Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-11-2018 09:59

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Πρόδρομου Ξενοφώντος, χθες

Είναι με αισθήματα χρέους και υπερηφάνειας που αποδίδουμε σήμερα την οφειλόμενη τιμή στον ήρωα αγωνιστή Πρόδρομο Ξενοφώντος, ο οποίος, μη λιποψυχώντας μπροστά στα φρικτά βασανιστήρια των Άγγλων αποικιοκρατών και τηρώντας  τον όρκο που έδωσε στην ΕΟΚΑ, επέδειξε παραδειγματική συνέπεια στα ιδανικά και τις αξίες της πατρίδας και του Έθνους.

Ο Πρόδρομος, μεγαλωμένος σε πολυμελή οικογένεια που τον γαλούχησε από νωρίς με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη,  έθεσε αυτοπροαίρετα τον εαυτό του στην υπηρεσία της πατρίδας, θεωρώντας χρέος του, παρά το νεαρό της ηλικίας του, να συμβάλει στην υπεράσπιση της τιμής και της ελευθερίας της.

 Έχοντας ως παρακαταθήκη το παράδειγμα που ακολούθησαν τα αδέρφιά του, δεν θα μπορούσε παρά και ο ίδιος να ταχθεί στους κόλπους της ΕΟΚΑ και υπεραμυνόμενος των στόχων του Αγώνα της, συνειδητά να θέσει εαυτόν στην ευόδωσή τους.

 Ενταγμένος στην Οργάνωση μόλις στα δεκαέξι του χρόνια, κατόπιν δικής του επιμονής και κερδίζοντας προηγουμένως την πλήρη εμπιστοσύνη των ανωτέρων του, συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού, καταφέρνοντας να αναπτύξει πολύπλευρη οργανωτική δράση ανάμεσα στις τάξεις της νεολαίας, φέρνοντας παράλληλα εις πέρας την όποια άλλη αποστολή του ανατίθετο.

Ύστερα και από τη σύλληψη του μεγαλύτερου αδερφού του Ζαχαρία, η οποία προσέδωσε πλέον στον αγώνα του και προσωπική διάσταση, ανέλαβε ο ίδιος πρόθυμα τα καθήκοντά του τα οποία αφορούσαν στο καθόλα δύσκολο έργο της τροφοδοσίας των ανταρτικών ομάδων του Κυριάκου Μάτση, που βρίσκονταν στην περιοχή του Κυπαρισσόβουνου.

Η σύλληψή του από τους Άγγλους, οι οποίοι διεξήγαγαν επίμονα ενδελεχείς έρευνες στην περιοχή έπειτα από πληροφορίες που είχαν λάβει, έμελλε να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στο ήθος και την προσωπικότητα του νεαρού αγωνιστή.

Οι εξαντλητικές ανακρίσεις και τα ανηλεή μέχρι θανάτου βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη στα κρατητήρια της Κερύνειας, δεν κατέστησαν δυνατά να κάμψουν το ηθικό του σθένος και το αγωνιστικό του φρόνημα.

Παραμένοντας πιστός στον όρκο που έδωσε απέναντι στην πατρίδα και τους συναγωνιστές του και με την αλύγιστη και ασυμβίβαστη στάση που τήρησε ως απάντηση έναντι στον αυταρχικό δεσποτισμό των Βρετανών, ο Πρόδρομος Ξενοφώντος επισφράγισε την ηρωική αγωνιστική πορεία της ζωής του και αναδείχθηκε σε ένα φωτεινό παράδειγμα της αγέρωχης και υπερήφανης ψυχής του λαού μας.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η τόλμη, ο ηρωισμός και η θυσία όσων συστρατεύθηκαν στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959, επέφεραν την απαλλαγή από την Αγγλική αποικιοκρατία και άλλαξαν τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής, οδηγώντας στην ανεξαρτησία της Κύπρου και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η προτομή της σεπτής μορφής του ήρωα, ελάχιστο δείγμα φόρου τιμής στη θυσία του, θα μνημονεύει και θα υπογραμμίζει εις το διηνεκές το δικό μας χρέος απέναντι στη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην μαρτυρική Κύπρο.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Αρχόμενοι στο ύψος της ιστορικής μας ευθύνης και αντλώντας παραδείγματα από το παράστημα και τον αγώνα του Πρόδρομου Ξενοφώντος αλλά και όλων των αγωνιστών του τόπου μας, επιβάλλεται ετούτη την ώρα, μέσα από την ενότητα και τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου, να επιτύχουμε μία δίκαιη και λειτουργική λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού: Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Μία λύση, η οποία, δικαιώνοντας τις προσδοκίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά και σεβόμενη τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων, θα διασφαλίζει πως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα οδηγεί σε ένα νέο καθεστώς πλήρως απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Ένα καθεστώς που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νόμιμων πολιτών, διασφαλίζοντας συνθήκες μόνιμης σταθερότητας, μέσα στις οποίες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να συμβιώσουν ειρηνικά, να συνδημιουργήσουν και να προοδεύσουν μακρά από οποιεσδήποτε ξένες παρεμβάσεις και εξαρτήσεις.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Δικαιώνοντας τη θυσία τόσο του Πρόδρομου Ξενοφώντος αλλά και όλων όσων επιδεικνύοντας απαράμιλλη φιλοπατρία αγωνίστηκαν για τη διαφύλαξη της Εθνικής μας αξιοπρέπειας, θα ήθελα καταλήγοντας να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι θα καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας για να διασφαλίσουμε το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού σ’ αυτή τη γη.

Αυτό είναι το χρέος και το καθήκον μας προς την πατρίδα, τους ήρωες, τις παρούσες και τις μέλλουσες γενεές και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε άοκνα και με αποφασιστικότητα.

Αιωνία του η μνήμη.

Σημ.:  Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου.

(ΕΚ/ΜΛ/ΕΙ)