Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-11-2018 09:28

Πολυθεματικές εκθέσεις της Βουλής με αφορμή τα 70χρονα από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάζει στην Πύλη Αμμοχώστου τις εκθέσεις:

  • «Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922»,
  • «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη», του καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη και
  • «Αρμενική Γενοκτονία: Μια φωτογραφική-ειδησεογραφική μαρτυρία».

Οι εκθέσεις διοργανώνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού αποτυπώνουν μέσα από φωτογραφίες, δημοσιεύματα, έγγραφα και αντικείμενα κάποιες από τις τραγικότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας.

Συγκεκριμένα, η πρώτη έκθεση αποτυπώνει την άφιξη στην αγγλοκρατούμενη τότε Κύπρο Μικρασιατών προσφύγων, τον τρόπο με τον οποίο τους δέχθηκαν ο κυπριακός λαός και η αποικιοκρατική κυβέρνηση και πώς οι πρόσφυγες προσαρμόστηκαν και ενσωματώθηκαν  στη νέα τους πατρίδα. Το πλήθος και το ύφος των δημοσιευμάτων που καλύπτουν τη Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των προσφύγων, τα έγγραφα που αποτυπώνουν την κινητοποίηση της Εκκλησίας, οι επιστολές των ιδίων των προσφύγων με τις οποίες ζητούν βοήθεια και το υλικό από τη Μόνιμη Συλλογή του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου που φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ ζωντανεύουν την τραγική εκείνη περίοδο και αποτελούν τεκμήριο της θερμής υποδοχής των Ελλήνων Μικρασιατών από τον κυπριακό λαό, παρά τις απαγορεύσεις και την αρνητική στάση των Βρετανών αποιοκιοκρατών.

Στη δεύτερη έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2016 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αρωγής και Μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού, προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς και τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία του Πόντου, που αριθμεί 353 000 θύματα. Το πλούσιο ιστορικό υλικό στοιχειοθετεί στο σύνολό του τα γεγονότα της ποντιακής γενοκτονίας, η οποία έχει αναγνωριστεί επίσημα από τη Βουλή των Ελλήνων τον Φεβρουάριο του 1994 και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου τον Μάιο του ιδίου χρόνου.

Η τρίτη έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2015, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και διοργανώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεργασία με την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας και το Μουσείο-Ινστιτούτο Αρμενικής Γενοκτονίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Μέρος μόνο της έκθεσης παρουσιάζεται και αυτό περιλαμβάνει συγκλονιστικές φωτογραφίες της περιόδου, πρωτοσέλιδα αγγλικών, γαλλικών, ιταλικών και ρωσικών εφημερίδων της εποχής εκείνης, καθώς και δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου από το 1895 μέχρι το 1916 σχετικά με τη Γενοκτονία και την έλευση χιλιάδων προσφύγων Αρμενίων στο νησί μας.

Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα τελέσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Συλλούρης την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018, στις 7.00 μ.μ., στην Πύλη Αμμοχώστου.

Οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σαββάτο, 17 Νοεμβρίου 2018.

Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ.-1.00 μ.μ. και 4.00-8.00 μ.μ., καθημερινές και Σαββατοκύριακα.

(ΑΧ)