Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-03-2024 16:26

Αντιπροσωπία της Βουλής συμμετείχε στην 24η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ, στη Βρύγη

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 24ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που πραγματοποιήθηκε στις 3 - 5 Μαρτίου 2024, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής της αντιπροσωπίας κ. Χάρης Γεωργιάδης, σε συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ, εξέφρασε στήριξη προς την πολιτική αυτή, υπογραμμίζοντας ότι η σημασία της έγκειται στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής των υπό ένταξη χωρών, που πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν, όπως τόνισε, προϋπόθεση για την ένταξή τους. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι θα αποτελούσε πραγματική επιτυχία της πολιτικής για τη διεύρυνση, ο εξευρωπαϊσμός των υποψηφίων για ένταξη χωρών, η μεταμόρφωσή τους σε πραγματικές φιλελεύθερες δημοκρατίες και η ευθυγράμμισή τους με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Χώρες που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ευθυγραμμίζονται στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής με τον Πούτιν και τη Χαμάς, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στην ΕΕ, πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας εξάλλου τον λόγο στο πλαίσιο συζήτησης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε την ανάγκη περισσότερης εμπλοκής της ΕΕ στην περιοχή, όπου σημαντικές απειλές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, περιλαμβανομένων της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και της παρεμπόδισης θαλάσσιων εμπορικών διαδρομών, απορρέουν από την ύπαρξη πολλών αποτυχημένων κρατών. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε επίσης ότι οι εκκλήσεις προς το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός πρέπει να γίνονται παράλληλα με τον αφοπλισμό της Χαμάς, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τον τερματισμό των επιθέσεων της Χεζμπολλάχ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να επέλθει λύση δύο κρατών στη Μέση Ανατολή, όσο κυριαρχούν στην περιοχή εξτρεμιστικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο συζήτησης για τις προτεραιότητες και τρέχουσες εξελίξεις στους τομείς της ΚΕΠΠΑ και της ΚΠΑΑ, o βουλευτής κ. Αλέκος Τρυφωνίδης, επισήμανε ότι προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις και να επιτύχει τον στόχο να καταστεί διεθνής παράγοντας ασφάλειας, να προστατεύει αποτελεσματικά τους πολίτες, να προωθεί τις κοινές αρχές και αξίες και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν οι κατάλληλες δομές ασφάλειας, καθώς και ικανοποιητικοί πόροι και επιχειρησιακές δυνατότητες. Χρειάζεται παράλληλα να υπάρξει, όπως τόνισε, κοινό όραμα που θα οδηγεί σε κοινή στάση σε ό,τι αφορά καίρια θέματα εξωτερικής πολιτικής, που να καθιστούν δυνατή την ταχεία δράση της ΕΕ προς αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας. Ο κ. Τρυφωνίδης τόνισε επίσης ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την ΕΕ και απηύθυνε έκκληση για ανάληψη συλλογικής ευθύνης, με ενισχυμένη ευρωπαϊκή παρουσία στην περιοχή.

Σε συζήτηση για την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, προς αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, η βουλεύτρια κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου τόνισε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου συνεχίζουν να είναι καταστροφικές για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο και παράλληλα, σημείωσε ότι ενόψει των εκλογών στη Ρωσία, οι απειλές του Πούτιν, περιλαμβανομένου για τη χρήση πυρηνικών όπλων, αυξάνονται. Υπογράμμισε συναφώς τη σημασία διατήρησης της ενωμένης θέσης της ΕΕ έναντι στη Ρωσία και υπέρ της προστασίας των αρχών και αξιών της Ένωσης, καθώς και επικέντρωσης στη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Ουκρανίας, ώστε να εκπληρώσει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για ένταξη. Η κ. Ατταλίδου εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξή της στον λαό της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι και η Κύπρος αποτελεί θύμα εισβολής και κατοχής από ξένη χώρα και αντιλαμβάνεται καλύτερα τη σημασία των συνεχών μηνυμάτων αμέριστης συμπαράστασης και χωρίς όρους διεθνούς στήριξης. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως σύντομα οι ουκρανοί πρόσφυγες τους οποίους η Κύπρος φιλοξενεί, θα επιστρέψουν σε μια ελεύθερη Ουκρανία.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα