Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-11-2018 08:32

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο επίσημο δείπνο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδόχων, χθες

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στο δείπνο που παραθέτει απόψε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διευθυντών Ξενοδόχων, εκφράζοντας με την παρουσία μου την εκτίμηση της Πολιτείας στη διαχρονική προσφορά του Συνδέσμου όσον αφορά τον ξενοδοχειακό και ευρύτερο τουριστικό τομέα του τόπου και σημαντικότερα τη συνεισφορά σας στην οικονομία του τόπου.

Τα μέλη του Συνδέσμου, μέσα από τη σκληρή δουλειά, τη διορατικότητα και τον δυναμισμό που τα διακρίνει, έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση και την επίλυση προβλημάτων που αντιμετώπισε ο κλάδος, αλλά και τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων και υποδομών στην πατρίδα μας που ενισχύουν καθοριστικά τη θέση της στις νέες απαιτητικές συνθήκες που ολοένα διαμορφώνονται στο διεθνές τουριστικό περιβάλλον.

Ο επαγγελματισμός και τα υψηλά επίπεδα ποιότητας που χαρακτηρίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, αδιαμφισβήτητα φέρουν τη σφραγίδα της συμβολής και της πολύπλευρης δραστηριότητας που αναπτύσσουν τα μέλη του Συνδέσμου προς την κατεύθυνση αυτήν.

Και είναι ακριβώς αυτούς τους στόχους που θέλησαν να υπηρετήσουν οι ιδρυτές του Συνδέσμου με την απόφαση της δημιουργίας του το 1983.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απολύτως αιτιολογημένο και πλήρως αποδεκτό το σκεπτικό της απόφασης  που έλαβε ο Σύνδεσμος να απονείμει τιμητική διάκριση σε δύο διακεκριμένα μέλη του, στους κ.κ. Χρίστο Μουσκή και Νικολή Νικολαΐδη.

Οι φίλτατοι Χρίστος και Νικολής, έχοντας ως συνιστώσα τους τη δημιουργία τουριστικής συνείδησης με εξωστρεφή διορατικότητα, με την επιχειρηματικότητα που ανέπτυξαν ως ηγετικά στελέχη, το ήθος και την εργατικότητα τους, συνέβαλαν καθοριστικά τόσο στην πρόοδο του Συνδέσμου όσο και στη διαμόρφωση μίας ισχυρής διεθνούς παρουσίας για την κυπριακή ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Θέτοντας, παράλληλα, ως βασικό μέλημα τους την προαγωγή του ξενοδοχειακού επαγγέλματος σε επίπεδο αντάξιο της υψηλής αποστολής και παράδοσης της κυπριακής φιλοξενίας, προσέφεραν διαχρονικά υποδειγματικές υπηρεσίες, προκαλώντας στη βάσης της ευγενούς άμιλλας τους αξιόλογους συναδέλφους τους στο να ακολουθήσουν ανάλογα επίπεδα προσφερόμενης ποιότητας.

Η ουσιαστική προσφορά τους στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος ως αποτέλεσμα της πλούσιας δραστηριότητάς που ανέπτυξαν, τους αναδεικνύουν σε πραγματικά άξιους πρεσβευτές του τουρισμού της πατρίδας μας.

Αγαπητοί μου Νικολή, και Χρήστο σας εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας και σας συγχαίρω θερμά για τη σημαντικότατη συνεισφορά σας σε έναν από τους πλέον ουσιώδεις τομείς της οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας.

Είναι σε αυτήν ακριβώς τη δική σας εποικοδομητική δραστηριότητα, αλλά και όλων των επαγγελματιών που συνδέονται στενά με την τουριστική βιομηχανία και αξιοποιώντας την αγαστή και παραγωγική συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που επιτύχαμε την αλματώδη πρόοδο του τουριστικού μας τομέα.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός, πως σε συνέχεια των επιδόσεων που σημειώθηκαν τα έτη που προηγήθηκαν, για τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2018 οι συνολικές αφίξεις τουριστών έφτασαν τις 3 εκατομμυρίων 675 χιλιάδες, αριθμός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ εννιαμήνου, αυξημένο κατά 7,8% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Γεγονός το οποίο αντανακλά παράλληλα τη θετική ανταπόκριση και υλοποίηση των προοπτικών που δημιουργήσαμε για την αναβάθμιση και την προώθηση του τουρισμού, ως ενός από τους πλέον σημαντικούς βραχίονες ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου.

