Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-06-2019 12:02

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στο 2ο Πανηγύρι Αγάπης και Προσφοράς του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου

Σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και στις πολιτικές Διεθνών Οργανισμών, ο ρόλος του τρίτου τομέα, δηλαδή του εθελοντισμού και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναδεικνύεται ως ένα σημαντικός συνεργάτης στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, έχοντας  και σημαντική συμβολή στη χάραξη πολιτικών αξιοποιώντας τις ειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες. Στον τομέα της υγείας ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στον τόπο μας είναι καταλυτικός. Ένα  μεγάλο μέρος του εθελοντισμού δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας, πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους. Ιδιαίτερα τώρα στο νέο περιβάλλον του ΓεΣΥ.

Στο σύγχρονο περιβάλλον, είμαστε πιο αποτελεσματικοί όταν υπάρχει η συνεργασία του κράτους και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών. Ο τομέας της υγείας είναι ένα καλό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας.  

Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος (ΠΑΣ), είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση με σημαντική και συνεχή δράση από το 1977. Δράση η οποία περιελάμβανε στο να προστατευτούν τα δικαιώματα των παιδιών τους, απέναντι σε κρίσιμα ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αλλά και παροχή κάθε βοήθειας στους πάσχοντες με θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία).

Η δράση του Συνδέσμου συνεχίζεται και σήμερα με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη θαλασσαιμία και την αιμοδοσία, την εφαρμογή των ενδεικνυόμενων μέσων για αποτελεσματική θεραπεία της θαλασσαιμίας σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα θεραπείας της νόσου, τη διαπαιδαγώγηση, κοινωνική προσαρμογή, επιμόρφωση, ψυχολογική υποστήριξη, επαγγελματική αποκατάσταση και γενική μέριμνα των πασχόντων και τη στήριξη και ενίσχυση των επιστημονικών κέντρων και κάθε εγκατάστασης οποιασδήποτε μορφής εξυπηρετεί τις χρόνιες θεραπευτικές ανάγκες των θαλασσαιμικών.

Όλοι αναγνωρίζουμε τη σημασία και την αξία της εθελοντικής προσφοράς. Αυτή η προσφορά αποκτά ιδιαίτερη αξία όταν είναι η εθελοντική αιμοδοσία. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι εκδήλωση ανθρωπιάς  και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο μας που σώζει ζωές.

Η συμβολή του Συνδέσμου στην καλλιέργεια κουλτούρας εθελοντή αιμοδότη (αμισθή) στον τόπο μας, ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Η δημιουργία αποθεμάτων αίματος για τις μεταγγίσεις των ατόμων με θαλασσαιμία, και η ίδρυση της Συντονιστικής Επιτροπής Αιμοδοσίας και Διαφώτισης (ΣΕΑΔ) σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν καταφέρει η Κύπρος να είναι αυτάρκης στις ανάγκες αίματος. Η δράση αυτή έχει ως αποτέλεσμα η Κύπρος να έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αιμοδοτών εθελοντών σε αναλογία πληθυσμού, στον κόσμο.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), συμμετέχει επίσης ενεργά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) και είναι μέλος της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ).

Συγχαίρω τον Πρόεδρο, τα μέλη και τους εθελοντές του Συνδέσμου για το αξιόλογο διαχρονικό αξιόλογο τους έργο.

_________________

(ΜΓ/ΣΧ)