Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-06-2019 18:30

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ Φώτη Φωτίου στην εναρκτήρια εκδήλωση της 37ης Γιορτής του Κρασιού στο Λονδίνο και της παράλληλης εμπορικής έκθεσης που διοργανώνεται από την εφημερίδα «Παροικιακή»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω τον δικό μου χαιρετισμό στην 37η Γιορτή του Κρασιού εδώ στο Λονδίνο.

Θα ήθελα αρχικά να τονίσω ότι πραγματικά ως Κύπριο με κάνει περήφανο η διοργάνωση της μεγάλης αυτής γιορτής στο Λονδίνο. Από μια μικρή εκδήλωση με περιορισμένη συμμετοχή και στενό ενδιαφέρον, η Γιορτή του Κρασιού στη Βρετανική πρωτεύουσα μαζί με την παράλληλη εμπορική έκθεση, έχει μετεξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά γεγονότα της παροικίας, αποτελώντας πλέον παράδοση και θεσμό.

Μια διήμερη γιορτή με πολυδιάστατη σημασία και ανεκτίμητη προσφορά τόσο για την προβολή του ποιοτικού Κυπριακού κρασιού και των πλούσιων ποικιλιών του, όσο και της κουλτούρας που μας ξεχωρίζει, των αρχών, των εθίμων και των παραδόσεων μας

Σίγουρα, για να γίνει αυτό χρειάστηκε πολύ σκληρή δουλειά και αφοσίωση από μέρους των διοργανωτών, οι οποίοι αξίζουν του κάθε επαίνου και των συγχαρητηρίων μας.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης έχει τεράστια σημασία πρωτίστως για την παροικία μας, καθώς δίνει την ευκαιρία στη νέα γενιά της Διασποράς μας να γνωρίσουν ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας. Μέσα από το πρόγραμμα της εκδήλωσης, αναβιώνουν ήθη και έθιμα που συνδέονται στενά με τις ρίζες μας.

Η διατήρηση ισχυρών δεσμών με τη νέα γενιά των αποδήμων μας, αποτελεί για μας ύψιστη προτεραιότητα, και αυτό καταδεικνύεται - πέραν ασφαλώς από το ενδιαφέρον μας να είμαστε αρωγοί της προσπάθειας που καταβάλλουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης - από τα πολλά προγράμματα, τους στόχους και τις επιδιώξεις της εθνικής μας στρατηγικής για αξιοποίηση των πολλών δυνατοτήτων της διασποράς μας.  

Στους απόδημους μας και, γενικότερα, στην όπου γης ομογένεια μας, αξίζει πάντα ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξή τους προς την Κύπρο.  Οι παλμοί της καρδιάς τους είναι πάντα συντονισμένοι με τους παλμούς της δικής μας καρδιάς, και μαζί αγωνιούμε και προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο για την ιδιαίτερη μας πατρίδα. 

Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας αυτών, βρίσκεται ασφαλώς το εθνικό μας θέμα. Ο στόχος για επανένωση της πατρίδας μας, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Επιδιώκουμε μια λύση η οποία να οδηγεί την πατρίδα μας σε μια νέα εποχή ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας όλων των πολιτών της, με πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυστυχώς η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα κλιμακώνεται με την καταπάτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη.  Αυτές οι προκλητικές παρεμβάσεις δεν μπορούν σίγουρα να αφήνουν απαθή ή ουδέτερη οποιαδήποτε χώρα θέλει  να είναι και να παρουσιάζεται υπέρμαχος του διεθνούς δικαίου και της φιλειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των κρατών.

 Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Θα ήθελα να συγχαρώ ,ιδιαίτερα, τους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής για την προβολή και προώθηση του σύγχρονου κυπριακού οίνου, και ,κυρίως, την εφημερίδα «Παροικιακή» και τον Διευθυντή της κ. Πάμπο Χαραλάμπους για την επιτυχή διοργάνωση της 37ης στη σειρά Γιορτής του Κυπριακού Κρασιού και της παράλληλης εμπορικής έκθεσης στο Λονδίνο.

Αυτό υπογραμμίζεται και από τη μεγάλη παρουσία διακεκριμένων προσκεκλημένων, όπως και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού μελών της παροικίας, καθώς και άλλων πολλών επισκεπτών που θα χαρούν, όπως είμαι βέβαιος, ιδιαίτερα τη γιορτή, το ποιοτικό κυπριακό κρασί και τις πλούσιες ποικιλίες του, όπως και ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της γιορτής. 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους της εκδήλωσης, θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της, και ευχές επίσης για προσωπική και οικογενειακή υγεία, ευτυχία και πρόοδο.

-------------------

Σημ. Τον χαιρετισμό διάβασε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο

(ΑΜ/ΣΧ)