδας Αναλυτικών Προγραμμάτων Ιστορίας.

Επιπλέον, ομάδα εκπαιδευτικών από την Κύπρο επισκέπτεται ανά διετία το Κέντρο Yad Vashem στο Ισραήλ για επιμόρφωση σχετικά με τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος ενώ, παράλληλα, το Υπουργείο μας συνεργάζεται και με άλλα κέντρα  διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος όπως το Musee de la Shoah. Μια πρόσθετη δράση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που προκαλεί μεγάλη συγκίνηση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι η φιλοξενία επιζησάντων του Ολοκαυτώματος στους σχολικούς χώρους. Τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, το Υπουργείο προβάλλει το μήνυμα «We Remember», ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα, θα ενισχύσει και θα διατρανώσει την αποφασιστικότητα και τη θέληση όλων μας, όχι απλά να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, αλλά και να καταπολεμήσουμε κάθε σύγχρονη μορφή αντισημιτισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους στόχους του Προγράμματος Συνεργασίας στον τομέα της Παιδείας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, το οποίο υπέγραψα εδώ, τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον ομόλογό μου κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η σημερινή συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα και επιβεβαίωση της  διαχρονικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, μιας συνεργασίας που έχει τις ρίζες της στο αρχαίο ελληνικό ανθρωπιστικό ιδεώδες και στοχεύει στην ανάπτυξη του ανθρώπου ως αυτοδύναμης και πολύπλευρης προσωπικότητας, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και χωρίς διακρίσεις.

Μέσα από τον διαθρησκειακό διάλογο και τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης για το Ολοκαύτωμα, μπορούμε να προστατεύσουμε την κοινωνία και να δημιουργήσουμε ένα κόσμο καλύτερο από τον σημερινό.

Ως Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σας διαβεβαιώνω ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε αυτή η συνεργασία να καρποφορήσει προς όφελος όλων των μερών, παραμένοντας αρωγοί και συμπαραστάτες στην υλοποίηση των δράσεων που θα προκύψουν από αυτή τη συνεργασία.

(ΙΠ)