Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-03-2024 10:09

Ο κ. Λουκαΐδης συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ολοκληρώθηκε χθες η συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, συζητήθηκε το αίτημα ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης ενόψει της Γνωμάτευσης που θα υποβάλει προσεχώς η Εισηγήτρια για το θέμα, κα Ντόρα Μπακογιάννη ενώπιον της Ολομέλειας της Συνέλευσης.

Σε σχετική τοποθέτησή του, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι ενόσω δεν καταγράφεται επαρκής πρόοδος σε σχέση με τα καταγραφέντα ελλείμματα στο Κοσσυφοπέδιο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η εξέλιξη αυτή, συμπλήρωσε, προϋποθέτει την υλοποίηση βασικών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων εκ μέρους των αρχών του Κοσσυφοπεδίου σε σχέση με τα δικαιώματα της σημαντικής σερβικής μειονότητας και το κράτος δικαίου γενικότερα. Οποιαδήποτε χαλάρωση αυτών των κριτηρίων εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης, προειδοποίησε ο κ. Λουκαΐδης θα αποτελέσει αντικίνητρο για τη λήψη των απαραίτητων διορθωτικών μέτρων. Επαναλαμβάνοντας τη θέση αρχών της Κύπρου κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια νομιμοποίησης αυτής της οντότητας, αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο και δύναται να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για την υπόθεση της Κύπρου. Τόνισε τέλος, ότι ο εθνικισμός δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει λύση στα αναφύοντα ζητήματα και πρόταξε αντίθετα, την ανάγκη επίτευξης συμβιβαστικών και διπλωματικών λύσεων.

Επίσης, ανάμεσα στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν, ο Εισηγητής για το θέμα της Αμμοχώστου, Ιταλός βουλευτής κ. Piero Fassino ενημέρωσε την Επιτροπή για την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του στην Άγκυρα. Ανέφερε περαιτέρω ότι θα  πραγματοποιήσει δεύτερη επίσκεψη στην Κύπρο προκειμένου να ολοκληρώσει την Έκθεσή του, την οποία προτίθεται να υποβάλει για ψήφιση στην Ολομέλεια της Σώματος κατά τη Σύνοδο Ιουνίου 2024.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα