Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-03-2024 12:56

Μ. Σχοινάς: Η ΕΕ επεξεργάζεται συμφωνία για στήριξη του Λιβάνου – Ευρωπαϊκός πρωταθλητής επιστροφών μεταναστών η Κύπρος

Διυπουργική συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Η μικρή Κύπρος αναδεικνύεται σε έναν ευρωπαϊκό πρωταθλητή επιστροφών με πολύ σημαντικές επιτυχίες, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μετά από διυπουργική συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρα Αθηνά Μηχαηλίδου, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Μάριο Χαρτζιώτη και Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανό και τις Υφυπουργούς Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου και Πολιτισμού δρα Βασιλική Κασσιανίδου.

Κατά τη συνάντηση, έγινε εκτενής συζήτηση για το μεταναστευτικό με έμφαση στο ζήτημα της επαναξιολόγησης της Συρίας και την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο. Εξετάστηκαν, επίσης, τα θέματα ένταξης και ενσωμάτωσης μεταναστών και παρουσιάστηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς οι ενέργειες που γίνονται από την Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην πολύ εποικοδομητική συνάντηση, σημειώνοντας ότι η σημερινή είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Σχοινά στην Κύπρο τον τελευταίο χρόνο. Αυτό, είπε, «καταδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την Κύπρο και την προσπάθεια της Κυβέρνησης για αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού». Στήριξη, συνέχισε, που εκφράστηκε και την περίοδο καταρτισμού του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι θέσεις της Δημοκρατίας, μετά από προσωπική προσπάθεια και παρέμβαση του κ. Σχοινά.

Στήριξη ΕΕ στον Λίβανο, ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Σημαντική εξέλιξη, λέει ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου

Μετά την πολύ πετυχημένη πρωτοβουλία με την Αίγυπτο, που ακολούθησε την αντίστοιχη με την Τυνησία, δήλωσε ο κ. Σχοινάς, «το επόμενο ραντεβού, η επόμενη πρόκληση, είναι μια αντίστοιχη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον Λίβανο». Μια τέτοια συμφωνία θα έχει πολύ θετικές συνέπειες για την Κύπρο, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική βούληση είναι υπαρκτή και δεδομένη να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά και εκεί για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις παραμέτρους μιας τέτοιας συμφωνίας. Αυτές οι συμφωνίες δεν είναι κάτι που γίνεται έτσι, στον αέρα. Θέλουν πολύ ισχυρή προεργασία. Με την Αίγυπτο δουλεύαμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά νομίζω ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικό να κινηθούμε με ανάλογο τρόπο προς τον Λίβανο».

Από πλευράς του, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διάθεση και την πρόθεση να προχωρήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια τέτοια συμφωνία. «Μετά από την πολύ επιτυχημένη συμφωνία που έγινε με την Αίγυπτο, τώρα, όπως ανέφερε ο ίδιος, εστιάζουν πλέον στην Επιτροπή στον Λίβανο. Είναι πολλά τα δεδομένα που πρέπει να αξιολογηθούν. Αλλά τουλάχιστον ξεκίνησε η διαδικασία, και είναι αυτό που και εμείς ζητούσαμε, να υπάρξει περισσότερη στήριξη στον Λίβανο, διότι η περισσότερη έμπρακτη στήριξη στον Λίβανο θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για την Κύπρο, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, σε θέματα παράτυπων μεταναστών που φτάνουν μέσω των θαλάσσιων οδών».

Μαργαρίτης Σχοινάς: Πρωταθλήτρια στις επιστροφές μεταναστών η Κύπρος

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Κύπρος υφίσταται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και ότι το μεταναστευτικό, σε μια χώρα όπως η Κύπρος, προσλαμβάνει μια επιπρόσθετη διάσταση, είπε στις δηλώσεις του ο κ. Σχοινάς. «Εδώ όλα είναι πιο απαιτητικά, πιο σύνθετα, πιο δύσκολα», σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ακολούθως ότι η ευρωπαϊκή στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού «ήταν, είναι και θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη».

Και πρόσθεσε: «Ως αποτέλεσμα αυτής της στήριξης, αλλά ως αποτέλεσμα και της πολύ σοβαρής δουλειάς που γίνεται εδώ στην Κύπρο υπό την ευθύνη του φίλου Υπουργού, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε, πάντοτε βέβαια κρατώντας την επιφύλαξη και αποφεύγοντας τις θριαμβολογίες, ότι στο μεταναστευτικό έχει μπει ένας πάτος στο βαρέλι. Δηλαδή η διαχείριση του μεταναστευτικού μπαίνει σε πιο σταθερές βάσεις. Έχουμε πολλές επιτυχίες, τις οποίες πρέπει να λέμε ουσιαστικά».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε πριν από λίγα χρόνια, εξαιτίας των αφίξεων μέσω της Πράσινης Γραμμής, το οποίο έχει εν πολλοίς αντιμετωπιστεί. «Πιέσαμε πάρα πολύ και τις αερογραμμές και όλους όσους είχαν συμμετοχή σε αυτά τα φαινόμενα. Σε αυτή την αίθουσα θυμάμαι υπογράψαμε ένα σχέδιο δράσης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακολούθησε το Σχέδιο που επεξεργαστήκαμε, ακριβώς για να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουμε χρηματοδοτήσει πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ για δαπάνες στα κέντρα υποδοχής, στα σύνορα και σε όλες τις σχετικές με το μεταναστευτικό πτυχές. Τις επόμενες βδομάδες το Κολέγιο των Επιτρόπων θα αποφασίσει και θα εκταμιεύσει ακόμα 50 εκατομμύρια στην Κύπρο. Για αυτόν τον σκοπό, δουλεύουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες για καλύτερες συνθήκες υποδοχής, κυρίως στα ασυνόδευτα ανήλικα», εξήγησε ο κ. Σχοινάς.

Συνεχίζοντας, πλέκοντας το εγκώμιο στην Κυβέρνηση της Κύπρου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως «η μικρή Κύπρος αναδεικνύεται σε έναν ευρωπαϊκό πρωταθλητή επιστροφών με πολύ σημαντικές επιτυχίες, 60% παραπάνω επιστροφές. Νομίζω ότι είναι ένα νούμερο που τα λέει όλα». Υπογράμμισε, ωστόσο, πως παρά τη σημασία του, το δεδομένο αυτό δεν συνιστά λόγο εφησυχασμού. Εξήγησε πως «στο μεταναστευτικό δεν χωράει ποτέ κανένας εφησυχασμός, και ακόμα και οι νέες μας επιτυχίες, οι ευρύτερες, με την υιοθέτηση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που θα αλλάξει συνολικά το υπόδειγμα διαχείρισης για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη, δεν είναι από μόνο του αρκετό για να λύσει τα προβλήματα εδώ που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Σύνθετη διαδικασία η επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας

Μιλώντας για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανεξέταση του καθεστώτος της Συρίας, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που άρχισε και είναι σε εξέλιξη, με την αρμοδιότητα να είναι, σε αυτή τη φάση, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, ο οποίος επανεξετάζει συνολικά τις τρίτες χώρες, στη βάση των συνεισφορών των κρατών μελών. «Η Κύπρος, λοιπόν, έχει την ευκαιρία να διατυπώσει τις προτεραιότητες της πολιτικής της μέσα σε αυτή τη διαδικασία. Είναι μια διαδικασία σύνθετη. Δεν θέλω να φέρω εύκολες λύσεις, αλλά είναι σίγουρα μια διαδικασία υπαρκτή, μέσα από την οποία νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς την κατεύθυνση που θα ήθελε και η Κύπρος», είπε.

Κληθείς να πει εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για αποτέλεσμα στο θέμα της επαναξιολόγησης της Συρίας, ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, ο οποίος έχει την άμεση αντίληψη και ευθύνη για την εξέταση και την αξιολόγηση της κατάστασης στη χώρα και να αποφασίσει για κήρυξή της σε ασφαλή χώρα. Επανέλαβε πως είναι μια σύνθετη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι η Συρία σε ένα μεγάλο βαθμό συνεχίζει να είναι μια εμπόλεμη ζώνη.

«Υπάρχουν πολλές απόψεις από τα κράτη μέλη, αλλά ακριβώς η διαδικασία είναι αυτή που θα αποφασίσει πού θα κάτσει η μπίλια. Σε αυτή τη διαδικασία η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει. Έχει την ευκαιρία να διατυπώσει τις απόψεις της, οι οποίες έχουν βαρύνουσα ιδιαίτερη σημασία. Γιατί είναι η Κύπρος στο τέλος της ημέρας που δέχεται την πίεση και είναι η Κύπρος που είναι πιο κοντά και ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει εκεί. Δεν θέλω σήμερα να πω ότι αυτό θα τελειώσει έτσι κι αλλιώς», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στήριξη, της οποίας τυγχάνει η κυπριακή πρωτοβουλία για τη Συρία από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι εκφράζονται από κάποιες χώρες κάποιοι ενδοιασμοί ως προς τον περισσότερο χρόνο που χρειάζεται, για να αξιολογηθεί η κατάσταση στο έδαφος. Πρόκειται, είπε ο κ. Ιωάννου, για μια πολύ σημαντική απόφαση να αποχαρακτηριστεί μια χώρα σε ασφαλή. «Όπως είπε και ο Αντιπρόεδρος, είναι μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της προηγούμενης εβδομάδας εκφράσαμε τις θέσεις μας. Έχει ξεκινήσει η συζήτηση, οπότε δεν είναι και που θα γίνει την επόμενη μέρα. Χρειάζεται χρόνος. Το παλεύουμε και ευελπιστούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Η ΕΕ στέκεται αποφασιστικά απέναντι στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Σε ερώτηση εάν η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από την ΕΕ, ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος σε περιστατικά που συνέβησαν στο παρελθόν (Έβρος, γεγονότα στα σύνορα Λευκορωσίας με την Πολωνία και την Λιθουανία, Ισπανία, κοκ), τόνισε ότι η Ευρώπη στάθηκε με αποφασιστικότητα απέναντι στο νέο αυτό μοντέλο υβριδικής απειλής. «Αντιδράσαμε άμεσα στο πεδίο, τόσο σε πολιτικό επίπεδο με τη μαζική παρουσία της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πρόβλημα. Δεν καθίσαμε στα γραφεία μας στις Βρυξέλλες. Με μεγάλες κινητοποιήσεις του Frontex, εκεί όπου χρειάστηκε, με εξαιρέσεις από το νομικό πλαίσιο που βοήθησε τις χώρες μέλη να ανταπεξέλθουν στις συγκεκριμένες συνθήκες κρίσης», είπε ο κ. Σχοινάς.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «στην Κύπρο νομίζω ότι δεν φτάσαμε σε ένα σημείο, το οποίο και πρέπει να πω ότι και μέσα στη νέα συμφωνία που κάναμε για τη μετανάστευση και το άσυλο, προβλέπουμε για πρώτη φορά ρητά στο νομοθετικό έργο, στη νομοθετική φαρέτρα της Ένωσης, συγκεκριμένες δράσεις σε περίπτωση κρίσεων, όπως η εργαλειοποίηση. Τώρα λέω εδώ στην Κύπρο φτάσαμε σε μια κατάσταση, η οποία νομικά δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τα φαινόμενα που προανέφερα. Δεν είχαμε δηλαδή μια μαζική εργαλειοποίηση, αλλά είχαμε μια πολύ ανησυχητική ροή μέσω της Πράσινης Γραμμής, μέσα από ένα οργανωμένο κύκλωμα που ξεκινούσε από την Αφρική, περνούσε από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ακουμπούσε τα κατεχόμενα και τα λεγόμενα πανεπιστήμια. Ήταν μια αλυσίδα, η οποία πίεζε την Κύπρο μέσω της Πράσινης Γραμμής. Δουλέψαμε πολύ καλά, πολύ συντονισμένα, πολύ εστιασμένα και κατορθώσαμε να σταματήσουμε αυτή την αλυσίδα».

Αντιδράσαμε, είπε, σε όλα τα επίπεδα αυτής της αλυσίδας και, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, το πρόβλημα της Κύπρου στο μεταναστευτικό σήμερα δεν είναι πια εκεί, αλλά «προς ανατολάς, στη Συρία και την άφιξη Σύρων, τις θαλάσσιες αφίξεις μέσω Λιβάνου. Εκεί τώρα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας».

Σχολιάζοντας επί του ίδιου θέματος, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι με την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο είχαμε ουσιαστική μείωση των ροών μέσω των κατεχομένων, «που στην ουσία μπορούμε να μιλούμε για επίλυση του προβλήματος των ροών μέσω κατεχομένων. Πλέον δεν έχουμε πέραν του 85% μείωση των αφίξεων, εκεί που ήταν στο 95% (σ.σ. οι αφίξεις μέσω Πράσινης Γραμμής). Αντιλαμβάνεστε πλέον ότι μπορούμε να μιλούμε για επίλυση του προβλήματος, που γίνεται κατόπιν προσωπικής παρέμβασης και ενεργειών του κ. Σχοινά».

Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, διαμηνύει ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση εάν η ΕΕ προβαίνει σε ασκήσεις επί χάρτου σε σχέση με την ενδεχόμενη λήψη μέτρων για αποτροπή της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, σε περίπτωση γενίκευσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι από την πρώτη στιγμή η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τον αντίκτυπο που πιθανόν να έχει στο μεταναστευτικό μια επέκταση της σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Πρέπει να πω ότι αυτό το μόνο που κάνουμε προς ώρας, μας δείχνει ότι δεν υπάρχει εμφανής κίνηση τέτοιων πληθυσμών προς την Ευρώπη. Έχουμε Παλαιστίνιους, οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασίες ασύλου στα ελληνικά νησιά, αλλά δεν έχουμε νέες μαζικές αφίξεις από την περιοχή. Το πρόβλημα που έχουμε δεν είναι συνδεδεμένο με τη Γάζα. Είναι πιο πολύ ένα πρόβλημα στα σύνορα Αιγύπτου και Λιβύης, όπου έχουμε ροές από την Αίγυπτο προς τη Λιβύη και μετά από τη Λιβύη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε με τη νέα ιστορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου. Αλλά είναι ένα πρόβλημα πλευρικό που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα γεγονότα στη Γάζα. Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Χτες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής έχει αποφασίσει για το ζήτησε μια εκεχειρία και θέλουμε να πιστέψουμε ότι η σταθεροποίηση της κατάστασης θα έχει και θετικό αντίκτυπο στο μεταναστευτικό, αλλά προς ώρας δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο», σημείωσε, τέλος, ο κ. Σχοινάς.

(ΜΚυ)