Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-11-2018 11:56

Αναφορές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στη Συνεδρία της Ολομέλειας

Στη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 16 Νοεμβρίου 2018, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, αναφέρθηκε στα ακόλουθα: στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού, στην Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, στην επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στη θυσία του Κυριάκου Μάτση.

Οι αναφορές του κ. Συλλούρη έχουν ως ακολούθως: 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προ ημερησίας διατάξεως θα ήθελα να αναφερθώ εν συντομία στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού, καθώς και στην Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, που καθιερώθηκε να τιμώνται στις 9 και στις 11 Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

Η 9η Νοεμβρίου αναφέρεται στην τρομακτική Νύχτα των Κρυστάλλων του 1938, που ένα πανεθνικό πογκρόμ έλαβε χώρα στη Γερμανία και στην Αυστρία, με στόχο τους Εβραίους πολίτες, αποτελώντας ουσιαστικά την απαρχή του ολοκαυτώματος. Τη νύχτα που τα θραύσματα από τις σπασμένες γυάλινες βιτρίνες απλώνονταν σαν κρύσταλλα στους δρόμους περίπου διακόσιοι Εβραίοι δολοφονήθηκαν και πάνω από τριάντα χιλιάδες άρρενες οδηγήθηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα. Η οργανωμένη καταδίωξη εναντίον των Εβραίων οδήγησε στη φρικτή και μαζική εξόντωσή τους, αριθμώντας έξι εκατομμύρια θύματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Στις 11Νοεμβρίου κάθε χρόνο θυμόμαστε τα θύματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και αποτίνουμε φόρο τιμής στις δεκάδες εκατομμύρια χαμένες ζωές. Ανάμεσα στα θύματα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου υπήρξαν και εκατοντάδες Κύπριοι εθελοντές, οι οποίοι αγωνίστηκαν στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων. Η κόκκινη παπαρούνα στο στήθος, που παραπέμπει στα ανθισμένα, αλλά και ματωμένα πεδία μαχών της Φλάνδρας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι το σύμβολο αυτής της συλλογικής θυσίας της ανθρωπότητας για ελευθερία και δημοκρατία. Ενώπιον του κινδύνου της μισαλλοδοξίας και της αναβίωσης του φασιστικού και ναζιστικού ρεύματος, οι παγκόσμιες ημέρες μνήμης μάς κρατούν σταθερούς στη διαφύλαξη ανυπολόγιστων αξιών, όπως η ισότητα, η ανοχή, ο αλληλοσεβασμός.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χθες, 15 Νοεμβρίου, συμπληρώθηκαν τριάντα πέντε χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα υπό τουρκική κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ενέργεια αυτή καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την υιοθέτηση των Ψηφισμάτων 541 και 550, όπου μεταξύ άλλων την χαρακτηρίζει νομικά άκυρη, ζητά την ανάκλησή της και καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να αναγνωρίζουν οποιοδήποτε άλλο κυπριακό κράτος. Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει ξανά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, επαναλαμβάνοντας την απαίτησή της για άρση της παρανομίας, και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Διακηρύσσουμε για πολλοστή φορά ότι εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα αποκαθιστά τα δικαιώματα της Κύπρου και του λαού της.

Συμπληρώνονται αύριο σαράντα πέντε χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στις 17 Νοεμβρίου 1973 το μετέπειτα ιστορικό σύνθημα των φοιτητών για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» μετατράπηκε σε μαζικό αγώνα όλων των ελεύθερων Ελλήνων και δημοκρατικών πολιτών ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών και την ντροπιαστική επταετία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Δυστυχώς, η εξέγερση του Πολυτεχνείου μάς υπενθυμίζει πάντοτε τον μαύρο Ιούλιο του 1974, καθώς το δικτατορικό καθεστώς κατέρρευσε τελικά από το βάρος του εγκλήματος του προδοτικού πραξικοπήματος στην Κύπρο, το οποίο είχε ως συνέπεια την τουρκική εισβολή. Εντούτοις, το Πολυτεχνείο και οι φοιτητές του θα είναι πάντα σύμβολα αντίστασης και υπεράσπισης της δημοκρατίας.

Στις 19Νοεμβρίου 1958 έπεσε νεκρός στο Δίκωμο ο Κυριάκος Μάτσης. Αρνούμενος να παραδοθεί στους Άγγλους αποικιοκράτες, πρόσφερε με την αυτοθυσία του άλλο ένα φωτεινό παράδειγμα σε εμάς σήμερα για διεκδίκηση και πίστη στις αξίες της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας. «Πιστεύομεν ότι κάθε θυσία μας δεν πηγαίνει άδικα και εσείς να είστε περήφανοι για μας» έγραφε στους γονείς του αυτός ο σπουδαίος στοχαστής και ήρωας της Κύπρου μας, που μας άφησε ως παρακαταθήκη τη φιλοπατρία του, αλλά και το οικουμενικό του όραμα για τον άνθρωπο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων των δύο παγκόσμιων πολέμων και των ηρώων του Πολυτεχνείου, αλλά και στη μνήμη του Κυριάκου Μάτση.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη!»

(ΑΧ)