07-02-2019 13:38
Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο «Φόρουμ για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών»
Ευχαριστώ για την πρόσκληση να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση, η οποία αποτελεί μια προσπάθεια κοινής δράσης του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Η δράση αυτή, στοχεύει στην ανταλλαγή δημιουργικών απόψεων για το θέμα της ισότητας των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το φόρουμ συνάδει χρονικά και με τη δημόσια διαβούλευση που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11/1/2019, με σκοπό τη συνεισφορά των δημόσιων Αρχών, των κοινωνικών εταίρων, της κοινωνίας των πολιτών, και των ερευνητών, στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων για την καλύτερη εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών, όπως αυτή κατοχυρώνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Το σημερινό φόρουμ αποτελεί μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην αρχή της ισότητας αμοιβών και στον πάγιο στόχο εξάλειψης του φαινομένου του «χάσματος αμοιβών» μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι απ’ όλους αποδεκτό πως το φαινόμενο αυτό, έχει αρνητικές συνέπειες στην πλήρη αξιοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού, με αλυσιδωτές επιπτώσεις και κοινωνικές προεκτάσεις. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η σημερινή συνεχιζόμενη διαφορά στις αμοιβές μεταφράζεται σε χαμηλότερες συντάξεις για το γυναικείο πληθυσμό στο μέλλον και διευρύνει τον κίνδυνο φτώχειας.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ανάληψης ουσιαστικής δράσης για το θέμα, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχεδίασε και υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ύψους 2 εκ. ευρώ, που αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν και συντηρούν το χάσμα αμοιβών. Η επιτυχής εφαρμογή του Έργου «Δράσεις για Μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών» συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στη σημαντική μείωση του χάσματος στις αμοιβές των δύο φύλων.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν το 2017, το ποσοστό του χάσματος είναι 13,7%, σε σχέση με 14,9% που καταγράφηκε το 2013. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2010, η χώρα μας είχε ποσοστό χάσματος υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 2016 βρισκόταν στην 9η θέση και ανάμεσα στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό, επιτυγχάνοντας να βρίσκεται αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (16,2%). Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Κύπρος κατείχε το 2016, την 9η θέση μεταξύ των κρατών που πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων κατά την περίοδο 2013-2016, παρά την οικονομική κρίση και παρά την εφαρμογή αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής κατά την περίοδο 2013-2016.
Επιπρόσθετα, και δεδομένου ότι κάποια μέτρα του συγχρηματοδοτούμενου Έργου συνεχίζουν να είναι σε ισχύ, αναμένεται να υπάρξουν και μακροπρόθεσμα οφέλη με τη σταδιακή και συνεχή πρόοδο της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας και, παράλληλα, τη συνέχιση της πτωτικής τάσης του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στην Κύπρο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, κάτω από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λειτουργεί ο «Εθνικός Φορέας Πιστοποίησης Επιχειρήσεων», σκοπός του οποίου είναι η πιστοποίηση επιχειρήσεων, οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές που διασφαλίζουν στο προσωπικό τους συνθήκες ισότητας των φύλων και ,ειδικότερα, την αρχή της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δημοσιεύεται ετησίως πρόσκληση για πιστοποίηση, και οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν για δύο είδη πιστοποίησης. Είτε συγκεκριμένης καλής πρακτικής και να λάβουν την πιστοποίηση «Καλή Πρακτική», είτε ολοκληρωμένου συστήματος προώθησης της ισότητας των φύλων στον εργασιακό χώρο, και να λάβουν την πιστοποίηση «Εργοδότης Ισότητας». Ο Εθνικός Φορέας Πιστοποίησης έχει πιστοποιήσει μέχρι σήμερα 52 εταιρείες/οργανισμούς, περιλαμβανομένων μεγάλων και μικρομεσαίων εταιρειών, Δήμων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και πανεπιστημίων, και συνεχίζει με επιτυχία τη λειτουργία του.
Με την ευκαιρία της Ημέρας Ίσης Αμοιβής που στην Κύπρο είναι η 19η Φεβρουαρίου, θα ήθελα να μεταφέρω το μήνυμα πως η επιδίωξη πλήρους και ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ και βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας, αναγνωρίζοντας ότι η επένδυση στην ισότητα θα αποτελεί πάντα μέσο αύξησης της απασχόλησης, ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Η εμπέδωση της αρχής της ισότητας αμοιβών ειδικότερα, αποτελεί, ομολογουμένως, ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί πολλαπλές παρεμβάσεις σε διάφορα επίπεδα και προπαντός τη συμμετοχή όλων, αρμόδιων φορέων, κοινωνικών εταίρων και κοινωνίας των πολιτών.
Κλείνοντας, χαιρετίζω την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από τους τρεις συναρμόδιους φορείς και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σημερινού φόρουμ, προσδοκώντας παράλληλα σε παρόμοιες μελλοντικές κοινές πρωτοβουλίες.
-----------------------
Σημ.: Τον χαιρετισμό απηύθηνε εκ μέρους της κας Υπουργού ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Χρίστος Μαληκκίδης.
(ΑΧ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα