Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-06-2024 18:15

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην παρουσίαση του βιβλίου «Aspelia Naturalis» του Silvio Augusto Rusmigo, στο Κυπριακό Μουσείο

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ απόψε για την παρουσίαση του βιβλίου του Silvio Augusto Rusmigo «Aspelia Naturalis», μια πραγματικά αξιόλογη έκδοση που είναι αποτέλεσμα 15 χρόνων εξερεύνησης και φωτογραφικής απεικόνισης των μοναδικής ομορφιάς τοπίων και μνημείων της Κύπρου. Το βιβλίο απεικονίζει τον μοναδικό φυσικό αλλά και πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας από τις ακτές μέχρι τις βουνοκορφές του Τρόοδους.

Ο αρχαίος Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αναφέρει στο βιβλίο του «Naturalis Historia» ότι, κατά τον Ξεναξαγόρα, «Ασπελία» ήταν ένα από τα αρχαία ονόματα για το νησί μας “Aspelia Naturalis”. Η Κύπρος και η φύση της, λοιπόν, σε ελεύθερη μετάφραση είναι το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο του Silvio, ο οποίος μέσα από τις φωτογραφίες του και τα κείμενά του συνδέει το παρελθόν με το παρόν και τα μνημεία των ανθρώπων με μνημεία της κυπριακής φύσης.

Ο Silvio, όπως αναφέρεται και στον υπότιτλο της προσεγμένης αυτής έκδοσης, καταγράφει μέσα από το φακό του εικόνες του απέραντου και του απρόσμενου, ενώ με τα κείμενα που τις συνοδεύουν παραθέτει τις προσωπικές εξιστορήσεις και εμπειρίες, καθώς και ιστορικές και περιβαλλοντικές αναφορές. Σκοπός του είναι να εμπνεύσει τον αναγνώστη να εξερευνήσει τον κόσμο της κυπριακής φύσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της υπαίθρου, πέρα από την καθημερινή τυπική επαφή με το περιβάλλον γύρω του.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια που προάγει τον πολιτισμό μέσα από κάθε μορφή τέχνης, σε όλες της τις εκφάνσεις, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής παιδείας της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, έχουμε θέσει ως επιδίωξή μας την ανάπτυξη όλων των τεχνών αλλά και τη στήριξη όλων των επαγγελματιών που τις υπηρετούν. Βασικός ρόλος του Υφυπουργείου είναι επίσης η διαφύλαξη και προβολή της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υλικής και άυλης, και η ανάδειξή της. 

Η έκδοση «Aspelia Naturalis» μέσα από μια ιδιαίτερη οπτική και δεξιοτεχνία συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη του πολιτιστικού μας προϊόντος και του φυσικού μας πλούτου και κατ’ επέκταση μάς στηρίζει στην υλοποίηση του στόχου μας αυτού.

Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Silvio και να τον συγχαρώ, για τη διαχρονική του δράση για μελέτη και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού μας τοπίου, όπως τόσο άρτια αποδίδεται μέσα από το συγκεκριμένο πόνημα, όσο και μέσα από το συνολικό του έργο.

Αγαπητέ Silvio, καλοτάξιδο το νέο βιβλίο!

(ΕΚ/ΕΠ/ΑΦ)