Πιο συγκεκριμένα, υλοποιώντας ένα επιτυχημένο πολυεπίπεδο πρόγραμμα, στοχεύσαμε στη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων που αναδεικνύουν τη χώρα μας ως έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό σε ένα διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το παραβλέψει αν λάβει υπόψη τις τιμές που επικρατούν σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία ή και η Αίγυπτος. Εξάλλου, η εξομάλυνση από τρομοκρατικές επιθέσεις κλπ αρχίζει να δημιουργεί πραγματικά ανταγωνιστικό περιβάλλον και είναι για αυτό που αποτελεί πραγματικά άξιο θαυμασμού πως παρά το γεγονός ότι έχουμε ανταγωνιστές που προσφέρουν τις ίδιες περιβαλλοντικές και τουριστικές υποδομές κατορθώνουμε αντί να παρουσιάζουμε μείωση να παρουσιάζουμε αύξηση του τουριστικού προϊόντος.

Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε ιδιαίτερης περιοχής της πατρίδας μας που προχωρήσαμε στην υιοθέτηση τολμηρών κινήτρων που οδήγησαν στη δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομής που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καζίνο - θέρετρο, μαρίνες, μεικτές αναπτύξεις και γήπεδα γκολφ, τα οποία εμπλουτίζουν και αναβαθμίζουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.

Οι πιο πάνω αναπτύξεις επιτεύχθησαν σαν αποτέλεσμα μίας σειράς πολεοδομικών και άλλων κινήτρων που προωθήσαμε αμέσως μετά την κορύφωση της κρίσης, όπως η αύξηση του συντελεστή δόμησης, η επιταχυνόμενη απόσβεση για επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες και σωρεία άλλων μέτρων.

Ενδεικτικά αναφέρω τη δρομολόγηση ή τη δημιουργία νέων ποιοτικά αναβαθμισμένων ξενοδοχειακών μονάδων, που θα αυξήσουν τη  συνολική δυναμικότητα κλινών της χώρας στις 104 χιλιάδες, δημιουργώντας παράλληλα δυνατότητες και προοπτικές για την ικανοποίηση των νέων απαιτήσεων των στοχευμένων αγορών.

Πρόσθετα, η στρατηγική προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, αυτών του επιχειρηματικού, του συνεδριακού, του πολιτισμικού, του θρησκευτικού, της υγείας της παιδείας και του αθλητικού, συμβάλλουν τα μέγιστα στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και κυρίως στην επιδιωκόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην άμβλυνση της εποχικότητας.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος, με επαγγελματισμό και αφοσίωση, συνέβαλε καθοριστικά τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των πολιτικών που έδωσαν την παρατηρούμενη ώθηση στον τουρισμό.

Αναμφίβολα, η εκπόνηση της «Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό» με τη συνεργασία κορυφαίων ξένων εμπειρογνωμόνων, αλλά και η δημιουργία του Υφυπουργείου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση μίας σύγχρονης και ολοκληρωμένης πολιτικής προς την πλήρη αξιοποίηση των προοπτικών που ο τομέας δημιουργεί.

Έναν τομέα στον οποίο, λαμβάνοντας υπόψη το ευμετάβλητο του στο διεθνές στερέωμα και τη συνεχή ανάδειξη νέων αναγκών και τάσεων, καθίσταται αναγκαία η διαρκής αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του.

Δεν έχω αμφιβολία ότι μέσα από την κοινή προσπάθεια κρατικού και ιδιωτικού τομέα θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα υποβοηθήσουν περαιτέρω την κυπριακή τουριστική βιομηχανία στο να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προκλήσεις και απαιτήσεις, να ενισχύσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και να συνεχίσει την παραπέρα απρόσκοπτη ανοδική πορεία της.

Προσπάθεια, στην οποία είμαι βέβαιος ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διευθυντών Ξενοδόχων θα πρωταγωνιστήσει και πάλι.

Καταλήγοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ ξανά τόσο τα τιμώμενα πρόσωπα, φίλους Νικολή και Χρήστο, όσο και το σύνολο των μελών του Συνδέσμου διότι είναι μέσα από τη συλλογική σας παρουσία, μέσα από τη δράση, μέσα από τα οράματα και τον επαγγελματισμό σας που έχει γίνει κατορθωτό σήμερα να καταγράφεται το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ αφίξεων που σίγουρα έχουν συνδράμει και συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, στο ξεπέρασμα της κρίσης και στην πορεία μιας σταθερής, δημιουργικής ανάπτυξης που φτάνει σήμερα το 4% και υπολογίζεται ότι και τα επόμενα χρόνια θα είναι σε εξίσου υψηλά επίπεδα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την προσφορά σας στην πατρίδα μας, για τη συνεισφορά σας στις προσπάθειες που καταβάλαμε και να ευχηθώ πάντα πρόοδο και ό,τι καλύτερο.

--------------------------- 

ΡΜ/ΕΙ