Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-03-2018 17:06

Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θέμα συζήτησης στην ΚΣΣΕ

Άρχισαν σήμερα στο Παρίσι οι εργασίες της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στις οποίες συμμετέχουν οι βουλευτές κα Στέλλα Κυριακίδου και κ. Γιώργος Λουκαΐδης.

Στο πλαίσιο  ανοικτής συζήτησης για τρέχουσες εξελίξεις, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ολλανδή βουλευτής κα Ria Ruuten – Oomen  αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ένταση που προκάλεσε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, η κα Oomen επισήμανε πως τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρίας ΕNI από το να προβεί σε γεώτρηση, ως η σχετική συμφωνία της εταιρίας με την Κύπρο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Donald Tusk για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, για να προσθέσει πως και η ίδια συμμερίζεται τη δήλωση Tusk και ότι τέτοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας για δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και γενικότερα εξομάλυνσης των σχέσών της με όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σχετικές παρεμβάσεις τους, η κα Κυριακίδου και ο κ. Λουκαΐδης, αφού κατήγγειλαν τις παράνομες και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ,  που τελικά  οδήγησαν στη ματαίωση της προγραμματισμένης γεώτρησης από την ιταλική εταιρεία  στο Τεμάχιο 3, αναφέρθηκαν εκτενώς στις εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως αυτές αντιβαίνουν κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και υπονομεύουν τη διεθνή έννομη τάξη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα δε σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

Οι Κύπριοι βουλευτές υπογράμμισαν επίσης το γεγονός πως η κλιμάκωση της ένστασης μέσα από τις  ενέργειες της Τουρκίας αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που τις συνοδεύουν, συντηρεί παράλληλα κλίμα δυσπιστίας, το οποίο υπονομεύει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος. 

Απαντώντας, στη συνέχεια, σε παρεμβάσεις Τούρκων βουλευτών, οι οποίοι επικαλέστηκαν δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους της Κύπρου, οι Κύπριοι βουλευτές τόνισαν  ότι τα δικαιώματα αυτά όχι μόνο αναγνωρίζονται αλλά και διασφαλίζονται στο πλαίσιο των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και θα ενεργοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού. Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, ώστε να επιτραπεί σε όλους τους Κυπρίους να απολαύσουν τα οφέλη από τον φυσικό πλούτο της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κα Κυριακίδου και ο κ. Λουκαΐδης πρόσθεσαν δε πως οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στρέφονται κατά των αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης και αποτελούν ξεκάθαρη εκτροπή από τον σεβασμό στη διεθνή έννομη τάξη και την εθνική κυριαρχία των χωρών μελών του Οργανισμού. Κάλεσαν, τέλος, την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις προαναφερθείσες ενέργειες της, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επανέναρξη  των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος προς όφελος όλων των Κυπρίων.  

Ακολούθησε ευρύτερη συζήτηση με τη συμμετοχή διάφορων βουλευτών εθνικών αντιπροσωπιών - μεταξύ άλλων της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας - οι οποίοι καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες και κάλεσαν για τον άμεσο τερματισμό τους. Αποφασίστηκε δε από τα μέλη της Επιτροπής  όπως αποσταλεί άμεσα επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thobjørn Jagland, με την οποία να καταδικάζονται οι τουρκικές προκλήσεις και να ζητείται η παρέμβασή του προς τερματισμό τους. 

(ΕΙ)