Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-11-2018 12:28

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στη συνέντευξη Τύπου του ΣΠΑΒΟ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι, σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), στο πλαίσιο των 16-ήμερων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται παγκοσμίως ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Συγχαίρω θερμά την Πρόεδρο και τους Λειτουργούς του ΣΠΑΒΟ για το έργο και τη διαχρονική προσφορά τους στον τομέα της διαφώτισης και ευαισθητοποίησης της κυπριακής κοινωνίας για το σοβαρό πρόβλημα της βίας στην οικογένεια και ειδικότερα της βίας κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία, ενώ το 80% των θυμάτων εμπορίας στην ΕΕ είναι γυναίκες.

Γι’ αυτό, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει με αποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων για πάταξη κάθε μορφής βίας, που συνιστά ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας.

Βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης ειδικού νομοσχεδίου, με το οποίο ποινικοποιούνται όλες οι μορφές βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, οι οποίες περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Μια Σύμβαση που αποσκοπεί στην επίτευξη μηδενικής ανοχής σε περιστατικά βίας και αποτελεί σημαντική πρόοδο για την εγγύηση μεγαλύτερης ασφάλειας για τις γυναίκες και τα κορίτσια στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτή.

Η πρόληψη της βίας, η προστασία των θυμάτων και η δίωξη των δραστών αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της Σύμβασης, η οποία καθιστά σαφές ότι η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία δεν ανήκουν στην ιδιωτική σφαίρα. Αντίθετα, αποτελεί υπόθεση κάθε κοινωνικά ενεργού πολίτη και χρειάζεται συντονισμένα και από κοινού η οικογένεια και η κοινωνία να αντιδράσουν, να βρουν τη δύναμη να καταγγείλουν τον θύτη και να ενδυναμώσουν το θύμα με όλα τα δυνατά μέσα.

Θέλω ιδιαίτερα να σταθώ στο γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην Κύπρο εισάγεται ένα νομοσχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει κατά τρόπο ολιστικό και στοχευμένο ένα σημαντικό αριθμό ποινικών αδικημάτων που προβλέπονται στη Σύμβαση όπως: η σωματική βία, η ψυχολογική βία, η σεξουαλική βία, περιλαμβανομένου του βιασμού, ο καταναγκαστικός γάμος, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η καταναγκαστική έκτρωση και στείρωση.

Μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων με προληπτικό χαρακτήρα, για προστασία των θυμάτων βίας, αλλά και με κατασταλτικό χαρακτήρα, για δίωξη των δραστών και ενίσχυση και προώθηση της διεθνούς συνεργασίας.

Με στόχο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της βίας, προχωρήσαμε επίσης στην ετοιμασία νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση, το οποίο εκκρεμεί στη  Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για σταδιακή συμμόρφωση με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, έχουμε εντάξει σειρά δράσεων στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση της Ισότητας που θα καλύπτει τα έτη 2019-2021, υπό τον πυλώνα «Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας». Στο πλαίσιο των υπό αναφορά νομοθετικών αλλαγών περιλαμβάνεται και η σύσταση του συντονιστικού φορέα που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των συστάσεων και προνοιών της Σύμβασης, η οποία ρυθμίζεται στις διατάξεις.

Περαιτέρω, συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να επιχορηγούμε δράσεις και πρωτοβουλίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων Φορέων, όπως είναι για παράδειγμα η επιχορήγηση λειτουργίας της 24ωρης γραμμής βοήθειας του Συνδέσμου για τη Βία στην Οικογένεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο ΣΠΑΒΟ δέχθηκε 7272 κλήσεις, αριθμός που καταδεικνύει αφενός, την αναγκαιότητα στήριξης τέτοιων προγραμμάτων και αφετέρου, την αναγκαιότητα ενίσχυσης των μέτρων και πολιτικών προστασίας και στήριξης των θυμάτων. Ως μέτρο επίτευξης αυτών των στόχων πραγματοποιήθηκε και η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Υπουργείου με το ΣΠΑΒΟ τον περασμένο Ιούλιο.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις δράσεις του ΣΠΑΒΟ, τόσο τη λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας, όσο και καταφυγίων, που στοχεύουν στην προστασία των θυμάτων βίας και των οικογενειών τους.

Επιπλέον, μέσω της υλοποίησης σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος, στοχεύουμε στην κατάρτιση και επιμόρφωση των Αστυνομικών πρώτης γραμμής, οι οποίοι ασχολούνται με τον χειρισμό περιστατικών βίας. Μέχρι στιγμής, έχουν εκπαιδευτεί πέραν των 200 μελών της Αστυνομίας, τα οποία, σύμφωνα με Έκθεση Αξιολόγησης που έγινε από ανεξάρτητο φορέα, έχουν ενισχύσει σημαντικά την ποιότητα των γνώσεων τους να προσεγγίζουν τα θύματα βίας με φιλικότητα και ευαισθησία, καθώς και να στηρίζουν την απόφαση των θυμάτων να προβαίνουν σε καταγγελίες.

Επιπρόσθετα, έχει υιοθετηθεί από την Αστυνομία ειδικό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης της Επικινδυνότητας σε περιπτώσεις Βίας μεταξύ Συντρόφων, το οποίο εφαρμόζεται σε περιπτώσεις καταγγελιών που αφορούν άσκηση βίας μεταξύ συζύγων ή πρώην συζύγων, συμβίων ή συντρόφων. 

Η βία λόγω φύλου μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή και μόνιμη σωματική, ψυχική, συναισθηματική ή ψυχολογική βλάβη στις γυναίκες που την υφίστανται, ακόμη και να καταλήξει σε θάνατο. Δημιουργεί τεράστια τραύματα στον άμεσο και έμμεσο περίγυρο και δυστυχώς, και στα παιδιά που συχνά γίνονται αυτόπτες μάρτυρες βίας.

Με την ευκαιρία της έναρξης των 16-ήμερων εκδηλώσεων εναντίον της βίας κατά των γυναικών, επαναβεβαιώνω ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η οριστική εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η εφαρμογή μας ουσιαστικής ισότητας στην πράξη, καθώς και η εδραίωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, της αξιοπρέπειας και της ανεμπόδιστης άσκησης των δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας.

(ΕΚ/ΜΓ)