Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-06-2019 18:38

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στην εκδήλωση Let’s do it Awards 2019

Με 49.560 εθελοντές ολοκληρώθηκε φέτος η εκστρατεία καθαρισμού «Let’s Do It! Cyprus – ΚαθαρίΖΩ την Κύπρο", η οποία διήρκησε μία εβδομάδα και την οποία διοργάνωσαν το Δίκτυο Εθελοντών Together Cyprus και το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Με αυτόν τον αριθμό συμμετοχής δεν μιλάμε πλέον για μια απλή εκστρατεία καθαρισμού, μιλάμε για μια δυναμική στάση πολιτών, η οποία με την ενεργό συμμετοχή τους δηλώνουν ότι θέλουν μια χώρα καθαρή από σκουπίδια, μια χώρα που να μπορούμε να χαιρόμαστε τη φύση, τα βουνά, τις παραλίες, τις θάλασσες, τα πάρκα, τις πόλεις και τα χωριά της, χωρίς παντού να υπάρχει η ασχήμια των σκουπιδιών.

Η παραγωγή αστικών αποβλήτων στην Κύπρο παραμένει σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2017, (637 έναντι περίπου 487 kg/έτος/κάτοικο). Μετά από μείωση για μερικά έτη, ο όγκος άρχισε και πάλι να αυξάνεται από το 2014 και εντεύθεν.

Σε χώρους υγειονομικής ταφής καταλήγει (το 76 % έναντι του 24 % που είναι ο μέσος όρος για την ΕΕ). Το 16 % των αποβλήτων ανακυκλώνεται, ενώ σε αυτό περιλαμβάνεται και ποσοστό λιπασματοποίησης 2%. Ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (46 %). Η αλήθεια των αριθμών είναι εκεί και περιγράφει το πρόβλημα και την πρόκληση μαζί.

Οι νέοι στόχοι της ΕΕ ανεβάζουν το ποσοστό στο 55% μέχρι το 2025 και το 65% μέχρι το 2035.

Η πρόληψη και η μείωση της παραγωγής αποβλήτων σε συνδυασμό με την απαραίτητη αύξηση ως προς την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των πόρων της κυπριακής οικονομίας, να αυξήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στον τομέα της ανακύκλωσης.

Όπως επιγραμματικά περιγράφεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αλλαγή προϋποθέτει τη στροφή από το μοντέλο «προμήθεια, παραγωγή, κατανάλωση και απόρριψη» σε ένα μοντέλο που βασίζεται στο τετράπτυχο «επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση».

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, καθώς και τις καθημερινές εικόνες  με σωρούς από σκουπίδια  διάσπαρτες στο νησί  ζητήσαμε τη βοήθεια όλων για να καθαρίσουμε την Κύπρο και να τη διατηρήσουμε καθαρή για πάντα μέσα από το μήνυμα της συμμετοχής και του σεβασμού.

Η σημασία αυτής  της εκστρατείας δεν είναι μόνο ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος, αλλά και η καλλιέργεια κουλτούρας ενεργού πολίτη, στα περιβαλλοντικά  θέματα και στα κοινά γενικότερα. Το περιβάλλον έχει σχέση με την ποιότητα της ζωής των πολιτών και το μέλλον του πλανήτη μας και αυτό αφορά όλους μας,  Πολιτεία και Κοινωνία.

Ευχαριστούμε όλα τα οργανωμένα σύνολα, τα Τμήματα του Δημοσίου, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους οργανισμούς και επιχειρήσεις καθώς και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά για την συμμετοχή του στην φετινή εκστρατεία.

 Η συμμετοχή του κοινού είναι  κομβική αφού ,ουσιαστικά,  η  επιτυχία της εκστρατείας στηρίζεται στον εθελοντισμό και στην αγάπη όλων μας για το περιβάλλον και την Κύπρο μας.

Το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Δίκτυο Εθελοντών Together Cyprus αποτελούν ένα καλό δίδυμο διοργάνωσης δράσεων στη βάση των 17 στόχων  βιώσιμης Ανάπτυξης της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών.

Τους ευχαριστώ για την όμορφη και δημιουργική συνεργασία και δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε δυναμικά. Καλή συνέχεια και αναμένω να τα πούμε στην επόμενη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.

(ΑΜ/ΣΧ)