Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-05-2019 14:19

Συμμετοχή του βουλευτή κ. Κωστή Ευσταθίου σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Επιστημών και ΜΜΕ της ΚΣΣΕ, στο Παρίσι

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου συμμετείχε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Επιστημών και ΜΜΕ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στο Παρίσι. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ευσταθίου εκλέγηκε ομόφωνα Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της εν λόγω Επιτροπής της ΚΣΣΕ.    

Κατά την ίδια συνεδρία, ο κ. Ευσταθίου παρουσίασε έκθεσή του, με θέμα τον ρόλο της εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή.

Αναφερόμενος στην ανάγκη μεταρρύθμισης και αναπροσαρμογής της παρεχόμενης εκπαίδευσης ώστε αυτή να απαντά στα καίρια και σύνθετα ζητήματα που περιβάλλουν τους νέους και τα παιδιά σήμερα, ο κ. Ευσταθίου τόνισε πως η εκπαίδευση οφείλει να τους προσφέρει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα και εργαλεία για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας και, την ίδια στιγμή, να τους προετοιμάζει κατάλληλα για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο.

Στη συνέχεια, ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε ότι παρατηρείται μεγάλη ανομοιομορφία ανάμεσα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόσο όσον αφορά στην πρόσβαση στις σύγχρονες μεθόδους ψηφιακής διδασκαλίας όσο και σε σχέση με τη χρήση και αξιοποίησή τους από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα. Πρόσθεσε δε πως η απόκτηση δεξιοτήτων, για την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων, προϋποθέτει τη διαρκή και δια βίου μάθηση και εκπαίδευση όλων, εκπαιδευτικών και μαθητών, μικρών και μεγάλων, ανδρών και γυναικών, πλούσιων και φτωχών. Σε καμία περίπτωση, εξήγησε ο Κύπριος βουλευτής, δεν πρέπει η ευκολία και η εξοικείωση κάποιων ομάδων του πληθυσμού στην πρόσβαση και χρήση αυτών των τεχνολογιών να λειτουργεί εις βάρος άλλων περιθωριοποιημένων ή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τους αποκλεισμούς και τις ανισότητες, με πολύ αρνητικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή, τόνισε.

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι πρέπει να διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε οι πληροφορίες και ευκαιρίες που ολοένα αναπτύσσονται στον διαδικτυακό χώρο να είναι έγκυρες, ασφαλείς και να μην θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και αξιοπρέπεια των χρηστών. Ο ψηφιακός εκφοβισμός, η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, ο εθισμός σε ψηφιακά παιχνίδια και η διάδοση «πλαστών» ειδήσεων είναι μεταξύ των κινδύνων που ελλοχεύει η ανεύθυνη και αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτό, σημείωσε ο κ. Ευσταθίου, είναι επάναγκες, η χρήση των νέων αυτών τεχνολογιών να γίνεται σωστά, από την πρώτη μάλιστα σχολική ηλικία, ώστε τα ίδια τα παιδιά να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους κινδύνους και να δημιουργήσουν τους απαραίτητους μηχανισμούς αυτοπροστασίας.

Ο κ. Ευσταθίου εξήρε, τέλος, τις πολιτικές και στρατηγικές που έχουν εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου τα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών μελών να επωφεληθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τις νέες τεχνολογίες, τόσο σε ό,τι αφορά στη μεταφορά της γνώσης όσο και στην ίδια τη διαδικασία παραγωγής της.  

(ΜΓ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα