Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-11-2018 11:52

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, κατά τη Συνεδρία της Ολομέλειας, στην 28η Οκτωβρίου και στην Ημέρα Αγνοουμένων

Την περασμένη Κυριακή τιμήσαμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Εκείνη την ημέρα η Ελλάδα, απαντώντας αρνητικά στο τελεσίγραφο με το οποίο ο δικτάτορας Μουσολίνι απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο, έγραψε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της νεότερης ιστορίας της. Το «Όχι» έμελλε να λάβει διαχρονικές διαστάσεις για τον Ελληνισμό. Το Έπος του ’40 γράφτηκε με τη μαχητικότητα όλων των Ελλήνων που προσφέρθηκαν ανιδιοτελώς να υπηρετήσουν την πατρίδα με κάθε τρόπο. Μετά τις επιτυχίες όμως του ελληνοϊταλικού πολέμου ’40-’41 σε Κορυτσά, Αργυρόκαστρο και αλλού, ακολούθησε η γερμανική κατοχή και η κορύφωση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με ολέθριες συνέπειες και για την Ελλάδα.

Η αγγλοκρατούμενη τότε Κύπρος δεν έμεινε αμέτοχη στον πιο καταστροφικό πόλεμο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Στον αγώνα κατά του ναζισμού και του χιτλεροφασισμού, χιλιάδες ήταν οι Κύπριοι εθελοντές που κατετάγησαν και πολέμησαν στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων.  

Σήμερα τιμούμε τους ηρωικά πεσόντες και τους αγωνιστές που πάλεψαν με το τέρας του φασισμού, που δυστυχώς αναβιώνει στις μέρες μας, απειλώντας τις αξίες του αλληλοσεβασμού, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας. Το  ιστορικό «Όχι» των Ελλήνων μάς υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να αντιστεκόμαστε σε όλους όσοι επιβουλεύονται την ειρήνη των  λαών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 29η Οκτωβρίου 1974 αποτελεί κομβικής σημασίας ημερομηνία στο τεράστιο πρόβλημα των αγνοουμένων και των αδήλωτων αιχμαλώτων της κυπριακής τραγωδίας, αφού η προηγούμενη από αυτήν ημέρα ήταν η τελευταία κατά την οποία αφέθηκαν ελεύθεροι αιχμάλωτοι από τον τουρκικό στρατό. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με μαρτυρίες, στρατιώτες, έφεδροι και άμαχοι βρίσκονταν στη ζωή και κρατούνταν από τον τουρκικό στρατό και μετά τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων. Αντίβαρο στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχτεί όλες τις διαδικασίες για διακρίβωση της τύχης τους η αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλει η  Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ). Με βάση την πιο πρόσφατη έκθεση προόδου, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1212 εκταφές και 896 ταυτοποιήσεις για αγνοούμενα πρόσωπα και στις δύο κοινότητες.

Με αφορμή την Ημέρα Αγνοουμένων, που έχει θεσπιστεί από τη Βουλή έπειτα από εισήγηση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, δηλώνουμε για μια ακόμα φορά την αμέριστη υποστήριξή μας στις οικογένειες των αγνοουμένων μας και την επιμονή μας στη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου. Καλούμε ταυτόχρονα την Τουρκία να θέσει ενώπιον της ΔΕΑ όλες τις πληροφορίες που κατέχει και να διευκολύνει τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές που έχει ορίσει ως «στρατιωτικές ζώνες».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, τιμώντας την Ημέρα Αγνοουμένων, πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη σχετική εκδήλωση στην Πύλη Αμμοχώστου, κατά την οποία απηύθυναν χαιρετισμό, εκτός από εμένα,  η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων κ. Σκεύη Κουκουμά, ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νίκος Σεργίδης και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας κ. Μαρία Καλμπουρτζή. 

Παράλληλα, στις τρεις αίθουσες της Πύλης Αμμοχώστου παρουσιάστηκαν και θα συνεχίσουν να εκτίθενται μέχρι τις 5 Νοεμβρίου η εικαστική έκθεση «Αγνοούμενοι – Στη σκιά της απουσίας τους» του Εικαστικού Εργαστηρίου Ζωγραφικής ARTe (Αθήνα), η έκθεση χαρακτικής «Μνήμες 1974» του εκπαιδευτικού και χαράκτη Στέλιου Στυλιανού, βραβευθέντα έργα μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης στον διαγωνισμό με θέμα τους αγνοουμένους που προκήρυξε το Ίδρυμα «Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων» κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016 και έκθεση φωτογραφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους αγνοουμένους. 

(ΑΧ)