Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2019 20:01

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Ζωνιά «Πρωτόκολλο - Εθιμοτυπία ενός σύγχρονου κράτους», στην Αραδίππου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση, κατά την οποία παρουσιάζεται το βιβλίο «Πρωτόκολλο - Εθιμοτυπία ενός σύγχρονου κράτους» του Αντισυνταγματάρχη Θεόδωρου Ζωνιά, που αποτελεί καρπό ενδελεχούς έρευνας και επίπονης εργασίας, αλλά και απότοκο της πολυετούς εμπειρίας και τριβής του συγγραφέα με το αντικείμενο που πραγματεύεται, αφού διετέλεσε Διευθυντής Εθιμοτυπίας και Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Άμυνας.

Η υιοθέτηση γενικά αποδεκτών κανόνων καλής συμπεριφοράς κατά τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τήρησης κατά τα ήθη μιας τάξης χάνεται στα βάθη των αιώνων.  Στον ελληνικό χώρο μαρτυρείται ήδη στην πρώτη ραψωδία της Οδύσσειας, όπου περιγράφεται η υποδοχή της Αθηνάς από τον Τηλέμαχο, ο οποίος οδηγεί τη θεά της σοφίας με κάθε επισημότητα εντός του βασιλικού μεγάρου και την καθίζει σε θρόνο.  Πρόκειται για την πρώτη ίσως πράξη απόδοσης τιμής, μέσω της κατάληψης εξέχουσας θέσης, η οποία υπαγορεύεται από τους άγραφους νόμους, τα ήθη και την παράδοση, που συνιστούν αυτό που σήμερα καλούμε με μια λέξη «εθιμοτυπία». 

Η επισημοποίηση της εθιμοτυπίας σε ένα σώμα γραπτών κανόνων έγινε πολύ αργότερα, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο.

Εθιμοτυπικοί κανόνες καθιερώθηκαν και εφαρμόζονται σήμερα τόσο ανάμεσα στα κράτη όσο και στα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αξίζει να σημειωθεί ότι διαμορφώθηκε και αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, ως απόρροια της ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας -η οποία ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στους κατεξοχήν εκφραστές των λαών, τα κοινοβούλια- και η λεγόμενη «κοινοβουλευτική εθιμοτυπία». Το κεφάλαιο αυτό καταλαμβάνει, όπως είναι φυσικό, ξεχωριστή θέση στο παρουσιαζόμενο βιβλίο.

Η διττή διάσταση της εθιμοτυπίας αφορά ,επιπλέον, μια άλλη πτυχή, εξίσου σημαντική, πέρα από τη διεθνή, την εσωτερική, που καθορίζει τη σειρά προβαδίσματος ανάμεσα στους κρατικούς αξιωματούχους σε επίσημες εκδηλώσεις, καθώς και άλλα τελετουργικά ζητήματα. Σήμερα τόσο το πρωτόκολλο όσο και η εθιμοτυπική τάξη εφαρμόζονται ευρέως σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, τόσο της δημόσιας όσο και, ως έναν βαθμό, της ιδιωτικής.

Το βιβλίο του Αντισυνταγματάρχη Ζωνιά έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην κυπριακή βιβλιογραφία και να εμπλουτίσει   -την περιορισμένη σε αυτόν τον τομέα - ευρύτερη ελληνική βιβλιογραφία.  Αποτελεί έναν χρήσιμο λεπτομερή οδηγό για κάθε οργανισμό που θέλει να προάγει τη γενική τάξη και καλή συμπεριφορά σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού μας βίου, ως δείκτη ανθρώπινου πολιτισμού.  Καλύπτοντας πολλές όψεις της σύγχρονης εθιμοτυπίας, με συνοπτικό, αλλά περιεκτικό τρόπο, το παρόν σύγγραμμα, μια καλαίσθητη και πλούσια σε περιεχόμενο έκδοση, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο αναφοράς. 

Συγχαίρω τον κ. Ζωνιά για την πρωτοβουλία του να προβεί στην έκδοση αυτή, όπως και για την ευγενή του απόφαση να διαθέσει όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του συγγράμματός του στο «Ταμείο Αλληλεγγύης Αραδιππιωτών Βασούλας Ελευθερίου», που στηρίζει οικονομικά πάσχοντες δυσπραγούντες συνανθρώπους μας.

Εύχομαι, κ. Ζωνιά, καλή συνέχεια στο έργο σας.

Σας ευχαριστώ. 

(ΑΜ/ΕΙ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα