Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-12-2018 08:53

Χαιρετισμός της Διευθύντριας ΓΤΠ κας Σόφης Μιχαηλίδου στο Φιλολογικό Μνημόσυνο Ανδρέα Σοφοκλέους

Ο Ανδρέας Σοφοκλέους υπηρέτησε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) για πάνω από 26 χρόνια από διάφορα πόστα και από όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας. Διετέλεσε, δε, Διευθυντής του από το 1991-1995.

Πολλοί συνάδελφοί μου έζησαν τον Ανδρέα Σοφοκλέους ως έναν ιδιαίτερα δραστήριο και ενεργητικό άνθρωπο, διορατικό, με πολλές καινοτόμες ιδέες, αυστηρό με τον εαυτό του αλλά και με τους συνεργάτες του, πάντοτε όμως με ένα μειλίχιο και ήρεμο τρόπο, μαζί με το γνωστό σε όλους μας χαμόγελό του.

Ο Ανδρέας Σοφοκλέους άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο Γραφείο μας, σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του.  Στόχος και όραμά του ήταν  να  προσδώσει στο ΓΤΠ ένα πρωταρχικό ρόλο στον τομέα της Διαφώτισης στο Κυπριακό, μέσω της προβολής των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, την προώθηση των κυπριακών συμφερόντων και τη δημιουργία της καλύτερης δυνατής εικόνας για την χώρα μας.

Επί των ημερών του, το ΓΤΠ ανέλαβε πράγματι μεγάλο μέρος της διαφωτιστικής προσπάθειας και ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των εξωτερικών  σχέσεων και τη δημιουργία επαφών και συνεργασίας με ξένους δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, προσωπικότητες και πολιτικούς παράγοντες και στην ενημέρωση γενικότερα της κοινής γνώμης για το εθνικό μας πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του ως Διευθυντής, ο Ανδρέας Σοφοκλέους έδωσε επίσης σημασία στη δημιουργία και στήριξη των Γραφείων Τύπου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό,  την εποχή που το ΓΤΠ λειτουργούσε  Γραφεία Τύπου σε 17 σημαντικές πόλεις του εξωτερικού. Ο ίδιος ήταν σε καθημερινή επαφή με τους Σύμβουλους και Ακόλουθους Τύπου δίδοντας οδηγίες και παρακολουθώντας στενά την απόδοσή τους.

Ακολουθώντας τον ίδιο στόχο, ο Ανδρέας Σοφοκλέους συνεργάστηκε στενά και στήριξε τις οργανώσεις των Απόδημων Κυπρίων, όπως και τις φοιτητικές και παροικιακές οργανώσεις, στο πλαίσιο των δράσεών τους στον τομέα της Διαφώτισης.

Είναι σημαντικό να αναφέρει κανείς ότι ήταν ίσως ο πρώτος, ο οποίος αντιλήφθηκε τη σημασία και πραγματική αξία των Αρχείων του ΓΤΠ: το Αρχείο εφημερίδων, το Φωτογραφικό Αρχείο και το Αρχείο των επίσημων ανακοινωθέντων, τα οποία προώθησε και προέβαλε με διάφορους τρόπους.

Είναι γνωστό ότι ο Ανδρέας Σοφοκλέους, πέραν των διαφόρων σημαντικών θέσεων που κατείχε, είχε ένα ιδιαίτερα πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο άρχισε ενώ ακόμη υπηρετούσε στο Γραφείο μας. Η συγγραφική του δράση – η μεγάλη του κληρονομιά προς τη δημοσιογραφική και ερευνητική οικογένεια -  η οποία περιλαμβάνει βιβλία, μελέτες και άρθρα, μεταξύ άλλων, για την ιστορία του Τύπου και της δημοσιογραφίας στην Κύπρο, καθώς και η πανεπιστημιακή/διδακτική του δράση, τον έφερνε συχνά στο Γραφείο μας, που τόσο αγάπησε και με αφοσίωση υπηρέτησε, και μετά από την αφυπηρέτησή του.

Ο Ανδρέας Σοφοκλέους αφιέρωνε πάρα πολλές ώρες στα Αρχεία του ΓΤΠ. Ήταν ο άνθρωπος που πρόσεχε τη λεπτομέρεια, που δεν άφηνε οτιδήποτε στην τύχη, ό,τι έκανε ήταν τεκμηριωμένο, με στοιχεία και παραπομπές, ένας παθιασμένος ερευνητής αφοσιωμένος στη συγγραφική δημιουργία. Αυτό το ξέρουν όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του.

Η απώλεια του Ανδρέα Σοφοκλέους είναι πολύ μεγάλη και δύσκολο να αναπληρωθεί.

* Τον χαιρετισμό μετέφερε εκ μέρους της Διευθύντριας του ΓΤΠ, η Ανώτερη Λειτουργός ΓΤΠ κα Πατρίσια Χατζησωτηρίου.

(ΜΛ)