Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-12-2018 13:41

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, κ. Κώστα Καδή στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Οίνου και Αποσταγμάτων «FoodPanoramaExpo & Οινογεύσεις 2018»

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω, σήμερα, τη Διεθνή Έκθεση «FoodPanoramaExpo & Οινογεύσεις 2018», στην παρουσία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Ολυμπίας Τελιγιορίδου, την οποία και καλωσορίζω θερμά στην Κύπρο. Η Έκθεση αυτή, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους επαγγελματίες στη βιομηχανία των τροφίμων και των ποτών να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές ή άλλους ενδιαφερόμενους, να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν.

Η  παρουσία μου στην Έκθεση, επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και γενικότερα η Κυβέρνηση, στην ιδιωτική πρωτοβουλία για πληροφόρηση των καταναλωτών στον πολύ ευαίσθητο τομέα των τροφίμων και των ποτών. Στην Έκθεση, προβάλλεται μεγάλη ποικιλία προϊόντων με τη συμμετοχή επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε τοπικά προϊόντα, στα οποία η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σπουδαία παράδοση.

Φίλες και φίλοι,

Η εμπορία των τροφίμων παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξανόμενο ανταγωνισμό. Η παραγωγή ενός τροφικού προϊόντος αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία με πολλούς εμπλεκόμενους. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ασφάλεια των διακινούμενων τροφίμων. Η Κύπρος, στο πλαίσιο της ενωσιακής πολιτικής ασφάλειας τροφίμων, εξασφαλίζει με νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις την προστασία των καταναλωτών και την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των τροφίμων σχεδιάστηκε στη βάση της έγκυρης επιστημονικής πληροφόρησης και του ελέγχου της τήρησης των προδιαγραφών ποιότητας, επισήμανσης και ανιχνευσιμότητας των εισερχόμενων πρώτων υλών και των εξερχόμενων μεταποιημένων τροφίμων. Για τον σκοπό αυτό, τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστεί, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όρια και μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα, ποιοτικά πρότυπα, κώδικες ορθής πρακτικής, κανόνες φυτοϋγείας, πλαίσιο ορθής μεταχείρισης των ζώων και σχέδιο πρόληψης των κινδύνων μόλυνσης. Η Κύπρος εφαρμόζει τις πρακτικές αυτές και αποτελεί ενεργό μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Διεθνούς Διατροφικού Κώδικα και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.

Η σημερινή εκδήλωση και η παρουσία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας, μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ και στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλεται από Ελλάδα και Κύπρο, τόσο για την ασφαλή διακίνηση των τροφίμων και των ποτών μέσα στην αγροδιατροφική αλυσίδα όσο και για άλλα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους αγρότες μας, τους μεσολαβητές στην προώθηση των προϊόντων τους καθώς και τους ίδιους τους καταναλωτές. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρου Αραχωβίτη στην Κύπρο, είχαμε την ευκαιρία, ανάμεσα σε άλλα, να συζητήσουμε και να προωθήσουμε πολιτικές που συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή, με ιδιαίτερη αναφορά στον συντονισμό και τις συνέργειές μας ενόψει της διαμόρφωσης της Νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μετά το 2020 καθώς και στις σχεδιαζόμενες από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δράσεις για αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον ευρύτερο αγροτικό τομέα. Οι στενές αδελφικές σχέσεις των δύο χωρών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο, προσδίδουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στους κοινούς στόχους που έχουν τεθεί.

Κλείνοντας, συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές της Έκθεσης και εύχομαι κάθε επιτυχία σε αυτούς καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες.

--------------------------- 

ΜΑΚ/ΕΙ